Çörek otu yağı “N. Sativa” adı verilen bir bitkinin tohumlarından elde ediliyor. Afrika ve Güneybatı Asya’ya özgü olan bu bitkinin binlerce yıldır geleneksel tıpta da kullanıldığı biliniyor. Çörek otu yağı, bir antioksidan ve anti-enflamatuvar bileşik olan timokinon içeriği ile öne çıkıyor.
Çörek otu yağını kapsül şeklinde gıda takviyesi olarak da piyasada yer alıyor. Çörek otu yağını masaj yağlarına, şampuanlara, ev yapımı cilt bakım ürünlerine eklemek de mümkün. Yüksek kaliteli çörek otu yağı, yemeklerde de kullanılabiliyor.
Çörek otu yağı, genellikle belirli sağlık durumlarını tedavi etmenin bir yolu olarak lanse ediliyor. Bu konuya açıklık getiriyor ve çörek otu yağının bahsedilen potansiyel faydalarını inceliyoruz…
Akneye İyi Gelebiliyor
Bazı araştırmalar, çörek otu yağının akne gibi cilt rahatsızlıkları için faydalı olabileceğini gösteriyor. Bu durumun çörek otu yağının antimikrobiyal ve anti-enflamatuvar özelliklerinden kaynaklandığı düşünülüyor (1).
Örneğin 60 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada katılımcılar; 60 gün boyunca günde iki kez çörek otu yağı ile yapılan jeli ciltlerine uyguluyor. Katılımcıların akne şiddetinde kontrol grubuna kıyasla %78’lik bir azalma meydana geldiği ve akne lezyonlarının sayısında önemli bir iyileşme görüldüğü aktarılıyor (2).
Kilo Kaybını Destekleyebiliyor
Çörek otu yağının kilo kaybını teşvik ettiği ve vücut yağını azalttığı da düşünülüyor. Örneğin 84 obez kadın üzerinde yapılan bir araştırmada; 8 hafta boyunca günde 3 gram çörek otu yağı tüketen ve düşük kalorili bir diyet uygulayanların, yalnızca düşük kalorili bir diyet uygulayanlara göre vücut ağırlığında ve göbek yağında daha fazla azalma yaşadığı belirtiliyor (3). Ayrıca 11 çalışmanın bir incelendiği bir meta analizde; çörek otu takviyelerinin vücut ağırlığını, vücut kitle indeksini ve göbek yağını orta derecede azaltabileceği aktarılıyor (4).
Yaraların İyileşmesini Destekleyebiliyor
Çörek otu yağının yaraları iyileşme sürecini hızlandırabileceğine dair araştırmalar da mevcut. Tam olarak ne şekilde işe yaradığına dair net görüşler olmasa da araştırmacıların teorisi; bunun timokinonun antioksidan ve anti-enflamatuvar özelliklerinden kaynaklı olduğu yönünde (5).
Kan Şekerini Seviyesinde Etkili Olabiliyor
Bazı araştırmalar, çörek otu yağının kan şekeri seviyelerini dengelemek için faydalı olabileceğini gösteriyor.
Çörek otu yağının antidiyabetik özelliklere sahip olabildiği ve kan şekeri düzeylerini iyileştirebildiği düşünülüyor. Örneğin yedi çalışmanın bir incelendiği bir araştırmada; çörek otunun, açlık sırasında ve yemekten sonra; insülin seviyesi ve kan şekeri seviyesini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini aktarılıyor (6).
Enflamasyonu Azaltabiliyor
Çalışmalar, çörek otu yağının güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmalar enflamasyonun tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi birçok kronik durumun gelişimine katkıda bulunabileceğini öne sürdüğü için bu durum da önem kazanıyor (7). Örneğin 10 çalışmanın gözden geçirildiği bir araştırma; çörek otu yağı tüketmenin, birden çok iltihaplanma belirtisini azaltırken aynı zamanda kandaki antioksidan düzeylerini de artırabileceğini aktarıyor (8).
Karaciğer ve Böbrek Fonksiyonunu Destekleyebiliyor
Çörek otu yağının antioksidan özelliğinin hem karaciğer hem de böbrekler üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabileceği belirtiliyor. Çörek otu yağı içerisindeki timokinonun; vücuttaki serbest radikallerin ve antioksidanların dengesizliği olan oksidatif stres seviyesini düşürdüğü düşünülüyor (9). Oksidatif stresin ise çeşitli karaciğer problemleriyle ilişkili olduğu biliniyor.
Başka bir araştırma ise çörek otu yağının böbrek taşlarının boyutunu küçültmede ve böbrek taşlarını vücuttan atmada yardımcı olabileceğini öne sürüyor (10).
Çörek otu yağı çeşitlerini incelemek için tıklayın.