Hepimizin hemen her gün yaptığı önemli hatalardan biri; kendini başkasıyla kıyaslamak… Eğitmen Musa Kılıçsor, bu davranışın bireyi ileriye götürmeyeceğini, başarının öğrenilebileceğini açıklıyor.
Spor salonunda, ofiste, hatta sokakta yürürken ya da bir kafede otururken; aklınıza gelebilecek her yerde, kendimizi daha üstün birisi ile kıyaslayarak bir yarışa giriyoruz ve onun gibi olmak için çeşitli çözümler üretme ihtiyacı duyuyoruz. Burada ki anahtar kelime; “onun gibi olmak.”
Kıyaslamak, temelde çok doğal bir aksiyon. Elbette insan, kıyaslar. “Onun kolu daha büyük, o işinde daha başarılı, onun boyu daha uzun.” Bu liste uzar, kıyaslar ve kıskanır. Ancak çok azı, bu kıyaslama durumunda bilinçli davranır ve kendinden üstün olan insandan bir şeyler öğrenmeye çalışır. Çoğunluk kıskanır ve o kişi ile kendisi arasında habersiz bir yarışa başlar. Onun gibi kollara sahip olmak için daha fazla antrenman yapar, onun gibi bir hayat için daha fazla çalışır, ancak bu süreç çok kısa sürer. Ulaşılamayan hedefler hayal kırıklığı, yöntemi olmayan hırs yorgunluk yaratır. Çünkü bu yol sürdürülebilir değildir ve sonucu kendine olan inancını yitirmekle sonlanır.
Kıyas Bilinçli Bir Şekilde Yapılmalı
Bilinçli bir şekilde kıyaslayan insan, tartar. Karşısındakine ve kendisine üçüncü bir pencereden bakar ve izler. Takip ettiği insan, yaptığı işte neden başarılı? “Onun kolları neden büyük? O neden daha uzun?” bu neden soruları çoğalır ve mantıklı/mantıksız bir takım cevaplar dizilir. Önemli olan doğru cevabı kovalamak, görmeye çalışmaktır. Mesela; sistemli çalışıyordur, kendine güveniyordur, onun genetiği böyledir… Bu cevapların ardından tekrar kendimize yönelmek ve özeleştiriye başlamak gerekir. “Ben neden böyle olmaya çalışıyorum?” “Kollarımın büyük olması gerekiyor mu?” “NEDEN?”
Odaklanın, Kendi Yolunuzu Keşfedin
İnsanlar rasyonel değildir, kimse kusursuz ve eksiksiz olamaz. Siz, teksiniz ve eşsizsiniz. Enerjinizi ve motivasyonunuzu kıyas yapmak için harcamayın. Başarılı insanlardan nasıl başarılı olduklarını ‘öğrenin’ ve bunları kendi hayatınıza uyarlayın. Motivasyonunuzu arttıran size ait başarılar olsun ve sizi işinizde, spor salonunda veya ilişkinizde hedefe götürsün. Ve unutmayın; en büyük rakibiniz, sizsiniz. Muhatabınız gibi kollarınız olmayabilir, ama sizin kolunuz da büyüyor, zayıflıyorsunuz veya güçleniyorsunuz. Eski halinizden daha iyisiniz ve devam ettikçe daha da iyi olacaksınız. Kendinizi her zaman yenin ve değerinizi bilin.
“Öz değerin gerçek ölçütü kişinin kendini pozitif deneyimleri hakkında nasıl hissettiği değil, negatif deneyimleri hakkında nasıl hissettiğidir” der Mark Manson, Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatında. Çok doğru değil mi?
Musa Kılıçsor Kimdir?
Ufak yaşlardan itibaren sürekli sporla iç içe olan Kılıçsor; ağırlık çalışmaları, genel fitness ve sporcu beslenmesi konularında uzmanlaşmıştır. Kendisi de aktif bir sporcu olan Musa, şu an ‘ağırlık çalışmaları’ üzerine eğitmenlik yapmaktadır. Bu eğitmenliğinin dışında “endüstriyel tasarımcı” ve girişimcidir.
Başarılı ve Mutlu Sporcuların Aldığı Hayat Değiştiren 6 Karar