Fit HubSağlıkProbiyotiklerin Faydalarını Keşfedin

Probiyotiklerin Faydalarını Keşfedin

Bağırsak mikrobiyotamızdaki iyi bakteriler sindirimimize yardım etmenin yanı sıra kötü bakterilerin kontrol altına alınmasına da katkı sağlıyor. Araştırmalar, kötü bakterilerin fazla olmasının crohn hastalığı, ülseratif kolit ve hassas bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca bağırsak floramızın duygularımızı da etkilediğini ekliyor.

Probiyotikler, bağırsaklarımızdaki bakterilerin sağlıklı bir şekilde dengede kalmasına yardım ediyor. Canlı mikroorganizma olan probiyotikler, fermante edilmiş yiyecekler ve takviye gıdalar aracılığıyla alınabiliyor.

Bazı gastroenteroloji uzmanları hassas bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkların tedavisine destek olması amacıyla probiyotik takviyesi almayı öneriyor. Klinik araştırmalar, bağırsak rahatsızlıkları ve vajinal enfeksiyon tedavisinde probiyotiklerin etkili olabileceğini belirtiyor.

Probiyotiklerin faydalarına gelecek olursak…

Modunuzu Yükseltir

Bağırsaktaki bakteriler, vücudumuzun habercileri olan nörotransmitterleri üretir. Nörotransmitterler uyku, ruh hali ve kalp fonksiyonunu kontrol etmeye yardımcı olur. Stres ise nörotransmitterlerin miktarını ve işlevini etkileyebilecek bağırsak bakterilerini etkiler.

Probiyotik takviyeleri ise stresli dönemlerin sırasında ve sonrasında; bağırsak bakterilerinin yeniden çoğalmasına yardımcı olabilir ve ruh halini, uykuyu ve bilişsel işlevi iyileştirebilir.

Zihin Sağlığınızı Geliştirir

Mikrobiyotaki değişiklikler, depresyon ve anksiyete ile ilişkilidir. “İyi hissetme” hormonu olarak da bilinen serotonin nörotransmitterinin yüzde 95’i, bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir.

Nutrition dergisinde yayımlanan bir araştırmada sekiz hafta boyunca probiyotik takviyesi alanların -probiyotik takviyesi almayan kişilere kıyasla- depresyon, C-reaktif protein (iltihap göstergesi) ve insülin gibi hormon seviyelerinin azaldığı gösteriyor.

Bağışıklık Sistemini Destekler

Probiyotikler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve zararlı bağırsak bakterilerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabiliyor. Ayrıca, bazı probiyotiklerin vücuttaki antikor üretimini teşvik ettiği gösteren araştırmalar da mevcut. Büyük bir grupla yapılan bir incelemede ise probiyotik almanın solunum yolu enfeksiyonları olasılığını ve süresini azalttığı belirtiliyor.

Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir

Probiyotikler, bir dizi farklı mekanizma yoluyla kilo vermeye yardımcı olabiliyor. Örneğin bazı probiyotikler, bağırsaktaki yağ emilimini engelleyebiliyor. Yağ daha sonra vücutta depolanmak yerine dışkı yoluyla atılıyor.

Ayrıca doğrudan kilo vermeye de yardımcı olabiliyor. Bir çalışmada, üç ay boyunca Lactobacillus Rhamnosus bakterisi alarak belli bir diyetle beslenen kadınların; probiyotik almayan kadınlara göre yüzde 50 daha fazla kilo verdiği aktarılıyor. Ancak tüm probiyotikerin kilo vermeye yardımcı olmadığı belirtiliyor.

Kilo verme sürecini desteklemek için Sağlıklı Beslenerek Evde Nasıl Kilo Verilir? adlı yazımızı okuyun.

Probiyotik ve Prebiyotik İlişkisi

Probiyotikler, bağırsağımızda iyi bakterilerin çoğalmasına katkı sağlar. Prebiyotikler ise probiyotiklerin yarar sağlamasında etkilidir. Prebiyotikleri aslında, yararlı bakterileri besleyen lifler olarak tanımlayabiliriz. Kısaca probiyotiklerin daha uzun yaşamasına yardımcı olurlar.

Peki Sinbiyotik Nedir?

Sinbiyotik, probiyotik ve prebiyotiklerin kombinasyonudur. Sinbiyotiklere örnek olarak; ev yapımı lahana turşusu, yulaflı yoğurt ve fermente soya ürünlerini verebiliriz.

Sinbiyotik etki sunan takviye için tıklayın.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!