İşlevsel anlamına gelen fonksiyonel kelimesi artık Fitness sektöründe de çok kullanılmaktadır. Özellikle ‘Fonksiyonel Antrenman’ kavramı günümüzde önemli bir yer edinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi bu antrenmanların birçok işlevi, yani birçok etkisi ve faydası vardır. Temel olarak da vücudumuzun işlevsellik kazanmasını hedef alan bir antrenman sistemidir. Yani buradaki amaç fiziksel ve fonksiyonel olarak belli bir uygunluğa sahip olmaktır. Bu uygunluğu sağlayan özelliklere örnek olarak genel kavramlardan bahsetmek istersek kuvvet, esneklik, mobilizasyon, koordinasyon, kardiyorespiratuar uygunluk gibi kavramları örnek verebiliriz. Buradan yola çıkarak birçok parametreye katkı sağlayan ve birçok kas grubunu çalıştıran antrenmanlara Fonksiyonel Antrenman diyebiliriz.
Fonksiyonel antrenmanların temeli fonksiyonel egzersizlere dayalıdır. Fonksiyonel egzersizler de birden fazla eklem hareketinin gerçekleştiği belli hedeflere uygun egzersizlerdir. Bu hedeflere örnek olarak core kuvvetini geliştirmek, postürü düzeltmek ya da omuz mobilizasyonunu geliştirmekten bahsedilebilir.
Günümüzde bir çok antrenman sisteminin ve fitness akımının temelinde fonksiyonel egzersizler vardır. Örneğin Crossfit, yüksek yoğunlukta yapılan fonksiyonel egzersizlere dayalıdır. Moda olan bu tarz antrenman sistemlerinin temelinde birden çok kas grubunun çalıştırılması, stabilizasyon ya da mobilizasyona katkı sağlaması, esneklik ve dayanıklılığın geliştirilmesi de yatmaktadır.
Fonksiyonel ismini almasının bir nedeni de gün içindeki hareketlerimize, günlük yaşantımıza katkı sağlayacak hareketlere odaklı olunmasıdır. Bu tarz egzersizlerde itme, çekme, zıplama ,fırlatma gibi kavramlar ön plandadır. Bahsettiğimiz bu hareketler de, aslında gün içinde hep yaptığımız hareketlerdir. Farklı açılarda ve yüksek yüklenmelerle bunları uygulamak olumlu etkiler sağlayacaktır. Örnek vermek gerekirse antrenmanlarında Dumbbell Step Up egzersizini uygulayan birinin gün içinde merdiven çıkarken kolay kolay eklem ya da kas ağrısı yaşamayacağını söyleyebiliriz. Ya da gün içinde dik durmaya dikkat eden, antrenmanlarında Deadlift egzersizine ve esneme hareketlerine zaman ayıran bir kişiyi ele alalım. Bu kişinin yerden bir şey almak için eğilmesi durumunda bel ağrısı yaşama ihtimali sedanter birine göre çok daha azdır.
Piyasadaki En İyi 5 Protein Tozu
Piyasadaki En İyi 5 Karnitin
Piyasadaki En İyi 5 Kreatin
Piyasadaki En İyi 5 Arjinin
Piyasadaki En İyi 5 BCAA
Amacımıza ve gerekliliklerimize uygun fonksiyonel egzersizleri uygulamamız bize sadece kuvvet ve güç konusunda katkı sağlamaz. Bize dayanıklılık, denge, koordinasyon ve esneklik gibi birçok kavramda yardımcı olacaktır. Bu da bize daha kaliteli bir yaşam sunacaktır.
Örnek fonksiyonel egzersizleri görmek için buraya bakabilirsiniz.