Her mevsimin tadı ayrı. Sonbaharın meyveleri ve sebzeleri ise bizi kışa hazırlayan besin depoları olarak açıklanabilir. Eğer sağlıklı beslenmeyi benimseyenlerdenseniz sonbaharın geniş lezzet olasılıkları sizi daha da mutlu edecektir! Karbonhidrat ve lif açısından zengin olan yulaf, her mevsim olduğu gibi sonbaharda da yanımızda. Hem de içinizi ısıtacak sıcak haliyle!
Siz de farklı tarifler denemeyi seviyorsanız bu tariflere şans verebilirsiniz.
Kakaolu Keçiboynuzlu Yulaf Lapası
Malzemeler:
-1 su bardağı süt
-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
-1 yemek kaşığı kakao
-1 yemek kaşığı keçiboynuzu özü
– Üzerini süslemek için:
-Muz, ceviz, çiğ badem, kuru meyve
Yapılışı: Küçük bir tencerenin içerisine 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyin. Süt, kakao ve keçiboynuzu özünü yulaf ezmesinin üzerine ekleyin. Öncelikle orta ateşte, daha sonra kısık ateşte yulafları yumuşayıncaya kadar pişirin. İstenilen kıvama geldiğinde, hazırladığınız yulaf lapasını kaseye alıp üzerini dilediğiniz gibi süsleyebililirsiniz.
Elmalı ve Hurmalı Yulaf Lapası
Malzemeler:
– 2 adet orta boy kırmızı elma
– 1 tatlı kaşığı bal
– 1 tatlı kaşığı limon suyu
– ¼ tatlı kaşığı tarçın
– 1 su bardağı süt ya da badem sütü
– 1 su bardağı yulaf ezmesi
– 1 su bardağı su
– 4 adet kıyılmış hurma
Yapılışı:
Elmaları ince ince dilimleyin ve fırın kağıdı yaydığınız bir tepsiye dizin. Fırınınızı 175 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın. Limon suyu, bal ve tarçını karıştırarak elde ettiğiniz şurubu elma dilimlerinin üzerine dökün. Elmaları yaklaşık 5 dakika boyunca fırınladıktan sonra tepsiyi bir kez karıştırın ve 15 dakika daha fırında bırakın. Bir sos tenceresine yulaf, su ve sütü ekleyip orta ateşte karıştırmaya başlayın. Kıyılmış hurmaları da sos tenceresine ekledikten sonra yulaflar şişene dek pişirmeye devam edin. Son olarak sos tenceresini ocaktan alın ve iki kaseye eşit olarak paylaştırın. Fırından çıkardığınız elma dilimlerini yulaf lapasının üzerine ekleyerek servise hazır hale getirin. Dilerseniz servis öncesinde yulaf kaselerini kırılmış fındık ya da cevizle de süsleyebilirsiniz.
C Vitamini Deposu: Portakallı ve Mandalinalı Yulaf Lapası
Malzemeler:
-1 su bardağı süt
-1 adet mandalina
-½ portakal
-2 yemek kaşığı yulaf
-1 yemek kaşığı file badem
Yapılışı: Süt ve yulafı bir kabın içerisine aktarın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bu noktada içerisine aroma vermesi için mandalina ve portakal kabuğu rendeleyin. Lapa haline gelen yulafı bir kaseye boşaltın. Üzerini portakal ve mandalina dilimleriyle süsleyin. File bademler ile son dokunuşu yapın.
Alışılmışın Dışında: Tuzlu Yulaf Lapası
Malzemeler:
– 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
– ¼ su bardağı ince kıyılmış arpacık soğanı
– ¾ su bardağı yulaf
– 1 diş rendelenmiş sarımsak
– 1 bardak su
– ½ çay kaşığı deniz tuzu
– ½ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
– 1 adet haşlanmış yumurta
– 1 sap yeşil soğan
– Dilimlenmiş yarım avokado
– Göz kararı yeşillik
– Acı sos
– Limon dilimi
Süslemek için:
– 3-4 adet mantar veya 1 yemek kaşığı sotelenmiş ıspanak
Yapılışı: Zeytinyağını küçük bir tencerede orta ateşte ısıtın. Arpacık soğanını ekleyin ve yumuşayana kadar yaklaşık 2 dakika pişirin. Yulaf ve sarımsağı ekleyip karıştırın, ardından su ve tuzu ekleyip kaynatın. Düşük ateşe geçin ve ara sıra karıştırarak 15 ila 20 dakika kadar yulaflar kalın ve kremsi olana kadar pişirin. Daha sonra tuz ve karabiber ekleyin. Ateşten alıp kaselere paylaştırın. Üzerine sotelenmiş ıspanak, yumurta, yeşil soğan, avokado ve göz kararı kadar yeşillik ekleyin. Üzerine acı sos ve limon suyu sıkarak servis yapın.
Sonbaharın Lezzeti: Balkabaklı Yulaf
Malzemeler:
– ½ su bardağı bal kabağı püresi
– 1 su bardağı badem sütü
– 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
– 1 tatlı kaşığı bal
– 5-6 adet badem
Yapılışı: Badem sütü, bal kabağı ve yulaf ezmesini pişirin. Üzerini bal ve bademle süsleyin.