Fit HubFitness2020 Spor Fitness Trendleri Neler?

2020 Spor Fitness Trendleri Neler?

Fitness sadece spor salonu duvarları arasında yapılmayalı çok oluyor. Her sene farklı spor fitness trendleri hayatımıza giriyor. Bakalım 2020’de trendler neler?

Sağlıklı yaşamla yoğrulduğumuz bir on yıllık süreci geride bıraktık. Klasik spor rutinlerimiz her daim bizimle birlikteydi. Ancak geçtiğimiz on senede çok konuşulan, alışkanlık değiştirten, bazen de sama alevi gibi parlayıp sönen pek çok fitness trend’i ile tanıştık. Hibrit spinning derslerinden meditasyon uygulamalarına, HITT seanslarından “goat yoga”ya kadar pek çok yeni spor prensibi aklımızı çeldi. Geçtiğimiz on yılda spor endüstrisinin biraz daha büyüdüğüne şahit olduk. Artık daha çok insan spor yapıyor, sağlıklı besleniyor ve vücuduna iyi bakmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor.

İster spor salonu müdavimi olun isterseniz de evde spor yapıyor olun, sporu hayatınıza soktuğunuzda kendiniz için bir rutin yaratıyorsunuz. Yine de temel kardiyo hareketleri ya da halter kaldırma gibi standartların dışına çıkmak herkese iyi gelir, onu da biliyorsunuz. Çoğu insan fitness rutinlerinin arasına spin sınıfları, yoga çalışmaları ya da doğa yürüyüşü gibi farklı lezzetler serpiştirmeyi seviyor ve bu da farklı prensiplerin bazı zamanlarda popülerleşmesine yol açıyor. Fitness ve sağlıklı yaşam trendleri arasında çabuk ün kaybedenlerin yanında uzun soluklu olmayı başaranlar da var; ve onlar, sonraki seneleri de görerek nihai trendler olarak kalmayı başarıyorlar.

Fitness Trendleri Top 5

American Collage of Sports Medicine Health & Fitness Journal spor trendlerinin peşine düşüyor ve her yıl, gelecek senenin egzersiz trendlerini sıralamak için 30.000’den fazla fitness uzmanına bir anket gönderiyor. Anket sonuçlarına göre belirlenen ilk onlu arasında çığır açan farklar aslında pek görülmüyor. Hatta 2020 için tahmin edilen en popüler fitness trendlerinin neredeyse tamamı önceki yıllarda listedeki yerlerini almıştı diyebiliriz. Sıralamada ise değişiklikler yok değil. Geçen senenin birincisi yerini korumayı başarırken 2019’ün üçüncüsü ikinciliğe yükselerek dengelerini bozmuş durumda.

Hazırsanız birlikte önümüzdeki senenin en gözde spor trendlerinin ilk 5’ine birlikte bakalım.

1. Giyilebilir Teknoloji

Geçen senenin birincisi giyilebilir teknoloji bu yıl da konumunu koruyarak sporcuların en favori trendi olmayı başarıyor. Akıllı saat bileklik, kalori takibi de yapabilen kalp ritim ölçerler ve telefon tutucu kol bandı gibi aksesuarlar sporcuların pek çok sorununu çözmüş gibi görünüyor. Giyilebilir takip cihazları her insanın sağlıklarını birçok farklı seviyede takip etmelerine olanak tanıyor. Bu cihazlar zorlu bir antrenman sırasında sizi yükseltecek bir spor partneri ve uyku düzeninizi hatırlatacak iyi bir dost olmayı da başarıyorlar. Yaklaşık 95 milyar dolarlık bir endüstri olduğu tahmin edilen giyilebilir teknoloji, yakın zamanda tahtını bir bakasına kaptıracağa da benzemiyor.

Egzersizlerinizi maksimum verim ile tamamlamak için ihtiyacınız olan her türlü ürünü Fitmoda.com’da bulabilirsiniz. Keşfetmek için tıklayın!

2. HITT (High-Intensity Interval Training)

High Intensity Interval Training (HIIT), Türkçesi ile “Yüksek Yoğunlukta Aralıklı Yüklenme Antrenmanları”, kısa sürede hızlı yağ yağmak isteyenlerin tercih ettiği bir egzersiz türü. HITT’in sırr, aralıklı olarak nabzınızı yüksek hızlara çıkartarak sonra tekrar yavaşlatmanıza olarak tanıması.  HITT son yıllarda daha sık duyulmaya başlasa da aslında oldukça eski bir egzersiz tekniği. Özellikle antrenörlerin sporcularını çalıştırırken kullandığı HITT tekniği, 2014 ve 2018 yıllarında listede birinci olmuştu bile. Birçok fitness uzmanının HITT’in yaralanmalara davet açacağı konusundaki uyarılarına rağmen bu egzersiz prensibi tüm dünyada spor salonlarında popülerliğini halen daha korumakta.

HITT Nedir? HIIT Cardio (Yüksek Yoğunluklu Internal Antrenman) ile Güçlü Bir Vücut Mümkün mü? yazımızı okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

3. Grup Dersleri

Beşten fazla katılımcının olduğu dersler olarak tanımlanan grup egzersizleri, belli bir amaca hizmet etmek adına kurgulanan, birebir iletişim daha fazla olduğu motive edici derslerdir. Bireylere spor ile ilgili daha çok şey öğretme konusunda usta olduğu da bir gerçektir. Grup dersleri genelde kardiyo temelli olur. Yoga ve pilates grup dersi, bisiklet, Zumba gibi danslar, step dersleri en popüler grup egzersizlerindendir. Anket sonuçları da bu popülerliği doğrular nitelikte. Grup egzersizi eğitim programları uzun süredir varlığını sürdürüyor ve fitness trendleri anketi yapılamaya başlandığı günden beri de listede bir şekilde kendine yer bulmayı başarıyor.

4. Serbest Ağırlıkla Antrenman

Serbest ağırlık hareketleri, direncin barbell, dambıl veya bir başka serbest hareket eden obje tarafından sağlandığı egzersizleri içerir. Bench Presss, Squat, Deadlift, ya da Barbell Row gibi. Bu hareketler tamamen doğaldır. Vücudunuzu tehlikeli olabilecek sabit bir pozisyona sokmak zorunda kalmazsınız. Belki de serbest ağırlık antrenmanlarının bu kadar sevilmesinin nedeni tam da budur.

5. Personal Trainer

Personal Trainer nedir, artık hepimiz bu sorunun cevabına aşinayız. Aslında PT çok uzun zamandır hayatımızda olan bir oldu. Fitness tesislerinde ya da sağlık kulüplerinde bize yol gösteren özel spor hocası, bir süredir daha erişilebilir hale geldiler. Müşterilerin bireysel ihtiyaçlarına ve hedeflerine özgü antrenmanları reçete gibi yazarak onlarla birebir çalışan PT’ler, ihtiyaç duydukları dönüşümü yaşamak isteyenler için, gerçekten de büyük bir yoldaş. Bu anket yapılmaya başladığı yıldan bu yana PT’lerin anketin ilk 10’unda yer alıyor olması, onu geçici bir trend olmaktan öteye taşıyor gibi.

Personal Trainer Nedir, Nasıl Seçilir? öğrenmek için tıklayın.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!