Fit HubTakviyeKril Yağı(Krill Oil) mı Balık Yağı mı Daha Etkili?

Kril Yağı(Krill Oil) mı Balık Yağı mı Daha Etkili?

Yazı İçeriği

1- Krill Yağı Nedir?
2- Krill Yağı Ne İşe Yarar?
3- Krill Yağı Formları Nelerdir?
4- Krill Yağının Faydaları
5- Krill Yağı Cilde Faydaları Nelerdir?

Hamsi, uskumru ve somon gibi yağlı balıklardan elde edilen balık yağı, dünyadaki en popüler gıda takviyelerinden biridir. Balık yağı sağlığa faydasını iki tip omega 3 yağ asidi içeriyor olmasına borçludur; eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA). Hem EPA hem de DHA’nın, diğer pek çok faydalarının yanı sıra beyin, kalp ve damar sağlığına iyi geldiği kanıtlanmıştır (1).

Ancak son zamanlarda balık yağının karşısında güçlü bir rakip var; krill yağı. Üstelik EPA ve DHA açısından zengin, bir başka ürün olarak ortaya çıkan krill yağı, balık yağının tahtını sallıyor gibi. Biz de krill yağının balık yağından daha fazla fayda sunduğu iddiasını masaya yatırıp, aralarındaki farkı inceleyerek hangisinin sağlığınız için daha iyi olduğu konusuna son noktayı koyalım istedik.

Kril Yağı Nedir?

Krill yağı, Antarktika krili adı verilen küçük kabuklulardan elde edilir. Bu deniz canlıları, balinalar, foklar, penguenler ve diğer kuşlar da dahil olmak üzere birçok hayvan için temel besin maddesidir. Balık yağı gibi, kril yağı da iki tip omega-3 yağ asidi olan EPA ve DHA açısından zengindir. Bununla birlikte, kril yağındaki yağ asitleri yapısal olarak balık yağındaki yağ asitlerinden farklıdır ve bu durum, vücudun bunları kullanma şeklini etkileyebilmektedir (2, 3).

Krill yağı görünüş itibariyle de balık yağından farklıdır. Balık yağı tipik, sarı renktedir. Krill balık yağı ise, içeriğindeki astaksantin adı verilen doğal antioksidan sayesinde kırmızımsı bir renge sahiptir.

Krill Yağı Ne İşe Yarar?

Balık yağı ve kril yağı mükemmel EPA ve DHA kaynaklarıdır. Peki EPA ve DHA ne demektir? EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit), balıklarda, kabuklu deniz hayvanlarında ve bazı algler ile genetik olarak tasarlanmış bitkilerde bol miktarda bulunan, uzun zincirli omega-3 çoklu doymamış yağ asitleridir (O-3’ler). Vücudun yaşamın her aşamasında en iyi şekilde gelişmesi ve çalışması için omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır.

Hem krill hem de balık yağı EPA ve DHA zengini olsalar da yapılan birçok araştırma krill yağındaki yağ asitlerinin balık yağındakinden daha iyi emebileceği ve kullanabileceği görülmüştür. Bunun nedeni yağ asitleri arasındaki yapısal farktır. Balık yağındaki omega 3 yağ asitleri trigliseritler formunda bulunur. Krill yağındaki yağ asitlerinin çoğu ise, birçok uzmanın emilimi ve etkinliği artırmaya yardımcı olduğuna inandığı, fosfolipidler formda bulunur.

EPA ve DHA yağ asitleri eklemlerdeki iltihabı azaltarak artrite neden olabilecek proteinlerin üretimini sınırlandırır, eklemlerin arasını yağlayarak kireçlenmeyi önler. Düzenli Omega 3 kullanımı, her türlü omuz ağrısı veya eklem temelli ağrıların önüne geçmede size yardımcı olabilir.

2011 yılında yapılan bir araştırma, balık ve krill yağının etkilerini karşılaştırdığında, kanda benzer miktarda EPA ve DHA buldu. Ancak krill oil kullananlar 3 gram alırken karşı taraf 1.8 gram balık yağı kullandı. Bu da krill ve balık yağından aynı faydaları elde etmek için balık yağından neredeyse iki kat daha fazla krill yağı alınması gerektiği anlamına gelmekte.

Çalışma sonucuna göre, krill yağı yağ asitlerinin yüzde 30-65’i fosfolipid olarak depolanırken, balık yağlarındaki yağ asitleri trigliseritler olarak depolanmıştı. Vücudun fosfolipid olarak depolanan yağ asitlerini daha kolay kullanabilmesi krill yağını bu yarışta bir adım öne geçiriyor gibi gözüküyor (4).

Omega 3’ün boy uzamasına da olumlu etkileri vardır. Dolayısıyla krill oil boy uzatır mı sorusunun cevabı için çok düşünmeye gerek yok. Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde balık yağı takviyelerinin kullanılmasının çocuğun ilk altı yıllık gelişimi sırasında yağsız kütlesini, kemik kütlesini ve yağ kütlesini arttırdığı, ancak obezite ihtimalini de düşürdüğü gösteren çalışmalar da mevcuttur (5).

En iyi krill oil markalarını Vitaminler.com ve Supplementler.com üzerinden inceleyebilir, ürünleri kullananların yorumlarını okuyarak kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Krill Yağı Formları Nelerdir?

Omega 3 yağ asitleri aslında 3 farklı formda bulunmaktadır. Balık yağındaki trigliserit omega 3 formu, krill yağındaki fosfolipid omega 3 formu ve etil ester form. Diğer iki form tamam, ama bu etil ester formu nedir? Bu form aslında sentetiktir. Dolayısıyla da vücut için biyo yararlılık seviyesi oldukça düşüktür.

Krill Yağının Faydaları

Omega 3 yağ asitleri açısından krill yağı ve balık yağı arasında belirgin bir fark gözükmüyor olsa da krill yağının balık yağı ile ayrıştığı birkaç noktadan bahsedilebilir.

Balık yağı kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinir. Ancak birkaç çalışma krill yağının da muhtemelen daha büyük bir ölçekte kalp sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor. Yapılan bir çalışmada, yüksek kan kolesterolü olan katılımcıların üç ay boyunca günlük olarak balık yağı, krill yağı veya kişinin hastalığı için kanıtlanmış tedavi edici bir etkisi olmamasına rağmen bir ilacı aldığında kendisini iyileştirebileceği algısı yaratan plasebo ilaçları almaları sağlandı. Dozlar vücut ağırlığına göre değişiyordu. Hem balık yağı hem de kril yağı kullananların çeşitli kalp hastalığı risk faktörlerinin olumlu yönde geliştiği gözlendi. Fakat bununla birlikte, kan şekeri, trigliseritler ve “kötü” (LDL) kolesterolü düşürmede krill yağının balık yağından daha etkili olduğunu da buldular. Daha da şaşırtıcı olanı, daha düşük dozlarda verilmesine rağmen, krill yağının balık yağından daha etkili olduğu fark edildi (6). Bir başka deyişle krill yağının kalp hastalıkları üzerinde daha olumlu bir etkisi var gibi gözüküyor.

Krill yağının balık yağından en belirgin farkı ise aslında renginde gizlidir. Krill yağına kırmızı rengini veren, çoğu balık yağında bulunmayan aksaksantin adlı antioksidandır. Bu içeriği sayesinde krill yağı cilt sağlığı için oldukça değerlidir.

Krill Yağı Cilde Faydaları Nelerdir?

Krill yağı, çoğu balık yağında bulunmayan astaksantin adlı bir antioksidan içerir. Bu madde krill yağını oksidasyondan koruduğunu için raf ömrünü de uzatır. Fakat daha da önemlisi astaksantin daha genç görünmenizi sağlayabilir!

Astaksantin yılları tersine çevirme ile ilişkilendirilen en güçlü antioksidanlardan biridir. Havuç, tatlı patates, kabak ve ıspanak gibi gıdalarda bulunan astaksantin, cildi güneşin zararlı etkilerinden korur. Böylece kavurucu güneşin neden olduğu yüz çizgilerini azaltır. Aynı zamanda cildinizi daha elastik hale getirmektir. Elastikiyet, cildinize daha genç bir görünüm kazandıracak ve birkaç sene geri gitmenize yardımcı olacaktır. Cildin kuruluğunu azaltmanın yanında sivilce gibi çeşitli cilt problemlerinden kurtulmanıza yardımcı olur. Kısacası krill yağı cildinizin kalitesini arttırabilir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!