Fit HubSağlıkCilde İyi Gelen En İyi 5 Vitamin

Cilde İyi Gelen En İyi 5 Vitamin

Yumurta akı, salatalık, zencefil, tarçın… Bugüne kadar cildiniz üzerinde denemediğiniz bir şey kaldı mı? Bir hevesle mucize yaratacağını düşünerek uyguladığınız, kaşıntı ya da kızarıklıkla son bulan kaç denemeniz oldu? Saymayı ve heveslerinizi bir kenara bıraktıysanız, durun. Size makul çözümlerle geliyoruz.

Cildimizi sağlıklı tutmak için söylenen ilk şey, güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmamak ve güneş koruyucu kullanmak. Bunu artık bilmeyenimiz yok. Ancak güneş o kadar da kötü değil. (Bu, saatlerce güneşlenmeniz anlamına gelmiyor tabii.) Günde sadece 10-15 dakika boyunca güneşe maruz kalmak, ciltte D vitamini üretimine yardımcı olur. D vitamini, C, E ve K vitaminleri ile birlikle cildiniz için en önemli olan vitaminlerden biridir.

Yeterli vitamin aldığınızda cildiniz sağlıklı ve genç bir görünüme sahip olur. Almadığınızda ise cilt lekeleri, kırmızılık, kırışıklık ve kuruluk gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir.

Cildimiz bilindiği gibi en büyük organımız. Bu nedenle onu sadece dıştan değil, içten de beslemek gerekiyor. Beslenmenize dikkat ederek, gerekli vitaminleri alabilirsiniz. Temel cilt vitaminleri takviye olarak da mevcut. Ayrıca cilt bakım ürünlerinde de yer alabiliyor. Kan testi yaptırmak, herhangi bir vitamin eksikliğinizin olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Aşırı oranda vitamin almamak adına doktorunuza danışarak vitamin alabilirsiniz.

Haydi gelin ve bu temel vitaminlerin cilt sağlığınız üzerindeki etkilerini öğrenelim.

D Vitamini

Bugünlerde D vitamini hakkında çok fazla konuşma var. Bu vitamini doğal olarak güneşe maruz kalarak üretiyoruz. Güneş ışığı aldığımızda kolesterol D vitaminine dönüşüyor. D vitamini daha sonra karaciğeriniz ve böbrekleriniz tarafından alınıyor; sağlıklı hücreler oluşturmaya yardımcı olmak için vücutta taşınıyor. D vitamini cilt tonunda önemli bir rol oynuyor. Sedef hastalığının tedavisine bile yardımcı olabiliyor. Journal of Drugs and Dermatology’de yayımlanan bir araştırma, sedef hastalığı olan kişilere D vitaminin aktif formu olan kalsitriol uygulatmanın, cilt iltihabı ve tahriş miktarını azalttığını, ayrıca çok az yan etki ürettiğini belirtiyor.

D vitaminini tipik olarak cilt bakım ürünlerinin içinde kullanılmaz. Bununla birlikte, sedef hastalığını tedavi etmek için satılan bazı ürünlerde bulunabilir. Böyle bir durumdan muzdaripseniz, sizin için bir seçenek olup olmadığını görmek adına doktorunuza danışın.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nde yer alan Linus Pauling Enstitüsü, günlük 600 IU D vitamini almayı öneriyor. Hamile veya 70 yaşın üzerindeyseniz, daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

D vitamini ihtiyacınızı şu şekilde karşılayabilirsiniz:

  • Günde 10 dakika güneşe ışığında kalın (eğer cilt kanseri öykünüz varsa önce doktorunuza danışın).
  • Somon ve ton balığı gibi doğal olarak D vitamini içeren yiyecekler yiyin.

Takviye Önerisi: Nature’s Supreme Vitamin D3 1000 IU 90 Kapsül

C Vitamini

C vitamini, kolajen üretimini artıran, pigment oluşumunu azaltan ve çevresel stres faktörlerine karşı koruma sağlayan bir antioksidandır. Diğer antioksidanlar gibi, C vitamini de kirlilik ve UV ışınlarının cilt hücrelerinde neden olduğu hasara karşı koruma sağlamak adına serbest radikalleri nötralize eder. Cildin dış ve iç tabakasında yüksek seviyelerde bulunur. Kanserle savaşan antioksidan özellikleri ve kolajen üretimindeki rolü, cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle C vitamini, birçok yaşlanma karşıtı cilt bakım ürününde bulunan temel bileşenlerden biridir.

C vitaminini ağızdan almak, güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak adına uyguladığınız güneş koruyucusunun etkinliğini artırabilir. Bunu hücre hasarını azaltarak ve vücut yaralarının iyileşme sürecine yardımcı olarak yapar. C vitamini ayrıca vücudun doğal kolajen sentezindeki hayati rolü nedeniyle, yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Hasarlı cildi iyileştirmeye yardım ederken bazı kırışıklıkların görünümünü de azaltabilir. Yeterli oranda C vitamini almak ayrıca cilt kuruluğunun önlenmesine ve kuru cildin onarılmasına katkı sağlar. Genelde günde 1.000 mg alınması tavsiye edilir.

C vitamini ihtiyacınızı şu şekilde karşılayabilirsiniz:

  • Portakal ve mandalina gibi turunçgilleri tercih edin.
  • Brokoli ve ıspanak gibi diğer bitki bazlı C vitamini kaynaklarına yönelin.

Takviye Önerisi: Nature’s Supreme Ester-C 1000 Mg C Vitamini 60 Tablet

E Vitamini

E Vitamini, cilt bakım endüstrisinde uzun süredir temel bir madde olarak yerini alıyor. C vitamini gibi, E vitamini de bir antioksidandır. Journal of the American Academy of Dermatology’de yayımlanan bir araştırmaya göre bu vitamin, C vitamini ile birleştirildiğinde UV koruyucu faydalara sahip. E vitamini cilde uygulandığında güneşten gelen zararlı UV ışığını emer. Bu, koyu lekelerin ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Normalde vücut, cildin gözeneklerinden yayılan yağlı bir madde olan sebum yoluyla E vitamini üretir. Dengeli düzeyde sebum, cildin bakımlı kalmasına yardımcı olur ve kuruluğu önler. Özellikle kuru bir cildiniz varsa, E vitamini muhtemel sebum eksikliğini gidermeye yardımcı olabilir. E vitamini ayrıca cilt iltihabının tedavisine de yardımcı olur. Çoğu yetişkin günde yaklaşık 15 mg E vitaminine ihtiyaç duyar.

E vitamini ihtiyacınızı şu şekilde karşılayabilirsiniz:

  • Badem, fındık ve ayçiçeği çekirdeği gibi kuru yemiş ve tohumlar yiyebilirsiniz.
  • Hem E vitamini hem de C vitamini içeren topikal ürünler kullanabilirsiniz. (Bu, ikisinden yalnızca birini içerenlere nazaran güneş ışığından koruma açısından daha etkili olabilir.)

Takviye Önerisi: Nature’s Bounty Vitamin E 400 IU Pure d-Alpha 50 Kapsül

K Vitamini

K vitamini; vücut yaraları, morlukları ve ameliyattan etkilenen bölgeleri iyileştirmesi ve vücudun kan pıhtılaşma sürecine yardımcı olması açısından önemlidir. K vitamini ayrıca deri çatlakları, yara izleri, göz altı halkaları ve lekeler gibi cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabilir.

K vitamini birçok topikal kremde bulunabilir. Doktorlar genelde şişlik ve morlukları azaltmak adına yeni ameliyat olmuş hastalarda K vitamini içeren kremler önerirler. Bu, cildin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, K vitamininin cilt üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalar; E ve C vitaminlerine göre daha sınırlıdır. Yetişkinlerin günde 90 ila 120 ug arasında K vitaminine ihtiyacı vardır.

K vitamini ihtiyacınızı şu şekilde karşılayabilirsiniz:

  • Kale, ıspanak, marul, lahana ve yeşil fasulye yiyebilirsiniz.

A Vitamini

A vitamini cildin kolajen üretimini destekler. Ayrıca cildi gençleştirici, cilt kırışıklığı ve lekeleri yok edici özelliğe sahiptir.

A vitamini, en etkili cilt bakım bileşenleri arasında kabul edilir. En ünlü türevi reçetesiz satılan retinol olmasına rağmen birçok biçimde karşımıza çıkabilir. Ayrıca A vitamininin, cilt yüzeyinin görünümünü gerçekten değiştiren topikal bir bileşen olarak; FDA tarafından onaylanan ilk vitamin olduğunu belirtmekte fayda var. Cilt hücrelerindeki reseptörlere bağlanarak, cildin dış yüzeyini koruyucu işlevini güçlendirir. Ayrıca cilt hücresi döngüsünü uyararak çalışır. Aynı nedenle, A vitamini güçlü bir sivilce savaşçısıdır.

A vitamininin cilde faydaları yadsınamaz olsa da birçok insan, böylesine güçlü bir ürünü topikal olarak kullanmanın getirdiği alışma sürecinden dolayı çekimser kalır. Retinol gibi A vitamini ürünlerini kullanmaya yeni başladıysanız, daha düşük bir konsantrasyonla başlayın ve her gün kullanmayın. Bunun yerine gün aşırı ve sadece geceleri deneyin. Çünkü retinol cildi güneş hasarına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Cildiniz bir tolerans oluşturduğunda, daha sık kullanmaya başlayabilirsiniz. Bununla birlikte hamileyseniz veya emziriyorsanız, kullanımı durdurmanız gerekebilir.

A vitamini ihtiyacınızı şu şekilde karşılayabilirsiniz:

  • Beyaz peynir, somon, bal kabağı ve kara lahana gibi sarı ya da yeşil meyve ve sebzeler yiyebilirsiniz.

Takviye Önerisi: Zade Vital A Vitamini 3000 IU 30 Kapsül

Özellikle soğuk havalarda cildinize dikkat etmek adına Kışın Pürüzsüz Bir Cilt İçin 8 Öneri başlıklı yazımızı okuyun.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!