Yapılan çalışmalar yüksek şeker tüketiminin genel sağlığı olumsuz yönde etkilediğini açıkça ortaya koymaktadır.
Şekerin metabolizmamızda yarattığı etkileri sizin için kısaca anlatacağım. Şeker, bilimsel adı ile sükroz, glikoz ve früktoz isimli iki monosakkaritin birleşerek oluşturduğu bir yapıdır. Şeker tüketimi ile kan şekeri hızla yükselmeye başlar. Vücudumuz yükselen kan şekerini dengelemek için, pankreas tarafından insülin hormonu üretimini sağlar. Kan dolaşımına katılan insülin hormonu şekerin hücre içine girerek enerji için kullanılmasını sağlar, ayrıca kan şekeri de bu sayede dengelenmiş olur. Bu mekanizmadan yola çıkarak ne kadar çok şeker ve basit karbonhidrat tüketirseniz, vücudunuz o kadar çok insülin üretmek zorunda kalır sonucunu çıkartabiliriz. Ancak yüksek insülin salgılanması enflamasyonu tetikler, özellikle göbek bölgesinin yağlanmasına neden olur. Aynı zamanda hepatomegali dediğimiz karaciğer yağlanmasına da davetiye çıkarır. Tüm bunlarla birlikte şeker tüketiminin bağırsaklarımızda yaşayan patojen (zararlı) bakterilerin de sayılarının artmasına ve bağırsak floramızın bozulmasına (disbiyozis) yol açtığı bildirilmiştir.
Sağlıklı bir beslenme planında şeker tüketimini olabildiğince kısıtlamak hiç şüphesiz kişinin yaşam beklentisini arttıracaktır. Buradan yola çıkarak size hiçbir zaman tatlı yememeniz gerektiğini elbette söylemiyorum, tatlı tercihleriniz de gayet sağlıklı olabilir. “Mutlu Ye Mutlu Kal” isimli kitabımdan sizler için 2 tane şeker içermeyen, ama bir o kadar lezzetli tatlı tarifi hazırladım. Siz yine de şeker içermiyor diye tüketiminde aşırıya kaçmayın. Umarım beğenerek tüketirsiniz.
HURMA TRUF
- 6 adet büyük hurma
- 1 tepeleme çorba kaşığı hindistan cevizi
- 1 silme çorba kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı toz keten tohumu
- 3 çorba kaşığı su
- Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, Hindistan cevizi, kakao ve su ile rondoya alın ve çekin.
- Elde ettiğiniz hurma püresini 6 eşit parçaya bölün. Tarçın ve keten tohumunu bir tabağa dökün, karıştırın, 6 parçaya böldüğünüz hurma pürelerinizi bu karışıma bulayıp elinizle yuvarlayın.
- Tercihen 1 saat buzdolabında beklettikten sonra tüketin.
EV YAPIMI ÇİKOLATA
- 300g gün kurusu kuru kayısı
- 1 tepeleme çorba kaşığı kakao
- 1 tepeleme tatlı kaşığı tarçın
- 2 çorba kaşığı tahin
- 1 çay bardağı iri çekilmiş fıstık
- 1 çorba kaşığı mavi haşhaş
- Kuru kayısıları bir kaseye alın, üzerine 1 litre kaynamış su dökün, birkaç dakika beklettikten sonra süzün ve rondoya alın. Rondoya tahin, kakao, tarçın, fıstığı ekleyin ve çekin.
- Püre kıvamına geldikten sonra yağlı kağıda alıp rulo yapın, istediğiniz formu elde ettiğinizde üzerine mavi haşhaş ekleyin ve yağlı kağıt ile sıkıştırarak yapışmalarını sağlayın. Bu ruloyu yağlı kağıda paket yapıp derin dondurucuya kaldırın.
- En az 4 saat dondurucuda kaldıktan sonra servis edin. Her zaman dondurucuda saklayın.