Fit HubYaşamAromaterapi Yağlarının Gücünü Keşfedin

Aromaterapi Yağlarının Gücünü Keşfedin

Aromaterapide; bitkilerden elde edilen esansiyel (uçucu) yağlar, tamamlayıcı bir sağlık yaklaşımı olarak kullanılıyor. Uzmanlar, aromaterapinin koku reseptörlerini aktive ederek işe yaradığını düşünüyor. Esansiyel yağların çoğunun güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunları kullanırken almanız gereken bazı önlemler olabilir.

Öncelikle esansiyel yağları doğrudan cildinize uygulamamanızı öneririz. Yağları seyreltmek için her zaman Hindistan cevizi yağı ya da badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ kullanın. Alerji ihtimaline karşı öncelikle test etmeyi ve doktorunuza danışmayı unutmayın. Narenciye yağları topikal olarak uygulandığında cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir. Bu nedenle güneş ışığına maruz kalacaksanız, bu tarz yağlardan kaçınmalısınız.

Aromaterapi için yağ bakarken yüzde yüz saf uçucu yağ olmasına dikkat edin. Yağın kahverengi cam şişede yer alması, üretim yönteminin ve bitkinin botanik isminin belirtilmesi ise dikkat etmeniz gereken diğer detaylar arasında yer alıyor.

Esansiyel Yağları Kullanma Yolları

Uçucu yağlar çeşitli şekillerde hazırlanabilir ve kullanılabilir. En yaygın aromaterapi yöntemlerine gelecek olursak…

Koklama: Uçucu yağın şişesini açın ve ondan gelen aroma derin bir şekilde içe çekilir. Bu aromaterapinin eski, geleneksel yoludur.

Buhar inhalasyonu: Bir kâse sıcak suya iki ila dört damla esansiyel yağ koyulur. Buharı içeri çekerken baş üzerine, kasenin kenarlarını da kapatan bir havlu örtülür.

Difüzör ve buhurdanlık: Piyasada çeşitli elektrikli difüzörler ve mum bazlı buhurdanlıklar bulabilirsiniz. Bu yöntemde difüzöre birkaç damla uçucu yağ koyup çalıştırmanız ya da buhurdanlığın mumunu yakmanız yeterlidir.

Kuru uygulama: Bir pamuğa veya bir bez parçasına birkaç damla esansiyel yağ damlatın. Ardından pamuğu ya da bezi koklayın.

Aromaterapide Kullanılan Esansiyel Yağlar

Lavanta

Life Sciences’ta yer alan bir araştırmaya göre lavanta esansiyel yağını solumak, alerji ve astımın neden olduğu iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Lavanta yağı ayrıca gevşemek ve daha rahat uyumak için kullanılıyor.

Karanfil

Karanfili mutfak dünyasından tanımayanımız yok. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences’ta yer alan çalışmaya göre kendisi; hırıltı, göğüs ağrısı ve nefes almada zorluk gibi belirtilerin azaltılmasına katkı sağlayabiliyor.

Limon Otu

Limon otu yağının içinde yer alan bileşiklerin antibakteriyel özelliklere sahip olduğu biliniyor. Kendisi stres, kaygı ve depresyonu hafifletmeye yardımcı oluyor. Eğer cildinize uygulayacaksanız, mutlaka bir taşıyıcı yağ kullanın.

Sedir Ağacı

Antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip olan sedir ağacı yağı, odunsu kokusuyla böcek kovucu olarak kullanılmasının yanı sıra şampuan ve deodorantlarda da karşımıza çıkabiliyor. Kaygı duygusunu hafifletmeye yardımcı olmak için sedir ağacı yağını kullanabilirsiniz. Kendisi ayrıca dikkat dağınıklığına da iyi geliyor.

Nane

Nane yağı ferahlatıcı etkisiyle, burun tıkanıklığı azaltmaya; daha derin ve rahat nefes almaya yardımcı oluyor.

Hem taşıyıcı yağ olarak kullanılan hem de tariflerimizde yer alan Hindistan cevizi yağı hakkında bilgi edinmek için Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Nerelerde Kullanılır? başlıklı yazıyı okuyun.

Hindistan cevizi yağlarına göz atmak için tıklayın.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!