Soğuk havayı iyice hissettiğimiz şu günlerde beslenmemize dikkat etmemiz bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz için oldukça önemli. Kış mevsiminde, mevsim meyve ve sebzeleriyle yapılan kış çorbaları ihtiyaç duyduğunuz vitamin ve desteği size sağlayabilir.
Kış besinlerinden oluşan farklı lezzetleri denemek istiyorsanız, bu tarifler tam size göre!
1. Bal Kabağı Çorbası
Kış denince akla bal kabağı gelir. Bu mucize sebzenin faydalarını öğrenin, lezzetli çorbasını deneyin!
Bal Kabağının Faydaları
Bal kabağı yüksek miktarda C vitamini içerir ve özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korur.
Antioksidan kaynağıdır.
A vitamini içerir.
Kötü kolesterolün oluşmasını engellemeye ve kalp sağlığını korumaya yardım eder.
Cildin canlı ve parlak görünmesini sağlar.
Çorba için Malzemeler:
1 adet soğan
2 diş sarımsak
100 ml krema
800 gr bal kabağı
Karabiber
Tuz
Tavuk ya da et suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Bal kabaklarını küp halinde doğrayın. Tencereye zeytinyağını alın ve sarımsağı kavurun. Bal kabaklarını ekleyin ve üzerine tavuk veya et suyu ile baharatları da ilave ederek pişirin. Bal kabakları piştikten sonra ocağın altını kısın ve blender’dan geçirin. Daha sonra kısık ateşte kremayı azar azar ekleyerek karıştırın.
Kış çorbanızı günlük hayatınızda yanınızda götürebilmek için saklama kaplarına göz atın!
2. Kuşkonmaz Çorbası Tarifi
Hem yemeği hem çorbası önemli bir şifa kaynağı olan kuşkonmaz bitkisi bu kış da sağlığınızı desteklesin!
Kuşkonmazın Faydaları
Kuşkonmaz; içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır, böylelikle bitkisel bir antibiyotik olarak kullanılır.
Potasyum, demir, folik asit ve lif içerir.
Beta karoten bakımından zengin olduğu için de antioksidan özelliği bulunur.
Yeni hücre gelişimini destekler ve kansere karşı korur.
Zararlı kolesterol seviyesinin oluşmasını engeller.
Çorba için Malzemeler:
1 demet kuşkonmaz
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı un
5 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
¼ çay kaşığı kırmızı toz biber
½ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Kuşkonmazları yıkayın ve dış kabuklarını soyup halka halinde doğrayın. Tereyağını geniş ve derin bir tencerede eritin ve kuşkonmazları 3-4 dakika kavurun. Daha sonra unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar pişirin. Kavrulan una süt ve et suyunu yavaş yavaş ekleyip sürekli karıştırın. Taze çekilmiş tane karabiber, tuz ve kırmızı biberi üzerine ekleyin. Kısık ateşte kıvam elde edene kadar 15-20 dakika pişirin.
3. Alaca Çorba Tarifi
Gaziantep’e ait bu muhteşem çorba doğanın mucize bitkilerinden biri olan tarhun otunu içeriyor ve kış mevsiminin en lezzetli destekçilerinden biri sayılıyor.
Tarhun Otunun Faydaları
Tarhun otu düzenli olarak tüketildiğinde kan pıhtılaşması, felç ve kalp krizi riskini azaltır.
Uykusuzluğa yardımcı olur, bağışıklığı güçlendirir.
Sindirim problemlerinin oluşmasını engeller.
Antiseptik özelliğe sahiptir, tüm mikroplarla savaşır.
Besleyici ve güçlendiricidir.
Çorba için Malzemeler:
½ su bardağı nohut
½ su bardağı yeşil mercimek
½ su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı salça
6 su bardağı su
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tarhun otu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tarhun otu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Nohut ve buğdayı bir gece önceden ıslatın. Nohutu, buğdayı ve yeşil mercimekleri ayrı ayrı kaplarda yumuşayana dek haşlayın. Haşladığınız bakliyatların suyunu süzün ve bir tencereye alın. Üstlerine 6 su bardağı su ekleyin ve kaynatın. Soğanları küp şeklinde doğrayın ve tencereye ilave edin. Ara ara karıştırarak tüm malzemeler pişene kadar kaynatın. Çorbanız pişerken bir tavaya tereyağını alın ve kızdırın. İçerisine salçayı ve tarhun otunu ekleyip kavurun. Daha sonra bu karışımı kaynayan çorbanıza ekleyin ve 5 dakika bu şekilde pişirin. En son tuzunu ve karabiberini de ilave edin.
Çorbanın yanına makarna iyi gider! Protein deposu makarna tarifleri için tıklayın!