Fit HubBeslenmeLif Kaynağı Müsli Nedir, Faydaları Nelerdir?

Lif Kaynağı Müsli Nedir, Faydaları Nelerdir?

Yazar: Yaren Özdemir

Son zamanlarda kulağımızın fazlasıyla aşina olduğu her yerde görüp duyduğumuz, zayıflamaya yardımcı olabilen mucize besin müsli diyet programlarında adından söz ettiriyor!

Müsli Nedir?

Müsli ne demek?” sorusunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz!

Müsli birçok tahıl, kuruyemiş, kuru meyve ve çeşitli tohumlardan meydana gelen kahvaltılık gevreklerdir. Bu demek değildir ki müsli sadece kahvaltıda tüketilir. Günün istediğiniz öğününde bu gıdayı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Üstelik kendiniz yapmayıp dışardan almak istediğinizde çikolatalı müsli, meyveli müsli, yemişli müsli vb. olmak üzere birçok çeşidini de tercih edebilirsiniz.

Fakat yüksek karbonhidrat içeriği sayesinde enerji vermesiyle ve uzun süre tok tutmasıyla bilinen müsli daha çok kahvaltılarımızda bize eşlik ediyor. Lif açısından zengin olması ve yüksek besin değerlerine sahip olması dolayısıyla diyet listelerinde çoktan yerini aldı bile!

Araştırmalara göre bir kase müsli yetişkin bir kadının günlük lif ihtiyacının yüzde 24’ünü, yetişkin bir erkeğin ise günlük lif ihtiyacının yüzde 16’sını karşılayabiliyor.

Müsli, sadece kilo verme veya kas yapma amacıyla değil, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle de birçok tüketicinin dikkatini çekmeye devam ediyor.

Müsli Faydaları İle Göz Dolduruyor!

1.Lif Kaynağı

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi müsli lif açısından zengin bir gıdadır. Ve biliyoruz ki lif tüketmenin vücudumuza yararları saymakla bitmez! Başlıca yararlarından bahsedecek olursak lif, sindirim sistemine yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır ve kolesterolü dengeler. Kabızlığı önler ve bağırsaklarımızı korur.

Lif Nedir, En Sağlıklı Lifli Gıdalar Nelerdir? öğrenmek için tıklayın!

2.Vitamin ve Mineral Deposu

İçeriğinde bulunan çeşitli tahıl, tohum ve kuru meyveler sayesinde tam bir vitamin ve mineral deposu olan müsli vücudunuzun dengeli beslenmesine yardımcı olur.

3.Sağlıklı Gıdaların Başında Gelir

Müsli, sindirim sistemimizin düzenlenmesine yardımcı olup metabolizmamız ve vücudumuz arasında köprü görevi görüyor. Müsliyi evde kendiniz yapabildiğiniz gibi dışarıdan satın alarak da kullanabilirsiniz. Vaktiniz yoksa ve hazır olarak almak zorundaysanız içindekiler kısmını inceleyerek katkı maddesi içermemesine özen göstermeniz etkisini olumlu yönde artıracaktır.

4. Protein Değeri Yüksektir

Yapılan araştırmalara göre protein oranı yüksek gıdaların sindirimi daha uzun sürdüğü için insan vücudunun protein içerikli gıdalar tükettiğinde uzun süre tok kaldığı gözlenmiştir.

İşte beklenen bilgi! Bir kase müsli protein değeri açısından yaklaşık olarak 8 gram protein içerir.

5. Enerji Verir

Yüksek karbonhidrat içeriği sayesinde kahvaltılarımızda yerini almış olan müsli, güne enerjik başlamanıza ve devam ettirmenize yardımcı olur.

6. Omega-3 Yağ Asitleri İçerir

Omega 3 yağ asitleri zihinsel ve bedensel aktivitelerin üzerinde pozitif etkiler yaratır. Omega 3 kişilerin hafızalarını güçlendirirken duygudurum bozukluklarının giderilmesinde etkilidir.

Müsli Kalori Değeri İle Dikkat Çekiyor!

Müslinin kalor değeri, çeşitine, besin değerine ve meyve-tahıl oranına göre büyük bir değişim göstermektedir. Ama yine de merakla sorduğunuz “müsli kaç kalori?” sorusuna yanıt vermek istedik! Bir kase müslinin verdiği enerji, içeriğine göre 320-400 kalori arasında farklılaşabilmektedir.

Bu değerler müsliyi ara veya ana öğün olarak değerlendirmek isteyenler için yol göz gösterici olabilir. Günlük hayatınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz, sizi tok tutacak ve enerjinizi yükseltecek bu gıdaya beslenme listenizde yer verirken içine eklediğiniz malzemelerin kalori değerlerine de özen göstermelisiniz!

Müsli Zayıflatır Mı?

Tabi ki hiçbir gıda tek başına mucizeler yaratamaz! Beslenme düzenini değiştirmeden, yalnızca müsliyi hayatınıza sokarak zayıflamak biraz hayal gibi… Bu yüzden sadece müsli diyeti uygulayarak sağlıklı kilo vermeniz çok zordur.

Fakat müslinin yanı sıra düzenli bir diyet ve spor programı uyguladığınızda hızlıca kilo verdiğinizi göreceksiniz. İçerisindeki lifler sayesinde sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlayarak yağ yakımınızı kolaylaştırabilmektedir. Dengeli besin değerleri sayesinde de kas yıkımı yaşamadan ve aç kalmadan kilo vermenize yardımcı olmaktadır.

Kendiniz yapmayıp dışarıdan alacaksanız önünüze çıkacak müsli çeşitleri içinde kaybolabilirsin. Fakat paketli gıda alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. İçerisindeki lif oranı, besin değerleri, şeker içerip içermediği, karbonhidrat miktarı ve katkı maddeleri karşılaştırması yaparak en sağlıklı müsliyi bulabilirsiniz.

Özellikle şekerin vücut yağlanmalarının sebebi olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kalori miktarı düşük fakat şeker oranı yüksek bir gıdayı diyetinize ekleyerek kas kaybı yaşayabilirsiniz.

Evde müsli yapımı için ayıracağınız vaktiniz varsa ve katkı maddelerinden kaçınıyorsanız; o zaman bu tarifi uygulayabilirsiniz!

Ev Yapımı Müsli Tarifi

Malzemeler:

  • 500 gram yulaf ezmesi
  • 2 çay bardağı bal veya pekmez
  • 3/2 çay bardağı çiğ kuruyemiş (çiğ fındık, çiğ badem, yer fıstığı vs.)
  • 1 su bardağı kuru meyve karışımı

Hazırlanışı:

  1. Çiğ kuruyemişleri blender ile toz haline getirmeden, dişe gelecek şekilde parçalayın,
  2. Kuru meyveleri küp küp kesin,
  3. Kestiğiniz kuru meyveler, parçaladığınız çiğ kuruyemişler ve yulaf ezmesini bir kapta karıştırın,
  4. Balı benmari usulü ısıtarak kıvamını seyreltin,
  5. Yulaf ezmeli karışımı ve balı karıştırıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yayın,
  6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dk pişirin,
  7. Fırından çıkardığınız karışımı oda ısısına gelene dek açık havada bekletin,
  8. Soğuyan karışımı elle istediğiniz boyutlarda parçalayın. Çok fazla toz haline gelmemesine özen gösterin, böylece yerken damakta kıtır kıtır bir etki yaratabilir,
  9. Uzun ömürlü ve taze kalması için ağzı kapalı cam kavanozlarda saklayın.

Kahvaltılarınızda sütle ve yoğurtla, ara öğünlerinizde atıştırmalık niyetine, kek ve pastalarınızın süslemesinde, müsli bar yemek istediğiniz zamanlarda bu leziz tarifi kullanabilirsiniz.

*Ölçülerde su bardağı 200 ml., çay bardağı 100 ml. olarak baz alınmıştır.

yaren-ozdemir

1 Yorum

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!