Fit HubAntrenmanMuhammet Ali'yi En Büyük Yapan Neydi?

Muhammet Ali’yi En Büyük Yapan Neydi?

MUHAMMET ALİ’Yİ EN BÜYÜK YAPAN NEYDİ?

1 RİNGLERE ADETA HÜKMEDERDİ

‘’Caz dinlerim, beş saniyede seni yere sererim,’’ diyen birisi gerçekten de şaka yapmıyordur. Normalde üç rauntta yere serilebilecek kişilerle sırf karşılaşmanın tadı kaçmasında diye uzun maçlar yapmıştır. Aslında amacı ortaya güzel bir şov çıkarmaktı. Bu ve maçların TV’de parayla yayınlanıyor olması ilk rauntta oyunu bitirmenin pek akıllıca olmadığını gösterdi.

2 HARİKA BİR FİZİĞİ VARDI

Ali hem geniş yapılı hem de inanılmaz hırslıydı. Ayak ve kol hızı muhteşemdi. Fiziksel özellikleri kelimenin tam anlamıyla muazzamdı. 190 cm boyu ve 95 kg ağırlığıyla, o zamandaki tüm diğer ağır sıkletlerden daha büyüktü.

3 GELENEKLERİ YIKAN BİRİYDİ

Ali’nin tekniği yenilikçiydi. O günlerdeki geleneksel boks maçları sık sık alçalıp yükselerek ve zikzaklar çizerek yapılırdı ki bu da başınızı soldan sağa sallıyor ve yumrukları omuzunuzun üzerinden geçmesine izin vermek anlamına geliyordu. Bu geleneksel bir teknikti. Ali ise geleneksel boksçuların ve karşılaşma spikerlerinin ölümcül bir bir teknik olduğunu düşündükleri geriye doğru yaslanmayı tercih ediyordu. Bu tekniğin işe yaradığını göstermekle kalmadı; aynı zamanda bununla ringleri fethetti.

4 BOKSUN ANLAMINI TAMAMEN DEĞİŞTİRDİ

Kısa bir sürede,  gezegendeki en tanınan kişilerden biri haline geldi. Afrika’da bile çocukların üstünde Muhammed Ali’nin tişörtlerini görüyorsunuz.

5 SOĞUKKANLI BİRİSİYDİ

Çoğu insan, Ali’nin spor salonunda sıkı bir antrenman programı uyguladığını fark etmezdi bile. Bize göre Ali karşılaşmalarda dahi bu kadar çok terlemiyordu. 12 yaşında spor salonunun yolunu tutmuş bir çocuktu Ali. Spor salonuna erken gider ve uzun saatler orada kalırdı. Tıpkı diğer profesyoneller gibi sıkı çalışırdı. Oldukça bağlı olduğu bir çalışma ahlâkı vardı. Şampiyonken bile antrenman esnasında dövüş kaskını kafasına geçirir, idman arkadaşıyla sıkı bir maç yapardı.

tumblr_mdrdlrTYYO1rlxx9ro1_1280

MUHAMMED ALİ NASIL ANTRENMAN YAPARDI?

Muhammed Ali’nin efsanevi antrenörü Angelo Dundee’nin oğlu Kim Dundee, Ali’nin altı günlük programını bizlerle paylaştı.

PROGRAM

Sabah 6 / Gündoğumu

6 km. koşu

Sabah 11 / Spor salonuna giriş

GÖLGE BOKSU

15 dakikalık ısınma hareketi

İP ATLAMA

8-10 tur (3 dakika atlayıp 1 dakika dinlenerek)

YUMRUK TOPU

5-7 tur (3 dakika çalışıp 1 dakika dinlenerek. Her turu sert bir yumrukla bitirirdi)

KUM TORBASI

8-10 tur (3 dakika çalışıp 1 dakika dinlenerek. Her turun son 30 saniyesinde daha sert vurmaya başlardı)

İDMAN

3-10 tur

JİMNASTİK

1 SAAT

KIM DUNDEE ANLATIYOR

”Babamla golf sahasında buluşur birlikte koşarlardı. Ardından Muhammed uyumaya evine giderdi. Sonra sabah 11’den 3’e kadar spor salonunda antrenman yapardı.  Haftada altı günden günde dört saatlik sabit bir antrenman programı vardı. Şu da var tabii: spor salonuyla ev arasındaki mesafeyi koşarak giderdi. Yani en az bir dört kilometre daha koşmuş olurdu. Antrenman yapmak onun için bir aşktı. Spor salonu ikinci evi sayılırdı. Çocukken Ali’nin bütün bunları büyük incelikle yaptığını izlerdim ve her defasında hayran kalırdım. Babam bir sürü boksörün antrenörlüğünü yaptı ama Muhammed Ali bir boksörden çok fazlasıydı. Muhammed Ali olağanüstü bir insandı.”

 

 

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!