Aşırı yemek yedikten sonra kendinizi rahatsız ve berbat hissetmekten bıktınız mı? Kilonuzdan memnun değilsiniz, ama nereden başlayacağınızı da bilmiyor musunuz? Mutlu, güçlü ve sağlıklı hissetmek mi istiyorsunuz? Sizi çok iyi anlıyorum! Size kilo verip sağlıklı bir yaşam tarzına adapte olabileceğiniz birkaç kolay yoldan bahsedeceğim. Nihayetinde, bedeninizi içten temizlemek ve ruhunuzu iyileştirmek göründüğü kadar zor değil!
1. %80 doyana kadar yiyin.
Eğer daha fazla yerseniz, mideniz siz yüzde 100 doyana kadar alma kapasitesi geliştirecektir. Bu da mide duvarlarınızın üzerinde aşırı baskıya sebep olur ki zaten bu yüzden mideniz esner ve daha da fazla yemek yeme ihtiyacı hisseder. %80 tokluğa ulaşıncaya kadar yemek, midenizin kademeli olarak rahatlamasına ve az yemekle de doyabilme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur.
[ls_content_block id=”13465″]
2. Limonlu su için.
Çok sevdiğimi ve düzenli uyguladığımı söylemem, ama limon kesinlikle metabolizmanızı hızlandırmaya ve toksinleri temizlemeye yardımcı oluyor. Her sabah uyandıktan hemen sonra içebilirsiniz, ben genelde bir gece önceden hazırlayıp tüm güne yayarak tüketmeyi tercih ediyorum. Yöntem basit; 750 ml’lik veya 1 litrelik bir su şişesi alın ve içine su doldurun. Şişenin içine bütün bir limonu sıkın, birkaç da limon dilimi atın, dilerseniz zencefil ve tarçın ekleyerek de lezzeti arttırabilirsiniz. Bu, bedeninizin sabah egzersizinden hemen önce susuzluğunu gidermesine, metabolizmanın hızlanmasına ve kalorileri kolayca yakmanıza yardımcı olur.
3. Sağlıklı şeyler atıştırın.
Sağlıklı derken, bedeninize iyi gelen şeyler tüketin. Mutlu olarak doyacağınız, doyarken de zayıflayabileceğiniz atıştırmalıklar. Mesela; badem, elma, avokado ve fıstık ezmesi metabolizmanızı hızlandırır. Elma, patlıcan ve mısır negatif kalorili yiyeceklerdir. Fıstık ezmesi, haşlanmış yumurta, muz ve peynir süper sağlıklıdır ve kolayca doymanızı sağlar.
Kilo vermeye yardımcı olan diyet seçenekleri hakkında bilgi edinmek için “Kilo Vermeye Yardımcı En İyi Diyet Çeşitleri Nelerdir?” makalesine göz atabilirsiniz.
4.Porsiyon ve oran kontrolü yapın.
Yemek yemeden hemen önce yiyeceğinizi düşündüğünüz her şeyi bir tabağa koyun ve tamamının doğru oranlarda besin değerine sahip sağlıklı gıdalar olduğundan emin olun. Tabağınıza çok fazla şey koymayın. Porsiyonunuzu bitirdiğinizde, yemek bitmiştir. İkinci porsiyona geçmeyin. Bir sonraki ara öğünü beklemek çok zor olmamalı.
5.Yavaş yiyin.
Yemeğin tadının farkına varın, dokusunu hissedin, içinde neler olduğunu keşfetmeye çalışın yani kısaca yemek yediğiniz anın tadını çıkarın. Mecbur kalmadıkça ayaküstü yemek yemeyin. Mesela; antrenman yapar yapmaz spor salonlarının soyunma odasında yemek yiyen insanlar görüyorum. Hiçbir enerji açığının bu kadar çabuk tüketime ihtiyacı yok. Yemek yemek keyifli bir andır, yavaşlayın. Zira midenizin doyduğunu anlaması da tam 20 dakika alıyor.
6.Bolca su için, bu metabolizmanızı hızlandıracaktır.
7.Her hafta sonu kendinizi ödüllendirin.
Bütün kötü gıdaların tadını çıkarın, istediğiniz kadar yiyin demiyorum. Aç gözlülüğü anlamlı bulmuyorum. Yaşam tarzında sağlıklı değişiklikler yapan bir insanın tüm gün ne bulursa yeme krizine gireceğini düşünmüyorum. Zaten mahrumiyetin olmadığı, lezzet aldığı, doyduğu bir program uygulayacağından bu tarz bir yeme tarzına bürünmeye gerek yok. Ancak sadece bir öğün belki doğum günü, belki arkadaşlarla bir etkinlik belki evde keyifli bir sofranın tadını çıkarma mutlaka olmalı. Kimse hayatı kaçırmak istemez, hele de dengelemek varken. Buna ben ‘özlem’ diyorum. Özlediklerinizi ihmal etmeyin.
8. Her gün egzersiz yapın.
Neden her gün? Çünkü çoğumuzun aktif bir yaşamı yok, aslında yaptığımız spor günlük hareket ihtiyacını karşılıyor, ekstra bir hareket yaratmıyor. Her gün egzersiz yapmak için 15 dakikanız bile olmadığını söylemeyin. İster 15 dakika olsun, ister 1 saat, egzersiz egzersizdir. Ben 30-35 dakikalık bir egzersiz öneriyorum.
- Tüm vücudu çalıştıran ve kısa sürede büyük sonuçlar elde edebileceğiniz HIIT antrenmanları yapın.
- 700 kez ip atlayın (normal, orta hızda).
- Ya üst gövdeyi ya da vücudun alt kısmını çalıştıran egzersizler yapın. Bunları zaman zaman değiştirin ve dengeyi sağlayın. Eğer bir gün üst gövdeyi çalıştıran egzersizler yaptıysanız, ertesi gün vücudunuzun alt kısmına odaklanın.
- 10 dakika, koşabildiğiniz kadar hızlı koşun.
- Egzersizinizi 5 dakikalık bir yürüyüşle sonlandırın ve bacaklarınızı esnetin
9. İyi Uyuyun.
10. İlham Kaynağı Bulun.
Sağlıklı bir ünlüyü ilham kaynağınız olarak seçin. Bu, Instagram’da tanıdığınız ve sizi motive eden biri de olabilir. Ne zaman vazgeçecek gibi hissetseniz, onun sayfasına bakın ve yürümeye devam edin.
Fit Olmak İçin Saatlerce Koşmayın Bunun Yerine Daha Fazla Ağırlık Kaldırın!