Uzmanlar yıllarca uzun mesafe koşusunun kadınların sağlığına ve kadınlığına zarar verdiğini iddia ederek ‘kadını’ bu spordan uzak tutmayı başarmışlardı ve tabi birçok farklı spordan da. Ta ki, 19 Nisan 1967’de Kathrine Switzer, kadınların bir maratonda rekabet etmesini engelleyen yasağı ezip geçene kadar. Switzer o gün tarih yazdı ve o günden itibaren sporda kendini gösteren kadınların varlığı da durmak bilmeden büyüdü (1).
Lider olma becerisini hırsı ile harmanlayarak fark yaratan kadınlar sadece sporda değil her alanda görünür ve başarılılar. Fakat halen daha erkek meslektaşları için geçerli olmayan zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar. Yine de günümüzün güçlü kadınları, geçmiş nesillerdeki büyük büyükannelerinin hayal bile edemeyeceği yeni fırsatlara erişti ve erişmeye devam edeceklerine şüphe yok.
Sporun hâlâ erkek egemen bir dünya olması, sektördeki etkili kadınları vurgulamayı daha da değerli hale getiriyor. Bu listede yer alan sporcular alışılageleni bozan kadınlardan sadece birkaçı ve bu tavırları ile çoktan tarihe geçtiler bile.
Hülya Şenyurt (Judo)
Olimpiyat oyunları tarihinde ülkemize ilk madalyayı kazandıran Şenyurt, bu başarısıyla tarihe geçti. 1992’de Barcelona’da düzenlenen olimpiyat oyunlarında kazandığı bronz madalya ile Şenyurt, olimpiyatlarda madalya kazanan ilk kadın sporcumuz olmuştu.
İrem Yaman (Tekvando)
1995 doğumlu genç sporcu, 2018 yılında Çin’de düzenlenen Grand Slam’da şampiyon olan ilk Türk kadın sporcu oldu. Aynı yıl Dünya Taekwondo Federasyonu tarafından Yılın Kadın Sporcusu seçildi. Kadınlarda üst üste Avrupa ve Grand Prix Şampiyonu olan tek kadın sporcu unvanına da sahip olan Yaman, 2019 yılında ise Dünya Tekvando Şampiyonası’nda kadınlar 62 kiloda altın madalya kazandı.
Neslihan Yiğit (Badminton)
1994 Bursa doğumlu Neslihan Yiğit, badmintonda olimpiyatlara katılan ilk Türk sporcu oldu. 2012 yılında Londra Olimpiyatları’na katılan en genç sporcu unvanını da bu sayede aldı. Akdeniz Oyunları’nda ise, bugüne kadar badmintonda Türkiye’nin aldığı üç madalyanın üçü de kendisine ait.
Nisanur Erbil (Eskrim)
2019 yılında Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda altın madalya, aynı yıl Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası’nda bronz madalya kazandı. Bu seneki Eskrim Gençler Dünya Kupası’ndan ise gümüş madalya ile dönen Erbil henüz 17 yaşında.
Serap Özçelik Arapoğlu (Karate)
1988 doğumlu Arapoğlu, Bakü’de düzenlenen ilk Avrupa Oyunları’nda, 50 kg’da birinci olarak Oyunlar tarihindeki ilk altın madalyayı (ve aynı zamanda ilk madalyayı) Türkiye’ye kazandıran sporcu oldu. 2011’de İsviçre ve 2012’de İspanya’da düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası’nda da altın madalya kazanan Arapoğlu, Fransa’da düzenlenen Karate 1 Premier League Paris etabında 2018 Dünya Şampiyonu rakibi Japon Miho Miyahara’yı 6-0 yenerek yine altın madalyanın sahibi oldu.
Sümeyye Boyacı (Yüzücü)
Sümeyye Boyacı, kariyerinin ilk uluslararası yarışını 2016’da Berlin‘de düzenlenen 30. Uluslararası Alman Şampiyonası’nda deneyimledi. Bir sene sonra Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları’ndaki 50 m sırtüstü kategorisinde bronz madalyayı kazandı. 2018 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen Paralimpik Avrupa Şampiyonası’nda 50 m sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazandığında ise henüz 16 yaşındaydı.
Önyargılar nedeniyle kendi içlerindeki gücü keşfedemeyen kız çocuklarını için rol model bebekler üretmeye başlayan Barbie markası, Milli Paralimpik yüzücüyü bu başarıları ışığında proje yüzü olarak seçti. Amerikalı oyuncak üreticisi, bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü projesi için özel olarak Boyacı’nın bebeğini tasarladı.
Şahika Ercümen (Serbest Dalış)
1985 doğumlu Ercümen, 2006’da Serbest Dalış Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği dereceyle Türkiye rekoru kırmıştı. Bir sene sonra dinamik apnea Türkiye Şampiyonası’nda tek nefesle havuzda 145,35 metre inerek bir Türkiye rekoru daha kırdı.
Mersin’in Aydıncık ilçesindeki Gilindire Mağarası’nda gerçekleştirdiği denemede ise, aletsiz şekilde tek nefeste 100 metre sınırını aşarak, 90 metre sınırındaki dünya rekorunu kırdı. Sporcu son olarak 2019 Şubat’ında, Antartika Bilim Seferi kapsamında gittiği ‘beyaz kıta’da dalış yaparan ilk Türk kadın sporcu unvanına sahip oldu.
Yasemin Adar (Güreş)
1991 doğumlu sporcu, 2016 Riga’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda, rakibini 7-0 yenerek bu alanda Türkiye’ye ilk altın madalyasını kazandıran sporcu oldu.
Paris’teki 2017 Dünya Güreş Şampiyonası’nda ise, 75 kg kategorisinde altın madalya kazanarak organizasyon tarihinde ülkesi adına bunu başaran ilk kadın güreşçi unvanını kazandı (2).
Tuğba Karademir (Buz pateni)
Buz pateni sporunun Türkiye’de popülerleşmesinde büyük paya sahip olan Karademir, 2007 yılında kazandığı Avrupa Şampiyonları’nda 10. olarak, bu alandaki en önemli temsilcilerimizden oldu. 1995 Balkan Oyunları’nda aldığı birincilik ve takip eden yıllarda üst üste aldığı ikinciliklerle buz pateninin Türkiye’deki belki de tek yüzü olmayı başardı.
Filenin Sultanları
2019 yılında Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2020 Olimpiyat Oyunları Avrupa Kıta Elemelerinde ise Almanya’yı 3-0 yenerek 2020 CEV Tokyo Olimpiyat Oyunları’na katılma hakkı kazandı. Filenin Sultanları, 2012’den sonra bir kez daha bu organizasyonda yer alarak ikinci kez Türkiye’ye bu heyecanı yaşatacak.
Potanın Perileri
A Milli Basketbol Takımı, namı diğer Potanın Perileri, ilk kez 2005 yılında Avrupa Şampiyonaları’na adım atmıştı ve bu senden sonra hiç ara vermeden tüm şampiyonalara katılmaya hak kazandı. 2011 yılında Polonya’da düzenlenen 33. Avrupa Şampiyonası’ndan gümüş madalya ile döndüler. Milliler 2016 Rio Olimpiyatları için eleme maçları oynamaya hak kazandılar ve çeyrek finale kadar yükseldiler.
Elif Jale Yeşilırmak (Güreş)
Avrupa Güreş Şampiyonası Kadınlar 59 kilo finalinde Avrupa şampiyonluğu elde etti. Bulgar rakibi Mimi Nikolova Hristova’yı 6-4 yenen Yeşilırmak, bu başarıyı elde eden ilk Türk kadın sporcu oldu.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun kızlar!