Fit HubSağlıkBoyun Düzleşmesi Neden Olur, Hangi Egzersizler İyi Gelir?

Boyun Düzleşmesi Neden Olur, Hangi Egzersizler İyi Gelir?

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun düzleşmesi, kişinin boyun omurgasının olağan dışı bir eğriye sahip olmasıdır, bu da kişinin sanki “ayakta dikkatle” duruyormuş gibi görünmesine neden olur. “Servikal kifoz” olarak adlandırılan bu durumun, boyuna olumlu yönde hizmet etmek ile uzaktan yakından alakası yoktur. Bu duruma; dejeneratif disk hastalığı, iyatrojenik bir bozukluk, doğuştan bir bozukluk ve bedensel travma neden olabilmektedir. Servikal kifoz, boynunuzun anormal derecede düz ya da geriye doğru büküldüğü anlamına gelebilir. Bununla birlikte bu sendroma sahip kişilerin, anormal derecede düz olan bir boynu bulunmaktadır.

boyun-duzlesmesi-neden-olur-hangi-egzersizler-iyi-gelir

Boyun Düzleşmesi Hangi Sorunlara Sebep Olur?

Boyun düzleşmesi sendromuna sahip kişiler çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler, bunlar:

  • Sertlik
  • Hareket aralığının azalması
  • Migren
  • Boyun ve ekstremitelerde ağrı
  • Koordinasyon sorunları
  • Kas güçsüzlüğü
  • Omurga deformitesi
  • Felç
  • Mesane ve bağırsak kontrol sorunları

Boyun düzleşmesi olan herkes, aynı belirtileri yaşamaz. Felç, mesane kontrolü sorunları ve bağırsak kontrolü sorunları özellikle, sorun tedavi edilmediği zaman aşırı şekilde mevcut olmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Nedenleri

Boyun düzleşmesinin en yaygın nedeni, uyanıkken ya da uyurken gerçekleştirdiğiniz kötü duruşlarınızdır. Bu kötü duruş sorunu, bilgisayara dik dik bakma, meslek koşulları ya da tekrar eden hareketler sonucu ortaya çıkabilir. Bunların dışında bu sorun, aşağıda belirteceğim diğer faktörlerin oluşması sonucu ortaya çıkabilir:

Dejeneratif Disk Hastalığı

Yaşlandıkça, omurlar arası diskleriniz dejenere olmaya başlar. Bu durum, omurganızdaki disklerin zayıflamasına ve çökmesine neden olur.

Omurgadaki bu değişiklik boynunuzun doğal eğriliğini değiştirebilir ve başınızın ağırlığı nedeniyle bir dengesizliğe neden olabilir. Dejeneratif disk hastalığı, genellikle yaşlandıkça şiddeti artan bir hastalık çeşididir.

İyatrojenik Bozukluk

Boyun düzleşmesi iyatrojenik, yani tıbbi bir işlemin istenmeyen bir sonucu olabilir. Bu işlemlerin en yaygın olanı; omurgadaki basıncı azaltmak için gerçekleştirilen, “Omur laminası ameliyatı”dır.

Bu ameliyat sırasında, sinirler için daha fazla alan yaratmak amacıyla omurdan Lamina çıkartılmaktadır. Ancak işlem sırasında sinir için bu alanın oluşturulması, omur arasındaki faset eklemlerinin dengesizleşmesine neden olabilir. Bu komplikasyon genellikle, yetişkinlerin aksine, opreasyona giren çocuklarda görülmektedir.

İyatrojenik bozukluk, füzyonun çok kısa olduğu başarısız bir servikal omurga füzyonundan da kaynaklanabilir.

Doğuştan Bozukluk

Doğuştan bozukluk, doğumdan kaynaklanan başka bir deyişle doğum kusuru olarak bilinen bir bozukluktur. Doğuştan Servikal kifozu olan kişiler genellikle, idrar veya böbrek sorunları gibi vücudun diğer kısımlarında da komplikasyonlarla karşılaşmaktadırlar.

Boyun düzleşmesi, omurganın tamamen oluşmaması gibi doğuştan bozukluğun bir sonucu olarak oluşur. Bunun sonucunda, omurga anormal bir şekilde büyür ve omurlar geliştikçe üçgen bir şekil oluştururlar. Bu da boyun ve yığılmış omurga üzerine doğal olmayan bir eğri yerleştirilmesine neden olur.

Travma

Travma da boyun düzleşmesine neden olabilen durumlardan biridir. Trafik kazası, düşme veya spor yaralanması gibi çeşitli yaralanma tipleri travmaya neden olabilir. Bağların kırılması veya yırtılması durumunda, omurga öne eğilebilir ve omurga boşluğu daralabilir.

Bu basınç, omurganın vücudunun bir kama şeklinde iyileşmesine ve bir dengesizlik oluşturmasına neden olabilir. Ciddi durumlarda, spinal stenoz adı verilen spinal kanalın daralmasından nörolojik sorunlar yaşayabilirsiniz. Oluşan basınç kaynaklı bu zorlama uyuşukluğa, ağrıya ve kas zayıflığına neden olabilir.

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Boyun düzleşmesi egzersizleri, boyun kaslarını güçlendirmek için yapılır. Güç tekrar kazanıldıktan sonra, kaslar servikal omurgaya daha fazla destek olur ve boynun normal yapısal anatomisini eski haline getirir. Yapabileceğiniz bazı boyun düzleşmesi için egzersizler:

boyun-duzlesmesi-neden-olur-hangi-egzersizler-iyi-gelir

1. Servikal Fleksiyon ve Uzatma Egzersizi

Servikal fleksiyon ve uzatma egzersizinin yapılması oldukça kolaydır ve ofiste veya evde otururken yapılabilir. Yapmanız gereken tek şey çenenizi içeri sokup, onu göğsünüze dokundurmaya çalışmak için hafifçe öne getirmektir. Ardından, boynu olabildiğince geriye doğru eğin ve bükün. Bu hareketi, günde en az beş kez yapın.

boyun-duzlesmesi-neden-olur-hangi-egzersizler-iyi-gelir

2. Servikal Lateral Fleksiyon Egzersizi

Servikal lateral fleksiyon egzersizini yapmak için sol kulağı mümkün olduğunca sol omzunuza doğru getirin. Ancak, bunu yaparken boynunuzu döndürmeyin. Bu pozisyonu yaklaşık 15 saniye koruyun. Sonrasında hareketi, aynı şekilde sağ tarafınız için yapın. Bu hareketi, günde yaklaşık beş kez yapın.

boyun-duzlesmesi-neden-olur-hangi-egzersizler-iyi-gelir

3. Servikal Rotasyon Egzersizi

Servikal rotasyon egzersizinde, çeneye omuzlara dokunmaya çalışırken boynu mümkün olduğunca sağa çevirin. Bu pozisyonu yaklaşık 15 saniye koruyun. Sonrasında hareketi, aynı şekilde sol tarafınız için yapın.

boyun-duzlesmesi-neden-olur-hangi-egzersizler-iyi-gelir

4. Boyun Çekiş Egzersizi

Boyun çekiş egzersizi, boyun düzleşmesi için oldukça yararlı olan bir diğer harekettir. Bu hareket, boynu hafifçe uzatarak yapılmaktadır. Ayrıca hareketten optimal sonuçlar elde etmek için fizyoterapist desteği gerekmektedir. Boyun kaslarınıza zarar verebileceğinizden hareketi, gözetimsiz olarak yapmaya çalışmamalısınız.

Ek olarak günümüz piyasasında, bu boyun çekiş egzersizini yapmaya yardımcı olan çeşitli boyun yastıkları bulunmaktadır.

Kilo Almak İçin Evde Nasıl Antrenman Yapmalısınız?

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!