Fit HubBeslenmeÖnemli Baklagiller ve Özellikleri

Önemli Baklagiller ve Özellikleri

Baklagiller, sık tüketilen besin gruplarından biri. İster istemez hepimiz baklagilleri hayatımıza dahil ediyor, tüketiyoruz. Yüksek besin değerleri, sağlıklı olmaları, ağzı sulandıran lezzetleri dolayısıyla baklagiller tariflerin başrolü olmaya devam ediyor.

Her bir baklagilin kendine özel özellikleri ve tadı olduğu aşikâr. Beslenme ve kilo hedefinize göre doğru seçimi yapmak da önem taşıyor. Doğru seçimi yapabilmek adına bu baklagilleri inceleyebilirsiniz!

Mercimek

Baklagiller familyasından olan mercimek türünün özellikle kırmızısı, Türk mutfağında köftesi, salatası, çorbası ve mezeleri ile en çok tüketilen bakliyatlarından biri olarak biliniyor. Kırmızı mercimek, farklı özellikleri sayesinde öne çıkıyor ve sıklıkla tüketiliyor.

Kırmızı Mercimeğin Özellikleri

Tok tutar: Kırmızı mercimeğin besin değeri yüksektir ve bu sayede tok tutuculuğu fazladır. Buna ek olarak bu özelliği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur.

Metabolizmayı hızlandırır: Düzenli tüketimde adeta bir detoks etkisi ile metabolizmayı harekete geçiren kırmızı mercimek, hangi yaşta olursanız olsun işe yarayacaktır. Hızlı bir metabolizma için kırmızı mercimeği daha sık tüketebilirsiniz.

Vitamin ve mineral değeri yüksektir: Sodyum, potasyum, protein, magnezyum, C vitamini, demir, kalsiyum, A, B12, D vitamini açısından zengin olan kırmızı mercimek; doğal bir vitamin kaynağı olarak bilinir.

baklagiller

Nohut

Nohut, diğer yüksek karbonhidratlı gıdalara kıyasla özellikle yemek sonrası kan şekerini düşürmek ve insülin duyarlılığını artırmak için faydalı bir besin olarak bilinir. Türk mutfağında ise nohutun yerini alabilecek bir baklagil neredeyse yoktur. Mezesinden yemeğine, salatasından falafeline nohut, birçok tarifte sıkça karşılaşılan bir baklagil.

Nohutun Özellikleri

Hücre onarımını sağlar: Sağlıklı bir bedene sahip olmak için hasar görmüş hücrelerin hızlıca onarılması gerekir. Nohut tam da bu noktada etkilidir ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Hücre ve doku onarımını hızlandıran nohut, enfeksiyon ve yara gibi durumlar için önerilen besinlerin arasında yer alır.

Lif açısından zengindir: Nohut, yüksek lif içermesiyle öne çıkar. Bu özelliği ise sindirim problemi yaşayan kişiler için etkili olabilir. Lif içeriği sayesinde bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını destekleyebilir.

Önemli mineraller içerir: Nohutta; kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum gibi mineraller yer alır ve bu sayede kemik sağlığı başta olmak üzere birçok alana etki eder. Düzenli tüketim sayesinde ihtiyaç duyulan mineral desteği sağlanabilir.

baklagiller

Bezelye

Bezelyenin yüksek proteini, bir yemekten öteye geçmesine ve vegan sporcular için protein kaynağı olmasına kadar uzanıyor. Bezelye hem protein hem de lif açısından oldukça zengin. Mikro besinleri ve antioksidan bileşikleri ise öne çıkan en önemli özelliklerinin arasında bulunuyor.

Bezelyenin Özellikleri

K vitamini kaynağıdır: Bezelye, kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan ve yağda çözünen bir vitamin olan K vitamini için iyi bir kaynaktır. Düzenli olarak tüketerek özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Kas gelişimine yardımcı olabilir: Yukarıda da söylediğimiz gibi bezelyedeki protein oranı yüksektir. Çoğu araştırma, genellikle gıdalara eklenen veya takviye olarak kullanılan bezelye proteininin kas gelişimini destekleyebileceğinden bahseder.

Kalp sağlığına destek olabilir: Bezelye; magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerir.

baklagiller

Siyah Fasulye

Yüksek besin değerlerine sahip olmasının yanı sıra, bağırsak bakterilerini olumlu yönde etkileyen özellikleri sayesinde oldukça seviliyor. Türk mutfağında pek rastlanılmasa da artık modern mutfağın hatrı sayılır baklagillerinden biri olduğu söylenebilir.

Siyah Fasulyenin Faydaları

Glisemik indeksi düşüktür: Siyah fasulye, diğer birçok yüksek karbonhidratlı gıdaya kıyasla daha düşük glisemik indeksi nedeniyle kan şekeri yönetimine yardımcı olabilir. Yemekten sonra kan şekerinde daha küçük bir artışa neden oldukları olarak kan şekeri seviyelerini dengede tutabilir.

Tok tutar: Bu fasulyedeki lif oranı yüksektir ve bu sayede tok tutucu özelliği ile öne çıkar. Siyah fasulyeyi çeşitli tariflerde deneyerek öğünlerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Sağlıklı seçimler yaparak uzun süre acıkmamak için siyah fasulyeyi daha sık tüketebilirsiniz.

Antioksidan kaynağıdır: Siyah fasulyenin kendine has rengi, antioksidan maddeleri içermesindendir. Antioksidan bir besin olan siyah fasulye, vücudun savunma mekanizmasını canlı tutar. Enfeksiyona karşı tetikte olan siyah fasulye, bedenin zararlı maddelerden arınmasına destek olmasıyla öne çıkar.

baklagiller

Soya Fasulyesi

Soya fasulyesi, izoflavon adı verilen yüksek düzeyde antioksidanlar içerir ve bu antioksidanın kanser gibi hastalıkların ilerlemesini engellediği düşünülür. Bunlara ek olarak bu fasulye, birçok veganın alternatif gıdaları arasında yer alır. Tofu gibi peynirler veya bitkisel sütler elde etmek isteyenlerin en sevdiği bakliyattır.

Soya Fasulyesinin Özellikleri

Vitamin deposudur: Soya fasulyesi; A, K, B3, B6, B2, B1 ve E vitaminleri açısından zengin doğal kaynaklardan biri olarak tüketilir. Besin değeri yüksek olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Metabolizmayı hızlandırır: Soya, metabolizma hızını artırmaya, sağlıklı bir şekilde kilo kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Kilo kontrolü sırasında sıkça tüketilen bakliyatların arasındadır.

Lif bakımından zengindir: Soya, yüksek lif oranı içerir ve bu sayede sindirim problemlerinin önüne geçilmesine, hazımsızlığa veya gaz gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!