Fit HubFitnessSizin Vücut Tipiniz Hangisi; Ektomorf, Mezomorf veya Endomorf?

Sizin Vücut Tipiniz Hangisi; Ektomorf, Mezomorf veya Endomorf?

Her insan etten bir vücuda sahip olsa da bu sahip oldukları vücutların şekilleri farklılık göstermektedir. Vücut tipleri sadece şekil olarak fark yaratmakla kalmayıp, üzerinizde uyguladığınız antrenman ve diyet programları çalışmalarının işe yarayıp yaramayacağını etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kişi, vücut tipinin ne olduğunu öğrenmeli ve ona göre antrenman ve diyet programlarını planlamalıdır.

Vücut geliştirme arenasına ilk girdiğimde, farklı farklı antrenman programları, vücut geliştirme takviyeleri (supplementler), diyetler, makaleler ve bilgi miktarı yüzünden bunaldım. Çok fazla çelişkili diyet ve antrenman programları mevcuttu ve ne yapmam, hangisini uygulamam gerektiği hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Bunun sonucu olarak, spor salonunda geçirdiğim 6 ayda çok ufak kas kazanımları elde ettim ve antrenman yapmak için neredeyse hiç motivasyonum kalmamıştı

Geçen bu süre, benim için tam anlamıyla bir kayıp olmuştu ve artık havlu atmak ve pes etmek üzereydim. Ben tam bu düşünceler içerisindeyken, spor salonundaki bir adam bana bir dergi verdi ve içerisinde yer alan vücut tipleriyle ilgili olan makaleleri okumamı söyledi. Ben de öyle yaptım ve neden hiç kas kazanımı sağlayamadığımı söz konusu makaleleri okuyunca anladım. Adeta kör gözlerim artık görmeye başlamıştı.

Ben tam bir ektomorfum (zor kas kazanımı elde eden) ve ilk kez bir spor salonuna girdiğimde vücut ağırlığım 60.2 kg idi. O zamanlar, vücut tipleri hakkında hiçbir fikrim yoktu. Diğer tüm yeni başlayanlar gibi ben de ne kadar çok antrenman yaparsam o kadar büyüyeceğim zannediyordum. “Daha fazla daha iyi” mentalitesiyle hareket edip, seçkin bir vücut geliştirmeci için tasarlanmış bir programı izlemeye başladım. Bu mentaliteyle geçen 6 ayım, yaklaşık sadece 1.7 kg kas kazanım ile sonuçlandı.

Dergideki vücut tipleri ile ilgili olan o makaleyi okuduğumda, metabolizmamı, kilo almamın nasıl gerçekleşeceğini ve vücut tipimin nasıl çalıştığını anlamaya başladım. Bir ektomorfun, kalori alımına, uzun dinlenme periyotlarına ve minimum düzeyde kardiyo yapmaya odaklanması gerekmektedir. İşte sadece bu şekilde, kas kazanımlarını elde etmeye başladım ve asla arkama bakmadım.

Bu yüzden vücut tipinizi tanımlamak ve anlamak önemlidir. Farklı vücut tipleri farklı antrenman yöntemleri ve diyet planlarına ihtiyaç duymaktadırlar.

Aşağıda nitelikleri ile birlikte 3 erkek vücut tipi listelenmiştir:

Ektomorf

Ektomorf-vucut

Bir ektomorf, tipik sıska adamdır. Ektomorfun, küçük eklemler ve yağsız kaslar içeren hafif bir yapısı vardır. Genellikle ektomorfun lifli kasları olan uzun ince uzuvları vardır. Omuzları az genişlikte ve ince olma eğilimindedir.

Bir ektomorfun tipik özellikleri:

  • Küçük “narin” iskelet ve kemik yapısına sahiptir.
  • Klasik zor kasanımı elde eder.
  • Düz bir göğüse sahiptir.
  • Küçük omuzlara sahiptir.
  • Zayıftır.
  • Yağsız kas kütlesine sahiptir.
  • Kilo alması zordur.
  • Hızlı metabolizmaya sahiptir.

Ektomorfların kilo alması çok zordur. Aldıkları kalorıileri hızlıca yakabilen bir metabolizmaya sahiptirler. Ektomorfların, kilo alabilmeleri için olağanüstü miktarda kaloriye ihtiyaçları vardır. Egzersizler büyük kas gruplarına odaklanarak kısa ve yoğun olmalıdır. Bu vücut tipindeki kişilere, supplement kullanımı kesinlikle tavsiye edilir. Ektomorflar, gece boyu uzun süreli aç kalmadan kaynaklı yaşanacak kas kaybını engellemek için yatmadan önce de bir şeyler yemelidirler. Genellikle ektomorflarda, yağ yakımı çok kolay gerçekleşir, bu da onların definisyon dönemini çok rahat geçirmelerini sağlar diyebiliriz.

[ls_content_block id=”13465″]

Mezomorf

Mezomorf-vucut

Bir mezomorf, geniş bir kemik yapısına, büyük kaslara ve doğal atletik bir vücuda sahiptir. Mezomorf, vücut geliştirme için en iyi vücut tipidir. Bu vücut tipine sahip kişiler için, kas kazanımı elde etme ve kilo verme işlemleri olduça kolaydır. Kas inşası için mükemmel bir altyapı olan “doğal güçlü” lerdir.

Bir mezomorfun tipik özellikleri:

  • Atletik yapıya sahiptir.
  • Genellikle sert-diri vücuda sahiptir.
  • İyi define olmuş kaslara sahiptir,.
  • Dikdörtgen şekilli gövdeye sahiptir.
  • Güçlüdür.
  • Kolay kas kazanımı elde eder.
  • Ektomorflara göre daha kolay yağlanır.

Mezomorf, ağırlık antrenmanlarına en iyi cevap veren vücut tipidir. Özellikle yeni başlayanlar için, kas kazanımları çok hızlı bir şekilde görülür. Mezomorfların olumsuz tarafı ise, ektomorflara göre daha kolay yağlanmalarıdır. Bu durum da onların kalori alımlarını her daim izlemesi gerektiği anlamına gelmektedir. Genellikler mezomorflar için, ağırlık antrenmanı ve kardiyo kombinasyonu en iyi fayda almalarını sağlayan kombinasyondur.

Endomorf

Endomorf

Endomorf vücut tipi, sağlam ve genellikle yumuşaktır. Endomorflar, çok kolay yağlanırlar. Endomorflar genellikle, kalın kollar ve bacaklarla daha kısa bir yapıya sahiptir. Kasları güçlüdür, özellikle de üst bacakları.

Bir endomorfun tipik özellikleri:

  • Yumuşak ve yuvarlak vücuda sahiptir
  • Çok kolay kas kazanımı elde eder ve çok kolay yağlanır.
  • Genellikle kısadırlar.
  • Bodur yapısı vardır
  • Yuvarlak bir fiziğe sahiptir.
  • Yağ yakması zordur.
  • Metabolizması yavaştır.
  • Kasları çok iyi define olmamıştır.

Söz konusu endomorfun antremanmanı olduğunda, çok kolay bir şekilde kilo alırlar. Ne yazık ki, bu alınan kilonun büyük bir kısmı kas değil, yağdır. Endomorflar yağlanmayı minimumda tutmak için her zaman, antrenman yapmalarının yanı sıra kardiyo da yapmalıdırlar. Genellikle bu kişilerin, diyetlerinde yüksek protein alımına dikkat ettikleri sürece supplement kullanmalarına gerek yoktur.

Vücut Tiplerinin Kombinasyonu

Çoğu erkek, iki vücut tipinin bir kombinasyonuna sahiptir. Bu kombinasyonlar, ya ektomorf/mezomorf ya da mezomorf/endomorf şeklindedir. Örneğin, bir endomorf gibi kilo alan saf bir mezomorfu bulmak olağandışı bir durum değildir.

Siz Hangi Vücut Tipisiniz?

Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda, vücut tipinizi tanımlayabilirsiniz. Diyetinizi ve antrenmanınızı vücut tipinize uygun hale getirmek de isteyebilirsiniz.

Bahsetmek istediğim son bir nokta, vücut tipiniz ne olursa olsun, o büyük, parçalı ve kaslı bir fiziği inşa edebilirsiniz. Hatta en sıska adam bile hacimlenebilir. Evet çok daha zor, ama eğer sıkı çalışmaya hazırsanız, bu yapılması imkansız bir durum değil!

Belki de başka kimsede olmayan ve görüp görebileceğiniz en ince doğal yapıya sahibim ve bu yazıyı yazarken, yaklaşık 30 kg yağsız kas kütlesi kazandım. Bu nedenle başarıya ulaşmak için; vücut tipinizi iyi tanıyın, yapacağınıza inanın, sıkı çalışın ve asla pes etmeyin!

Daha Verimli Bir Antrenman İçin Kalça Mobilizasyon Egzersizleri

4 YORUMLAR

  1. Ben hangisi olduğumu bilemedim, yardımcı olur musunuz. Boyum 1.68 kilom 62, yağ oranım yanlış hatırlamıyorsam % 15 ama göbek çevrem çok yağlı kollarım sıska, ergenlik öncesinde ise çok sıskaydım

  2. Merhaba ben de hangi vücut tipine sahip olduğumu anlayamadım.El bileklerimden örnek vereyim,hangi kiloda olursam olayım hep inceydiler ama sadece kemik var üzerindeki et tabakası çok ince,yani başka birinin el bileğindeki kemik benimkinden daha incedir ama eti daha kalındır.Kemiğim kalın yani ve bildim bileli kilo alırken basen kısmından alırım bel çevremde hiç yağlanma olmadı.Kilo alma vermede de hiç problem yaşamıyorum.159 boyunda 47 kiloyum,bel çevresi 58 kalça çevresi 89.Sizce hangi vücut tipine sahibim?

  3. Ben hangi vucut tipine sahibim boyim 177cm kg 82 bilekler ince parmaklar ince uzun

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!