Fit HubFitnessİpte Yürümenin Sihri: Slackline Sporu

İpte Yürümenin Sihri: Slackline Sporu

Gün geçtikçe farklı sporların adını duyduğumuz bu dönemde ipte yürüyenleri görüp ne yaptıklarını sorguluyor olabilirsiniz. İpte yürümek bir sirk aktivitesi olarak görünse de günümüzde tekrar revaçta olan yeni bir spor. Slackline yani ipte yürüme sporu; iki sabit nokta arasına kurulan ve genişliği 2,5 cm ile 5 cm arasında değişiklik gösteren sentetik bir ipin üzerinde, denge kurmayı geliştiren bir spor.

İngilizce gevşek hat anlamına gelen slackline, aslında 1970’lerin sonlarında Yosemite Vadisi’nde ortaya çıkıyor çünkü orada tırmanış yapan sporcular, dinlenme günlerinde dengelerini geliştirmek için bu sporu icat ediyorlar. Günümüzde ise on binlerce kişi tarafından yapılıyor ve birçok farklı disiplini bulunuyor. Slackline artık uluslararası şampiyonaları ve profesyonel sporcuları olan bağımsız bir spor.

Slackline Türleri

Slackline sporunun türleri; yapılış şekilleri, özellikleri ve ya da malzemeleri nedeniyle birbirinden ayrılıyor.

Tricklining

Slackline sporunun en eğlenceli branşlarından ilki olan tricklining; hat üzerinde ileri-geri yürüme, zıplama ve oturma gibi farklı varyasyonlara sahip. Genellikle bu türün ip uzunluğu 10-25 metre arasında değişiyor. İp ise orta gerginlikte duruyor ve bu şekilde hareket sınırlaması azaltılıyor.

Urbanlining

Genellikle göz aşinalığı sağladığımız slacklining türü urbanlining olabilir çünkü bu tür şehir içinde yapılıyor. Parkta, piknikte ve sahilde; ağaçlara bağlanan slacklining ipi görürseniz, ilgilenen insanların urbanling yaptığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bu tür, diğer türlere göre daha sakin olmasıyla biliniyor ve elbette ip fazla yüksekte durmadığı için daha tehlikesiz.

Waterlining

İp hattının su yüzeyi üzerinde kurulması halinde waterlining gerçekleşir. Genellikle akarsu, deniz ve göl gibi su yüzeyleri tercih edilir ve bu türde güvenlik ipi kullanılır. İpin uzunluğu su yüzeyinin büyüklüğüne göre değişir.

Longlining

Tüm türlerden farkı ip uzunluğu olan longlining, denge ve konsantrasyonu artırmak isteyenlerin ilk tercihi. İp uzunluğu en az 30 metre olan bu tür aynı zamanda da 30 metre yüksekliğe de sahip. Bazı slackline parkurları, 300 metre uzunluğun üzerinde olabiliyor ve başlangıç seviyesinde olan ilgililerin deneyim alanına dönüşebiliyor.

Highline

Highline türünün özelliği yüksek olmasıdır. Genellikle slackline alanında kendini geliştirmiş olan sporcuların tercih ettiği bu türün yüksekliği 100 metreyi bulabiliyor. Vadi araları ise highline için en kullanışlı mekanlardır.

Yogaline

Yoga seven insanların slackline ile yogayı birleştirdiği bu tür, ileri düzey denge çalışmaları için idealdir. Bu türde yoga hareketleri slackline üzerinde yapılır. Böylelikle iki ayrı spor kombinasyonu ile verim daha da artar.

Slackline Hangi Kasları Çalıştırır?

Slackline sporu neredeyse vücudumuzdaki her kası çalıştırıyor. Mevcut dengeyi sağlamak için fiziksel yeterlilik de sağlarken özellikle ayak kaslarının iyice güçlenmesini sağlıyor. Genellikle dengede kalabilmek için vücut her zaman gergin kalıyor ve böylelikle kasların esnekliği artıyor. En çok çalışan kas grupları ise bacak, baldır ve ayak bilekleri.

Ayrıca slacklining; antrenman süresince sırt, kol ve boyun kaslarının gelişmesine de olanak tanıyor ve bu sebeple alternatif tedavi yöntemi olarak da kullanılabiliyor. Çoğu sporun da içinde bulunan slacklining; kayak, trekking ve basketbol sporlarında da denge sağlaması için öneriliyor.

Kaslarınızın gelişimine yardımcı olacak takviyeler için tıklayın!

Slacklining Yapmayı Öğrenin

Eğer siz de bu sporu denemek istiyorsanız bazı ipuçlarını öğrenmenizde fayda var. İpe çıkmak basit bir iş gibi görünse de bu sporun bileşenleri de kendi içinde öneme sahip. Slacklining sporunu gerçekleştirirken aşağıdaki üç adımdan faydalanmak işinizi kolaylaştırabilir.

1. Temel Bilgileri Öğrenin

Kısa bir iple spora başlayın. İki tutturma noktası arasındaki mesafe ne kadar kısa olursa, bant o kadar kararlı olacaktır.

İpin üzerine çıplak ayakla çıkın. Böylece bantı daha iyi hissederek dengenizi kolayca bulabilirsiniz.

İpi ayak başparmağınız ve yanındaki parmak arasında kalan bölüme denk getirerek kavrayın.

İlk başlarda denemeye ipin ortasından başlamak daha kolay ve güvenlidir çünkü düştüğünüzde daha az engelle karşılaşırsınız.

İpin üzerinde yalnızca bir noktaya odaklanın.

Kollarınızı açık tutun, hafifçe bükün ve düz bir duruş sağlayın.

Dengenizi bulmak için kollarınızı kullanın.

2. Basit Tekniklerle İlerleyin

İlk adımla dengenizi sağladıktan sonra artık yürümeye başlayabilirsiniz.

Bu adımda yanınıza bir arkadaşınızı alın ve destek olmasını isteyin.

İki ayağınızı birbiri ardına dengeleyin ve küçük adımlar atın.

Yavaş yavaş yürümeyi öğrenin ve arkadaşınızla aranızdaki mesafeyi giderek artırın.

3. Gelişmiş Hileleri Deneyin

Bu adımda hareket kabiliyetinizi artırmak için bazı hareketleri deneyebilirsiniz.

İpin üzerinde oturmayı ve kalkmayı deneyin.

Bu işlemi tekrarlayarak hareket alanınızı keşfedin.

Yoga pozisyonlarını ipin üzerinde deneyin.

İpin üzerinde hula hoop çevirmeye çalışın.

Kış mevsiminde yapabileceğiniz eğlenceli sporları öğrenmek için tıklayın!

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!