Antioksidan bakımından zengin moringa çayı tüketmenin önemli yararları vardır. Moringa çayı faydaları arasında kilo verme sürecini hızlandırma, kanser gibi kronik hastalıkları önleme, enflamasyonu azaltma, iyileşmeyi hızlandırma, sindirimi iyileştirme ve enerji seviyelerini artırma gibi durumlar bulunmaktadır.(1) Ayrıca moringa çayı bağışıklık düzeyini artırmaya, diyabetik semptomları yönetmeye ve kalbi korumaya yardımcı olur.(2) Bu besleyici çay, artrit, gut, mide rahatsızlığı, ishal, mide bulantısı, Alzheimer hastalığı ve hatta soğuk algınlığı gibi bir dizi rahatsızlığı olan kişilere de yardımcı olabilir.
Moringa Çayı Nedir?
Moringa çayı (aynı zamanda mucize çayı olarak da adlandırılır), kurutulmuş moringa yapraklarının bir kaç dakika boyunca sıcak suda demlenmesiyle yapılan bir içecektir. Bu ferahlatıcı çay, sağlık üzerinde önemli faydalar sağlar ve canlılığı artırır. Moringa yaprakları yüksek bir besin konsantrasyonu içerir ve kurutulduğunda bunları korumaktadırlar.(1) Moringa çayının rengi çimen yeşilini andırır, güzel bir tada sahiptir ve dünyanın birçok yerinde son derece popüler bir içecektir.
Moringa (Moringa oleifera) son yıllarda kilo vermeye yardımcı olduğu için çok ilgi görmektedir. Hindistan ve Pakistan’a özgü moringa ağacı ile ilgili yapılan araştırmalar için büyük miktarda para harcanmıştır. Genel olarak, bitkiden gelen kök ve ekstraktlar zehirli olabilir ve bundan kaçınılmalıdır. Ancak moringa yaprağı, moringa çiçeği, sapı, moringa tohumu, kabuğu ve meyveleri sağlık için kullanılabilir.
Moringa Çayı Besin Değeri
Moringa çayı içeriğindeki besin maddelerini potasyum, kalsiyum, fosfor, demir ve A, C, D vitaminleri açısından zengin olan kurutulmuş moringa yapraklarından alır. Çay ayrıca yüksek seviyelerde esansiyel amino asitlere ve beta karoten, polifenol, flavonoid (kaempferol ve kuersetin) gibi antioksidanlara sahiptir. Moringa çayı kafein içermez.(1)
Moringa Çayı Nasıl Yapılır?
Moringa çayı yapmak nispeten kolaydır. Bu çay kurutulmuş moringa yaprakları kullanılarak yapılır. Moringa çayı yapımı için gerekli adımlar aşağıda listelenmiştir:
Moringa Çayı Yapımı İçin Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı kurutulmuş moringa yaprağı (öğütülmüş)
- 1 su bardağı sıcak su
- Biraz bal
Moringa Çayı Yapılışı
Adım 1: Öğütülmüş moringa yapraklarını bir fincanın içine bırakın.
Adım 2: Sıcak su ekleyin ve yaprakların 3-5 dakika (ya da renk değişene kadar) demlenmesini bekleyin.
Adım 3: Daha lezzetli olması için içerisine biraz bal katın.
Not: Moringa çayı, sıcak ve soğuk olarak sunulabilir. Dolayısıyla yılın her döneminde rahatlıklı tüketebilirsiniz.
Moringa Yaprakları Nasıl Seçilir ve Nasıl Saklanır?
Moringa çayı yapmak için moringa yaprakları seçilirken büyük bir özen gösterilir. Aynı şekilde kurutma ve saklama aşaması da oldukça zahmetlidir.
Moringa Yapraklarını Seçme
Moringa ağaçları tamamen büyüdüğü zaman yaklaşık 4-5 metre uzunluğa ulaşır ve yetiştirme mevsiminde birden fazla kez dalları kesilebilir.(1) Bu kesilen dallar genellikle moringa çayı yapmak için mükemmel yapraklarla dolu olur. Kurutulmadan önce yaprakların iyice yıkanması önemlidir.
Moringa Yapraklarını Kurutma
Moringa çayı için kuru yapraklar elde etmek önemlidir. Bunun için moringa saplarını lastik bir eldivenle toplanır ve kuru, serin bir yerde baş aşağı olacak şekilde asılır. Yaklaşık 10-14 gün sonra, yaprakların sapları tamamen kurutulmuş olmalıdır. Sapların yapraklı kısımları bir torbaya konue ve kuru yaprakların dökülmesini sağlamak için sapları ezilir. Daha büyük saplar yaprakların karışımından çıkarılır.
Moringa Yapraklarını Saklama
Bu yapraklar daha sonra serin ve kuru bir yerde hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır. Moringa yaprakları kullanılmak istendiğinde çay için ezilebilir, parçalanabilir, karıştırılabilir, hatta bu yapraklardan sağlıklı ve doğal bir ilaç olarak kullanılabilen moringa tozu elde edilebilir.