Yeni yıl akşamını evde geçirmeye karar verdiniz. Arkadaşlarınızı büyük bir istekle eve davet ettikten sonra ise aklınızda tek bir soru var: Ne yemek hazırlasam? Bu soru “Acaba hiç uğraşmayıp pizza mı söylesek?” sorusuna dönüşmeden evvel, tariflerimize göz atın.
Ispanak Çorbası (4 Kişilik)
C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum açısından zengin olan ıspanak, masa sohbetleri için sıcak bir başlangıç olacak.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet doğranmış soğan
- 4-5 adet doğranmış yeşil soğan
- 2 diş kıyılmış sarımsak kıyılmış
- 1 adet patates, küp şeklinde doğranmış
- 450 g ıspanak, sapları atılmış
- 950 ml tavuk ya da sebze suyu
- 120 g krema
- 2 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
Büyük bir tencerede zeytinyağını ısıtın, üzerine soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar karıştırarak pişirin. İçine patates ve sarımsakları ekleyip karıştırın. Ardından üzerine sebze/et suyunu ekleyin ve kaynatın. Piştikten sonra blender yardımıyla pürüzsüz hale getirin. İçine krema ekleyip karıştırın. Çorbayı kaselere koyduktan sonra, küçük bir tava ya da cezvede erittiğiniz tereyağını üzerinde gezdirin. Dilerseniz üzerine krema ve kruton ekleyin.
Izgara Hindi (4 Kişilik)
Yılbaşında illaki kocaman bir hindi pişirmenize gerek yok. Zaman ve paylaşım kolaylığı sağlayan bu tarife şans verebilirsiniz.
Malzemeler
- 1 kg hindi/tavuk göğüs eti
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Marine Etmek İçin
- ¼ tatlı kaşığı soğan tozu
- ½ tatlı kaşığı sarımsak tozu
- ¼ tatlı kaşığı biberiye
- ¼ tatlı kaşığı kekik
- ¼ tatlı kaşığı adaçayı
- ¼ tatlı kaşığı pulbiber
- ½ tatlı kaşığı tuz
- ¼ tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı
Hindi göğsünü kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Ardından üzerine terayağı sürün. Marine malzemelerini büyük bir kapta karıştırın ve hindi/tavuk göğsünü bu karışımla ovun. Izgaranızı ısıtın ya da fırınınızın ızgara bölümünü önceden 100 dereceye getirin. Yaklaşık 40-45 dakika eti pişirin. Dilimlere bölmeden önce yarım saat bekleyin.
Vejetaryen Lazanya (12 Kişilik)
Et yemeği tercih etmiyor ya da vejetaryen beslenen misafirleri ağırlıyorsanız, oldukça güzel bir alternatif. Misafirlerinizin sayısı azsa, malzeme oranlarını yarıya indirebilirsiniz.
Malzemeler
- 1 paket (500 gr) lazanya
- 400 g mantar
- 100 g doğranmış yeşil dolmalık biber
- 100 g doğranmış soğan
- 3 diş ezilmiş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 750 ml domates sosu
- 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
- 400 g ricotta peyniri
- 800 g mozarella peyniri
- 2 yumurta
- 45 g rendelenmiş parmesan peyniri
Yapılışı
Lazanyaları 10 dakika boyunca haşlayın. Ardından üzerine soğuk su dökerek süzgeçten geçirin ve kenara ayırın. Geniş bir sos tenceresinde zeytin yağını kızdırın. Tencerenin içine mantar, biber, soğan ve sarımsağı ekleyin ve karıştırın. Ardından bu karışımın içine domates sosunu ekleyin ve pişirin.
Ayrı bir kaba iki yumurtayı kırın. İçine mozarella ve ricotta peynirlerini ekleyin ve karıştırın. Fırını önceden 175 dereceye getirin. Yağ sürdüğünüz borcama domates sosunun yarısını ekleyin. Lazanyaları katlar halinde, üzerine tüm peynir ve sos karışımını bölüştürerek dizin. En üst kata mozarella peyniri ekleyin. 40 dakika boyunca fırında pişirin. Servis etmeden önce 15 dakika bekleyin.
Fıstık Ezmeli Kurabiye (9 Adet)
Arkadaşlarınız muhtemelen size gelirken tatlı getirecek. Ancak her ihtimale karşı kolay bir tarifle yemek sonrası ikramınızı hazır etmekte fayda var.
Malzemeler
- 75 g esmer şeker
- 75 g pudra şekeri
- 75 g toz şeker
- 250 g fıstık ezmesi
- 1 yumurta
- Damla çikolata
Yapılışı
Fırını önceden 175 dereceye getirin. Damla çikolata hariç tüm malzemeleri, hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Yuvarlak hale getirdikten sonra, fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizin. 10 dakika boyunca pişirin, pişmesine yakın üzerine damla çikolataları ekleyin.