Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceklerinden biri olan salep, hoş kokusuyla insanın içini ısıtmanın yanı sır pek çok faydayı da beraberinde getiriyor.
Salep, orkide ailesinin birçok türünün sahip olduğu yumru köklerinden elde ediliyor. Kurutulan bu yumrular toz haline getiriliyor. Yumrularının içerisinde çözünebilir lif açısından zengin olan ve sindirim sistemine katkı sağlayan glikomannan bulunuyor. İçeriğinde doğal olarak yer alan nişasta, şeker ve diğer bileşiklerle birlikte sütle karışınca; o bildiğimiz lezzetli ve kıvamlı tat ortaya çıkıyor. Ayrıca kıvam verici özelliği sayesinde dondurma yapımında da kullanılıyor.
Güçlü bir kalsiyum ve protein kaynağı olan salep, sütle kolayca hazırlanabiliyor. Antik dönemlerde tedavi amaçlı olarak da kullanılan salep; kabızlığı ve şişkinliği gidermeye, sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Vücut ısısını artırarak soğuktan korunmaya da yardımcı olduğu için soğuk havalarla birlikte artan grip ve nezle gibi hastalıklarının belirtilerini hafifletebiliyor ve boğaz ağrısına da iyi geliyor. Ayrıca yine çok eski dönemlerden beri afrodizyak etkisi nedeniyle de kullanılıyor.
Salep ve Tarçın İkilisi
Evde hazırlayacağınız salep, şeker oranını kendinize göre ayarlamaya imkan sunduğu için kaliteli bir ara öğün yerine de geçebiliyor. Özellikle tarçınla tüketilmesi kan şekerinin dengelenmesine de katkı sağlıyor. Tarçın üzerine yapılan birçok araştırma, kan şekerinin daha dengeli ve yavaş artmasına katkı sağladığını belirtiyor. Bu sayede salep, uzun süre tok tutan ideal bir ara öğün haline geliyor.
Salep Tarifi
Malzemeler
- 1 litre süt
- 1 yemek kaşığı toz salep
- 1,5 yemek kaşığı şeker (isteğe bağlı)
- Tarçın
Yapılışı
Öncelikle daha rahat homojen hale gelmesi için sütü ve şekeri ayrı kapta karıştırın. Sütü bir tencereye alın ve kaynatın. Salep ve şeker karışımını yavaş yavaş kaynayan süte ilave edin. Topaklanmaması için sürekli karıştırın. Kıvam kazandıktan sonra ocaktan alın. Kupalara doldurun ve üzerine tarçın serpiştirin. Artan salebi bir şişe veya kavanoza koyup 2-3 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Canınız tekrar salep istediğinde ısıtarak aynı şekilde servis edebilirsiniz.
İçerisindeki zencefil ile pek çok faydayı beraberinde getiren altın süt tarifini denemek için tıklayın.