Herkesin dilinde bir pilates var, herkes yapıyor ya da herkes pilates eğitmeni! Bu işi biraz açıklığa kavuşturalım istedim.
Pilates’in tarihçesinden, faydalarından, mucizelerinden ve mucize yaratmadığı kısımlarına kadar en gerçekçi en detaylı şekilde sizleri aydınlatmaya odaklandım.
Pilatesin Tarihçesi
1920’li yıllarda Amerika’da bilinmeye başlayan ve günümüzde dünya çapında yayılan pilatesin tarihçesi Almanya’da başlar. Joseph Pilates 1880 yılında Almanya, Dusseldorf yakınlarındaki Mönchengladbach şehrinde doğar. Çocukluğu boyunca raşitizm, astım ve ateşli romatizma ile savaşır. Bu rahatsızlıkların üstesinden gelmek için vücut geliştirme, cimnastik, dalış ve diğer fiziksel aktivitelerle uğraşır. Doğu ve Batı egzersiz ve felsefelerini okur ve büyük ölçüde eski Yunan ve Roma yöntemlerinden etkilenir. 1912 yılında, Joseph Pilates İngiltere’ye gider. Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, diğer
Alman vatandaşları ile birlikte, Man Adası’nda bir kampta gözaltına alınır. Bu kampta bulunduğu süre boyunca, kendi geliştirdiği egzersiz programını diğerlerine öğretir. Savaş sonrası Joseph Pilates, yeni Alman ordusu’nu eğitmek için Alman hükümeti tarafından davet edilir ve Almanya’ya geri döner. Yapacağı bu hizmetin sonuçlarının farkına vararak, Almanya’yı terk edip Amerika’ya gitmeye karar verir. ABD yolculuğu esnasında, daha sonra hayat arkadaşı olacak Clara ile tanışır. 1926 yılında Joseph ve Clara Pilates, New York’ta ilk Pilates stüdyosunu kurar. Kariyeri boyunca Joseph Pilates, icat ettiği çeşitli cihazlarda 600’ün üzerinde egzersiz geliştirir. Cihazları ve egzersizleri geliştirirken, iyi bir sağlığa ulaşmak için ‘bütün’ü çalıştırmak gerektiği rehber felsefesi olur.
Pilatesin Faydaları
Joseph Pilates egzersizlerini şöyle tanımlamıştır: ‘‘Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı gözükecek, 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız. 30 seans sonunda tamamen yenilenmiş bir vücuda, özellikle de sağlıklı, sıkı, karın ve sırt kaslarına sahip alacaksınız.’’ Pilates Türkiye’ye 2000’li yıllarda gelmiş olsada son 8-10 yıldır çok daha bilinir bir hal aldı. Bunun sebebi ülkemizin spor ve sağlıklı yaşam konusunda bilinçleniyor olmasının yanı sıra, televizyonda ünlülerin kişilerin egzersiz yaptırıyor olmasınında etkisini yok sayamayız. Pilates egzersizlerinin amacına odaklanıyorum.
Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktadır. Pilatese göre vücut merkezi derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adele yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmalar zorlaşır, dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır. Sonuç; artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur. Ben eski bir cimnastikçi olduğum için vücudum ciddi antrenmanlı ve hemen hemen bir çok farklı spor branşına hızlı adaptasyon sağlayabiliyorum.
Crossfit, kick boks, tenis, yoga, koşu vb. sporları haftalık programlayarak yapıyorum. Sıra Pilates’e geldiği zamanlarda ise ciddi bir beden farkındalığı ve farklı antrenman methotlarında hissetmediğim kadar derin bir kas gelişimi ile birlikte tüm kaslarımın çalıştığını hissettiğimi söyleyebilirim. Bu sebeple haftada minimum 2 gün Pilates yapmaya çalışıyorum. Genelde karşılaştığım sorulardan biride mat (minder üzerinde) pilates mi Aletli (reformer) pilates mi yapmalıyım? Ben uzman olarak direk şu kafadayım; yeter ki yap! Nerde ve nasıl olduğunun önemi yok! Adı her ne olursa olsun, hareket et, harekete geç! Bu kısa motivasyondan sonra, pilates mat ile pilates reformer arasındaki farkları basitçe anlatmak isterim. Pilates reformer üzerinde gerçekleştirilen hareketlerin, minder üzerinde ve genellikle grup olarak gerçekleşmesine Pilates Mat egzersizi ismi verilmektedir. Minder üzerinde yapılan egzersizlerde de yine alet üzerinde size yardımcı olan yayların farklısı olarak yardımcı materyaller kullanılmaktadır. Bunlar küçük ve büyük top, elastik bant , pilates çemberi, dambıl vb. spor ekipmanlarıdır.
Reformer Pilates Nedir?
Pilates reformerda ise bu yardımcı materyallerin bazıları yine kullanılırken genelde çok fazla ihtiyaç duyulmaz çünkü aletin kendi içerinse belli ağırlıkları temsil eden yaylar yer almaktadır. Pilates Reformer dışında cadillac, barrel ve chair adında da 3 farklı Pilates aleti daha vardır. Hepsinin farklı şekilleri ve özellikleri olsada ortak çıktıkları yol ve sonuç aynıdır. Beden farkındalığı, güçlü kaslar, sağlıklı bir omurga ve yaşam. Bana kalırsa aletli pilates yapıyor olmanın en önemli farkı bir pilates eğitmeni ile birebir bu egzersizi yapıyor olmanız. Böylelikle tüm antrenman size özel olarak dizayn edilmektedir. Pilates Mat dersleri genelde grup olarak tercih edilir ama elbette ihtiyaca göre bire birde bu dersi alabilirsiniz. Bu seçimin en büyük etkenlerinden biri de maddi durumdur. Bütçeniz hangisine elverişli ise onu tercih edin ve harekete geçin diyorum!
Toparlayacak olursam Pilates ne değildir biliyor musunuz? Pilates size kilolar kilolar verdirmez, uzun sure pilates yaptığınızda güçlü bir omurga ve bedene sahip olurken, aynı kiloda kalıp 38 beden iken 36 bedene girmeyi başarabilirsiniz. Pilates sıkılaştırır. Kilo vermek hedefinde olanlar Pilates egzersizi ile birlikte eş zamanlı kardiyo antrenmanlarını mutlaka yapmalıdırlar. Pilates’in Faydalarına Odaklanarak yazımı sonlardıracağım fakat şu detayıda belirtmek istiyorum. Son 3-4 yıldır herkes 10 günlük aldığı eğitimler ile ben pilates eğitmeniyim diyor. Lütfen spor eğitmeninizi seçerken spor geçmişine ve size yaptırdığı hareketleri kendi vücudunda uygulayabiliyor olup olmadığına iyi bakın. Spor ve her egzersiz methodu ciddi bir iştir. Bu sebeple kendinizi emin ellere teslim edin. Biraz gülmek isterseniz şunu söyleyeceğim 1.55 boyumla pilates veya cimnastik dersi yerine basketbol dersi veriyor olsaydım, size inandırıcı gelir miydi? O yüzden herkes en iyi bildiği işi yapmalı.
Bu arada benimle pilates yapmak isterseniz İstanbul dışında olanlar için Ebru Karaduman youtube kanalına bir göz atmalarını öneriyorum. İstanbul içerisindekileride Ataşehir Beden Atölyesi’ne beklerim, pilates stüdyomda beraber keyifli bir beden keşfi yapabiliriz.