Fit HubBeslenmeSporcunun En İyi Dostu: Doğru Beslenme

Sporcunun En İyi Dostu: Doğru Beslenme

“Spor yapıyorum ama kilo veremiyorum!”, “Hiçbir şey yemiyorum, açım ama kilo veremiyorum!”, “O kadar spor yapıyorum ama vücudum şekillenmiyor, kaslarımı göremiyorum!”

“Ama” kelimesinin baş rolde olduğu, bu gibi birçok cümleyi her an herkesten duyuyorum. Dolayısıyla bu konuya bir açıklık getirmenin zamanı geldiğini düşünüyorum. Ben her zaman sporun en yakın dostu ya da düşmanı beslenmedir diyorum. Çünkü yememek ya da yediklerime dikkat ediyorum diyerek sağlıksız beslenmek kişiyi ne yazık ki bir yere vardırmıyor. Yoğun tempoda spor yapan birinin yaktığı enerji kadar kaliteli besin alması gerekirken, beslenme konusunda yapacağı tercihler de kas dengesinde önemli rol oynuyor. Aynı şekilde kilo vermek isteyen fakat az yese de beslenme tercihlerini doğru şekilde yapmayan birinin de ne yazık ki kilo vermesi mümkün olmuyor. Hal böyle olunca, motivasyon kaybı süreci ciddi bir şekilde etkiliyor. Ben bir sporcu, egzersiz uzmanı olarak, aldığım eğitimler ve kendi tecrübelerim doğrultusunda sizlere bir yol haritası göstermek istiyorum.

1. Hedefinizi Belirleyin

Bu hedef kilo vermek, kilo almak, kas kütlenizi arttırmak, fit olmak, sıkılaşmak vb. olabilir. Önemli olan ulaşılabilir ve ulaştığınızda sizi motive edecek bir hedefinizin olması.

2. Hedefinize Gidecek Yolda Bir Uzman İle Görüşün

Hedefiniz her ne ise mutlaka bir beslenme uzmanı ve egzersiz uzmanı ile başlangıçta görüşün. Bu hedefinize daha hızlı ve bilinçli bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

3. Diyet Yapmayın Sağlıklı Beslenin

Bitmeyen ve ölümcül diyetler ile bir yere varsak bile o noktadan hızlıca başa dönmek an meselesi oluyor. Motivasyonun düşmemesi ve sürdürülebilir bir beslenme modeli için diyet modundan çıkıp sağlıklı ve bilinçli beslenme moduna geçmek çok daha gerçekçi olacaktır. Diyet yapıyorum cümlesini artık sağlıklı besleniyorum ile değiştirin.

4. Ambalajlı Ürünlerden Uzak Durun

Vücutta kiloyu ne olarak barındırdığınız çok önemli! Artık herkes sağlıklı yaşam bilincinde ve yediğine içtiğine dikkat ediyor, bu konsepte en yakışmayan ürünler katkı maddesi bulunan ambalajlı ürünler, lütfen bunlardan uzak durun ve doğal ürünlerle beslenmeye gayret gösterin.

5. Az Yiyin Sık Yiyin

Kendinizi aç bırakarak, spor yapsanız da yapmasanız da bir yere varamazsınız. Az az sık sık beslenerek kan şekerinizi dengeleyin ve uzun süreli aç kaldıktan sonra bir anda masadaki her şeyi yeme isteğiniz ile vedalaşın.

6. Porsiyonlarınızı Küçültün

Az yiyin sık yiyin maddesi bu madde ile paralel işliyor. Kendinizi çok aç bırakırsanız, minik bir porsiyonla doymanız pek mümkün olmaz. Bu yüzden porsiyonlarınızı hem sağlıklı hem ufak
olarak tercih etmeniz için sık yeme kısmını da uygulamanız gerekli.

7. Ana ve Ara Öğünleri Fark Edin

Az ve sık yemenin karşılığı, üç ana üç ara öğün olarak düşünülebilir. Ana öğünleri- nizi kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak düzenli olarak yediğinizde, ara öğünler için beş badem, iki kuru kayısı, bir bardak süt vb. gibi açlığınızı ve beslenme düzeninizi kontrol altına alacak şekilde gayet yeterli olacaktır.

8. Spor ve Beslenmeyi Bir Bütün Olarak Düşünün

Hedefe giden yolda spor yapmak ve beslenmemizi o hedef doğrultusunda organize etmek bir bütündür. Spor yaparken deli gibi yemeye devam ediyorsanız asla kilo veremezsiniz. Spor yaparken sağlıklı eslenmiyorsanız asla o kasların derinliğine inemezsiniz. Spor yaparken beslenme tercihlerinizi bilinçli yapmıyorsanız asla motive olamazsınız. Bu olumsuzluklarla karşılaşmak yerine, sağlıklı yaşam başlığı altında seçimlerinizi değiştirip, hedefe odaklanırsanız eğer, “spor yapıyorum AMA…” diyen cümlelerin yerine “spor yapıyorum ve sağlıklı besleniyorum ve çok mutluyum” sizin cümleleriniz olacak. Bana güvenin, kendimden biliyorum!

ebru-karaduman-kunye

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!