Fit HubSağlıkGastrit Reflü Farkı Nedir?

Gastrit Reflü Farkı Nedir?

Yazan Müge Tayyar

Stres düzeyiniz yüksek, bir de beslenme alışkanlıklarınız bozuksa dikkat; reflü veya gastrit ile çok yakında tanışabilirsiniz!

Çoğu kişi reflü ve gastrit hastalıklarını birbiriyle karıştırsa da bu hastalıklar birbirinden farklıdır. Tabii, farklı olsalar da kimi zaman kişide iki hastalığa birden de rastlanabilir.

Gastrit ve Reflü Hastalığı Nedir?  

Gastrit ve reflü arasındaki en basit farkı şu şekilde açıklayabiliriz: Reflü üst sindirim sistemi hastalığı iken, gastrit mide hastalığıdır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Göğüs kafesindeki yanma, mide ekşimesi, kusma, boğazda yanma, yutma güçlüğü, zaman zaman ağıza acı bir su gelmesi, mide ağrısı, ağız kokusu… Bu belirtilerin bazıları size de tanıdık geliyordur.

Sindirim sisteminizde midenizi ve yemek borunuzu birbirine bağlayan ve birbirinden ayıran, mükemmel şekilde işleyen minicik bir kapakçık vardır. Sadece yemek borunuzdan besin geldiği zaman açılır. Bir durum haricinde! Reflü… Kelime anlamı ‘geri kaçış’ olan reflü hastalığında o mükemmel işleyen kapakçık gevşer ve midenizdekiler yemek borunuza doğru kaçmaya başlar ve ardından birçok problem de beraberinde gelir.

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Hadi şimdi midenizi getirin gözünüzün önüne. Midemizde bulunan çalışkan bezler sindirimde rol alması için bolca mide suyu üretir.  Midemiz de kendini bu asitli sudan korumak için iç yüzeyini kaplayan incecik, ipek gibi bir katman yaratır. Bazı faktörler bu koruyucu katmana saldırır veya çok fazla mide suyu üretimine neden olabilir. Bu gerçekleştiğinde midenin en iç katmanının tahriş olması veya iltihaplanması durumu meydana gelir. İşte buna da gastrit denir. ‘’Midem yanıyor! Ne yesem dokunuyor…’’ gastriti olan kişilerin en sık kurduğu 2 cümledir. Karın bölgesinin üst kısmında ağrı, gaz, geğirme, midede ekşime, yemek sonrasında şişkinlik ve dolgunluk hissi, B12 eksikliği, ağızda kötü tat gibi rahatsızlıklar da bir diğer belirtiler arasında yer almakta.

Gastrit ve Reflüde Beslenme Nasıl Olmalı?

Reflü ve gastrit sorunları ile mücadele etmek göründüğü kadar kolay değildir. Reflü ve gastrit beslenme şekli birbirine benzerdir. Her iki hastalığın tedavisi için de öncelikle kendinizi dinlemeniz gerekir. Hangi yiyecek ve içeceklerle reflünüz şiddetleniyor, ne yediğinizde mideniz yanıyor? Önerilmeyen her besin herkesin şikayetlerini arttırmayabilir… Dolayısıyla, not almaya başlayın! Bu önerileri deneyin ve hangisi size iyi geliyorsa o şekilde beslenmeye devam edin. Size iyi gelen ve iyi gelmeyen besinlerin listesini çıkararak beslenme düzeninizi ona göre şekillendirebilirsiniz.

Gastrit ve reflüsü olanlara özel mide dostu nefis yemek tarifleri için tıklayın!

Gastrit ve Reflü Beslenme Önerileri

1) Size gaz yapan yiyeceklerden uzak durun.

Örneğin karnabahar, lahana, brokoli, brüksel lahanası, kereviz, kuşkonmaz, enginar, çiğ soğan, turp, iyi pişmemiş nohut, fasulye, barbunya, mercimek ve süt gibi besinler gaz yapabilir. Deneyin ve sizi rahatsız eden besini tüketmeyin.

2) Gazlı içeceklerden mümkün oldukça kaçının.

Kola, gazoz, maden suyu, soda gibi içecekleri tüketmeyin.

3) Açken kahve veya çay içmeyin.

Kahve ve çay tüketimini tok olsanız da mümkün oldukça azaltın. İçeceğiniz zaman açık kıvamda için.

4) Aşırı yağlı yemeklerden uzak durun

Kızartmalar, kebaplar, yağlı etler, yağlı pilav, makarna, börek gibi besinleri tüketmeyin. Kızartmalara veda edin, yerine fırında sebzeleri koyun. Fast food, kokoreç, patates kızartması gibi besinlerin zeytinyağı ve fırında hazırlanmış hallerini deneyin.

5) Acılı, ekşili, baharatları ve sosları rafa kaldırın

Balzamik, sirke, nar ekşisi, sumak, kırmızı pul biber, isot, domates sosu, salça… Bunların midenizin dostu olamama ihtimali oldukça yüksektir.

6) Aşırı sıcak, aşırı soğuk içeceklerden kaçının

Soğuk içeceklerinizi buzlu birlikte tüketmeyin. Sıcak içeceklerinizin de biraz soğumasını bekleyin.

7) Asitli meyveleri tercih etmeyin

Greyfurt, mandalina, portakal, kivi, limon gibi meyveler midenizi rahatsız edebilir. Turşu, kavrulmuş kuruyemiş gibi tuzlu yiyecekleri daha az tüketmekte fayda var. Turşu yerine salata, kavrulmuş tuzlu kuruyemişler yerine çiğ kuruyemişler tüketebilirsiniz.

8) Su içtiğiniz zamana dikkat edin

Yemeklerden hemen önce ve yemek sırasında su içmeyin. 15 dakika önce veya 15 dakika sonra su içmeye devam edebilirsiniz.

9) Tek bir öğünde büyük porsiyonlar yemeyin

Küçük küçük ara ve ana öğünlerden oluşan bir beslenme planı ile ilerleyin.

10) Hızlı yemek yemeyin

Yemek yerken acele etmeyin. Defalarca çiğneyin.

11) Geç saatte yemek yemeyin

Yatmadan en az 3-4 saat önce yemek yemeyi kesin.

12) B12 takviyesi alın

Kronik gastrit varsa B12 eksikliğiniz olabilir. Belirli aralıklarla değerlerinize baktırmayı ihmal etmeyin.

Ne Yemelisiniz?

  • Yoğurt, ayran, laktozsuz süt, peynir
  • Elma, armut, muz gibi asit oranı daha düşük meyveler
  • Salatalık, patlıcan, kabak, ıspanak gibi gaz yapmayan sebzeler
  • Izgara balık, ızgara köfte, yağsız kırmızı et, tavuk göğsü gibi az yağlı protein kaynakları  
  • Haşlanmış veya yağsız pişirilmiş yumurta
  • Az yağlı sebze yemekleri
  • Kızartma yerine fırında yapılan tarifler
  • Az yağlı makarna, pilav
  • Az tuzlu zeytin, zeytinyağı
  • Kavrulmamış-tuzlanmamış çiğ kuruyemişler

2 YORUMLAR

  1. Görünüşe göre bütün beslenme düzenimi baştan aşağı değiştirmem gerekecek 🙂 Çok teşekkürler, çok bilgilendirici ve anlaşılır bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!