Fit HubSağlıkLifli Yiyecekler Meme Kanseri Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Lifli Yiyecekler Meme Kanseri Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Lifli yiyecekler, yani taze meyve ve sebzeler sadece antrenmanlarınıza enerji sağlamakla kalmaz, Pediatrics tarafından yapılan bir araştırmaya göre tükettiğiniz sebze miktarı ilerki yaşlarda oluşabilecek göğüs kanseri riskini frenlemenize yardımcı olabilir.

Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, gençken (lise çağında başlayarak) ıspanak ve ahududu gibi yüksek lifli yiyecekler tüketen kadınların, bu gıdaları daha az yiyenlere nazaran, ilerleyen yaşlarda meme kanseri olma risklerinin daha az olduğunu buldu. Eating in Color yazarı diyetisyen Frances Largeman-Roth, “Bu araştırma, lifli yiyeceklerin tüketimi ve göğüs kanserini önleme arasındaki bağlantıyı kesin kanıtlar nitelikte olmasa da, sağlıklı beslenme sayesinde kadınların bu riski azaltmasına yardımcı olabileceğimizin umudunu veriyor.” diyor.

Lilfi Yiyecekler Nelerdir?

Lif, günlük hayatta yaygın olarak tüketilen tam tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler gibi pek çok besinin içinde bulunur.

Bu besinleri inceleyecek olursak:

Tam Tahıllar

İçeriğindeki lifler kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder. Alınan enerjinin doğru şekilde dağılmasını da sağlayan tam tahıllı yiyeceklerin, içerdikleri lif sayesinde göğüs kanserinin yanı sıra diyabet ve kalp krizi riskinin de azalmasına yardımcı olur.

“Lif Kaynağı Müsli Nedir, Faydaları Nelerdir?” öğrenmek için tıklayın!

Meyveler

“Kabuğu ile birlikte yemek daha sağlıklıdır” sözünün çıkış noktalarından biri de, kabuklu meyve liflerinin tüketilmesinin yararlı olduğudur. Hemen tüm meyveler lif açısından zengindir fakat meyveler de kendi aralarında içerdikleri lif oranı ve lif özellikleriyle birbirinden ayrılırlar.

Armut, portakal, greyfurt, mandalina, kuru erik gibi meyveler lifli yiyeceklerdir ve yüksek oranda “çözünür lif” içerirler. Bunlar dışında kalan kabuklu ve çekirdekli meyvelerin ise tamamına yakını içerik bakımından “çözünmez liflere” sahiptir.

En sağlıklı lifli gıdaları listesi için tıklayın!

Baklagiller

Fasulye, mercimek (sarı ve yeşil), bezelye ve nohut gibi baklagiller lif açısından oldukça zengin lifli yiyeceklerdir.

Sebzeler

Sebzeler de tıpkı meyveler gibi tüm çeşitleri açısından lif zengini yiyeceklerdir. Özellikle brokoli, brüksel lahanası ve havuç zengin lifli yiyeceklerdir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!