2020 yılbaşı gecesi için ne yemek yapsam diye düşünüyorsanız sizin için harika bir menü hazırladık. Yılbaşı hindisi içeren, az malzemeli pratik mi pratik mozaik pastalı, sıcacık çorbalı ve sürpriz bir lezzete sahip örnek bir yılbaşı menüsü… Siz şimdiden ne yemek yapacağım diye hiç düşünmeyin, hediyelerinizi seçin, evinizi keyifle süsleyin son gün malzemelerinizi hazırlar, sağlıklı yiyeceklerden oluşan tariflerimizi misafirleriniz gelmeden bir çırpıda hazırlarsınız.
2020 Yılbaşı Menüsü
Bir başlangıç, bir ana yemek, bir garnitür ve bir tatlıdan oluşan afiyetle yiyebileceğiniz yılbaşı menüsü örneği aşağıda sizler için hazır!
1. Balkabağı Çorbası
Tatlı ve enfes bir çorba ile yemeğe başlamak istemez misiniz? Yılbaşı yemeğinizin sıcacık balkabağı çorbası için malzemeleri aşağıda listeledik.
Malzemeler:
- 5 su bardağı tavuk suyu
- 4 su bardağı püre haline getirilmiş bal kabağı
- 1 yemek kaşığı maydanoz
- 1 adet orta boy ince kıyılmış kuru soğan
- 1 diş ince kıyılmış sarımsak
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı kekik
- 1/2 su bardağı krema
- 5 adet tane karabiber
Önemli: Balkabaklarını önceden haşlayarak püre haline getirin.
Hazırlanışı:
Bir tencere içerisine tavuk suyu, bal kabağı püresi, doğranmış kuru soğan, kekik, tane karabiberi ve ince kıyılmış sarımsağı koyarak malzemeleri 30 dakika kısık ateşte pişirin. Daha sonra tüm karışımı pürüzsüz bir hale gelene dek blender ile çekin. Karışıma kremayı eklerken yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırın. Çorbanıza kremayı ekledikten sonra tencereyi 5 dakika daha ocakta bırakın. Maydanozları ise servis etmeden önce çorbanıza ekleyebilirsiniz.
2. Patates Püresi Tarifi
Yılbaşı hindisi her daim 1. olsa da patates püresi tarifimiz daha önce yediğiniz patates pürelerini unutturacak cinsten!
Malzemeler:
- 4 adet büyük boy patates
- 2 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı toz parmesan peyniri (parmesan yerine eski kaşar rendesi de kullanabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber
- 1/4 çay kaşığı toz sarımsak (arzuya göre)
- 1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi (arzuya göre)
Önemli: Fırınınızı önceden 200 dereceye ayarlayın.
Hazırlanışı:
Patateslerinizi haşlamak için kabuklarını soyun ve küçük küçük parçalara ayırın. Bu sayede patatesleriniz daha hızlı haşlanacaktır. Haşlanan patateslerin suyunu süzerek tencerenizde ezip püre kıvamına getirin. Tereyağını sıcağı sıcağına ilave edin patateslerinizin üzerine 2 yemek kaşığı miktarında ilave edin. Tereyağınız hemen erimeye başlayacaktır. İyice patates ile karıştırın. Yumurta sarısı ve toz parmesanı da patatese ilave edin. Son olarak karışıma baharatlarınızı koyun ve iyice karıştırın. Pürüzsüz kıvama gelen pürenizi sıkma torbasına alın. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında. Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırınınızda pürenize şekli vererek 20-25 dakika pişirin. Üstü renk değiştirmeden fırından pürenizi alın.
3. Yılbaşı Hindisi Tarifi
Yılbaşı masası asla hindisiz olmamalı! Bu sağlıklı, protein oranı yüksek hindi tarifi ile yılbaşı gecesi kaçamaklarınızı sileceğiz.
Malzemeler:
- 1 bütün hindi 6 kg
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 4 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı kuru maydanoz (arzuya göre)
- 1 büyük kuru soğan (arzuya göre ek olarak havuç parçaları)
- Tuz, karabiber
Önemli: Hindinizi temizlerken derisini çıkarmayın ve fırınınızı önceden 175 dereceye ayarlayın.
Yapılışı:
Öncelikle fırınınızı ısınması için 175 dereceye kurun. Daha sonra tüm hindinizi yıkayıp içini temizleyin. Bu sırada hindinin derisini çıkarmayın. Derin bir tepsiye hindinizi alın. Hindinizin derisini hafifçe kaldırarak göğsün iki yüzüne de tereyağını koyun. Tereyağı hindi etini yumuşatacaktır. Hindinizin içerisine temizlediğiniz tüm soğanı koyun. İsterseniz havuç da ekleyebilirsiniz.
Başka bir kapta tavuk suyu, su ve kuru maydanozu karıştırın ve bu sosu hindinizin üzerine dökün. Karabiber ve tuzu da hindinin üzerine serpiştirin. Son olarak da hindinizin üzerine zeytinyağını gezdirin. Hindinizin üzerini folyo ile kapatarak fırına verin. Yaklaşık 3- 3,5 saat içerisinde hindi pişecektir. Bu süre bittikten sonra hindinin üzerinde folyoyu alarak 45-60 dakika kadar daha fırınlayın ve böylece hindinizin üzeri kızarsın. Fırın termometresi ile etin sıcaklığının 80 dereceye gelip gelmediğini kontrol edin et dereceye geldiyse pişmiş demektir. Fırından hindiyi alabilirsiniz.
4. Mozaik Pasta Tarifi
Kolay mı kolay ama leziz mi leziz son tarifimiz: Mozaik pasta tarifi. Eğer ne tatlı yapabilirim diyorsanız hiç abartıya kaçmadan masanızı tatlandırmalısınız.
Malzemeler:
- 150 gram eritilmiş margarin
- Yarım su bardağı kakao
- 1 su bardağı (200 ml) süt
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri ya da 3 yemek kaşığı toz şeker, tepeleme
- 1,5 paket petibör büskivi
Önemli: Margarininizi önden eritin.
Yapılışı:
Bir büyük kap içerisine pudra şekeri, kakao ve sütü ekleyerek ilk malzemeleri güzelce çırpın. Bu sıvı karışıma yavaş yavaş erittiğiniz margarini ilave edin ve çırpıcı ile karışıma margarini yedirmeye devam edin. Bu karışımın içerisine petibör büskivilerinizi kırarak ekleyin ve karışım ile büskivileri iyice bulamaç edin.
Tezgahınıza geniş bir alüminyum folyo parçasını açın. Hazırladığınız mozaik pasta harcını bu folyoya dökün ve istediğiniz gibi ister yuvarlak ister üçgen biçiminde şekillendirin. Şekillendirme işlemini tamamlarken alüminyum folyodan da yardım alarak pastanızı şekillendirin ve üzerini tamamen kapayın. Daha sonra pastanızı buzdolabında en az 3 saat kadar bekletin. Süre tamamlanınca pastanızı alarak yanında dondurma ile ya da üzerini hindistan cevizi granülleri ile süsleyerek servis edebilirsiniz.