Fitness yolculuğuna yeni başlayan ve sporu hayatının bir parçası yapmak isteyen herkes birçok görüşe, öneriye ve bilgiye maruz kalıyor. Sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır, ne zaman spor yapmak gerekir, egzersiz programı nasıl olmalıdır… Sporla halihazırda haşır neşir olan ve bu gibi soruların cevaplarını kendi deneyimleri ile almış olanlar ise, mevcut bilgilerinin güvenilirliğine tutunarak eski düzenlerini bozmadan devam ediyorlar. Fakat, beslenme ve spor camiyası yerinde durmuyor. Sürekli yapılan araştırmalarla yeni şeyler öğrenmenin peşinde koşan bilim insanları doğru bildiğimiz yanlışları yüzümüze vuruyor ya da ufkumuzu açarak yaşam stilimizde değişiklikler yapmamıza neden olacak yeni şeyler keşfetmeye devam ediyorlar.
Sağlıklı yaşam stilinize yeni düzenlemeler getirmenizi sağlayacak en son çalışmalardan bahsettiğimiz bu yazımızı okuyarak rutininizde küçük düzenlemelere gidebilirsiniz.
Stres Çarkı
Journal of Strength & Conditioning Research dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, her gün yaşadığınız stres, spor salonunda algılanan kuvvetinizi sınırlayıp antrenmandan sonraki toparlanmanızı yavaşlatabiliyor. Çalışmada öğrencilere zihinsel streslerini ölçen birtakım psikolojik test soruları soruldu. Ardından öğrenciler 10 tekrar maksimumlarının %80-100’lerinde leg press machine makinesinde onar tekrarlı setten oluşan ağır bir direnç antrenmanı yaptılar. Sonuç: stres oranı yüksek olan öğrencilerde kas işlevlerinin toparlanması daha uzun sürdü!
Neuropsychologia dergisinde çıkan bir çalışmaya göre ise, karar verme sürecinizi hızlandırmanız ve odak gücünüzü arttırmanız için yapmanız gereken orta-yüksek seviye aerobik egzersiz süresi 10 dakika.
Bitkisel Protein ile Daha Temiz Arterler
Araştırmalar bitki proteiniyle de kas inşa edebileceğini gösteriyor; ancak Journal of American Heart Association dergisinde çıkan bir araştırma, bitkisel proteinin arterleri tıkayan kötü kolesterol seviyesini düşürdüğünü, dolayısıyla kalp krizi, felç ve arter hastalıklarının riskini azaltabileceğini de söylüyor. Çoğunlukla bitki proteiniyle beslenen kişileri üç hafta gözlemleyen araştırmacılar, bu kişilerdeki temel markerlerinden üçünde %50 düşüş meydana geldiğini buldular.
Lif Kuralları
Cell Host & Microbe dergisinde çıkan iki çalışma, sağlıklı beslenme ve sağlıklı kalmanın anahtarının lif tüketimi olabileceğini söylüyor. İki incelemede de, araştırmacılar fareleri neredeyse sıfır lif içeren bir diyete soktuktan sonra farelerin bağırsaklarında ne gibi değişiklikler meydana geldiğini bulmak için düzenli olarak kilolarını ve kan şekerlerini ölçtüler. Az lif yiyen fareler kilo aldı, üstelik kan şekerleri yükseldi ve insülin direnci geliştirdiler. Kolonları daha gözenekli bir hale geldiğinden daha çok bakterinin akınına uğradılar ve daha çok iltihaplandılar.
Yumurta Sarısı Yabana Atılmamalı
Americnan Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, yumurtanın sarısı da en az akı kadar kas inşasında faydalıymış gibi duruyor. Araştırmacılar 18 erkeğe, ağırlık kaldırdıktan sonra 18 gram yumurta sarısı ya da yumurta akı verdiler. Ardından kas sentezlerini ölçebilmek için kan örnekleri ve kas biyopsilerini aldırlar. Araştırmanın sonunda, yumurta sarısı alanların, yumurta akı yiyenlere nispeten %40 daha çok yeni kasa sahip oldukları görüldü.
Amonyak Aroması
Central Florida Üniversitesi’nin yürüttüğü bir çalışmaya göre, büyük ağırlıklar kaldırmadan önce ufak bir şişeden kokulu tuz koklarsanız hareketi daha büyük bir güçle yapabiliyorsunuz. Amonyak salan enfiyeler aslında hem powerlifter’lar hem de NFL oyuncuları tarafından yıllardır kullanıyor ve bu araştırma da kokulu tuzların, patlayıcı gücü arttırabildiğini ve genel güç üretiminde artış sağlayabileceğini gösteriyor.
Otomatik Gelişim
Journal of Strength and Conditioning Research dergisinde çıkan bir çalışma, kendinden ayarlı egzersiz seçimli bir rutinin, yağsız kas kütlesini ve bench’teki tek tekrar maksimumunu arttırabileceğini söylüyor. Otoregülatörlü periyotlama olarak da bilinen teknik, kaldırılan ağırlığı günden güne veya haftadan haftaya değişen kabiliyetinize göre uyarlayarak işliyor. Bir hafta zayıfsanız, mesela, bir sonraki haftanın başlangıç ağırlığı kasların toparlanmasına imkân tanınması için düşük oluyor. Bir hafta güçlüyseniz de, kaldırdığınız ağırlıklar bir sonraki hafta yüksek oluyor.