Fit HubTakviyeMagnezyum Sitrat Nedir?

Magnezyum Sitrat Nedir?

Magnezyum, vücudumuzda bulunan en önemli minerallerin arasında yer alıyor.

Vücudunuzdaki magnezyumun yaklaşık %60’ı kemikte bulunurken geri kalanı kaslarda, yumuşak dokularda ve kan dahil sıvılarda bulunuyor (1). Bu mineralin görevleri ise oldukça fazla.

Magnezyum, besinlerden alınabildiği gibi takviye olarak da tercih edilebiliyor. Günümüzde bu takviyelere artık daha hızlı ulaşabilmemizin bir getirisi olarak da farklı türlerde ve formlarda bulunabiliyor. Magnezyumun bilinen yaklaşık 10 şekli bulunuyor. Bunlar ise; magnezyum oxide, magnezyum chloride, magnezyum lactate, magnezyum malate ve magnezyum citrate (sitrat) olarak açıklanıyor. Tabii bu listeye daha birçok çeşit eklenebiliyor.

Magnezyum

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

Magnezyum eksikliği, magnezyum mineralinin vücudumuzda normal değerlerinden daha az olması anlamına geliyor. Magnezyum eksikliğinin birçok belirtisi olduğu biliniyor. Aralarında yaygın görülen belirtiler ise şöyle…

Kas Krampları

Magnezyum eksikliğinin en belirgin belirtisi olarak kas krampları örnek gösterilebilir. Seğirmeler, titremeler ve kas krampları; magnezyum eksikliğinin belirtileri olarak açıklanabilir. Günlük aktivitelerin yapılmasını bile engelleyebilecek boyutta olabilen kramplar, magnezyum eksikliğinin habercisi olabilir (2).

Ruh Sağlığı Değişiklikleri

Ruh sağlığında beklenmedik değişimler, magnezyum eksikliğinin bir başka olası etkisi olabilir.  Zihinsel uyuşukluk veya duygu eksikliği gibi değişiklikler, magnezyum seviyeleriyle bağlantılı olabilir (3). Ek olarak, bazı çalışmalar da depresyon riskinin magnezyum eksikliği sebebiyle artabileceğinden bahsediyor (4).

Yorgunluk ve Kas Zayıflığı

Fiziksel veya zihinsel bitkinlik veya zayıflık ile karakterize bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin başka bir belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Elbette yorgunluk yaratabilen stres, günlük hayat karmaşası, çocuklarınızla ilgilenmek gibi belli durumların da yorgunluk yaratabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak; alışılmışın dışında yorgunluk hissi ve kas zayıflığı yaşıyorsanız, bu magnezyum eksikliği yaşadığınızın habercisi olabilir (5).

Magnezyum eksikliğinin başka belirtilerini de öğrenmek için: Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum

Magnezyum Mineralinin Özellikleri

Magnezyum, tıpkı diğer vitamin ve mineraller gibi önemli olmasıyla biliniyor ve birçok özelliği bulunuyor. Bu özelliklerin arasında ise şunlar bulunuyor:

Yüzlerce Biyokimyasal Reaksiyonda Yer Alıyor

Magnezyum vücudunuzun her yerinde bulunan bir mineral olarak ön plana çıkıyor. Aslında vücudunuzdaki her hücre bu minerali içeriyor ve çalışması için magnezyuma ihtiyaç duyuyor. En bilinen ve önemli olan görevlerinin arasında; enerji üretimi, protein oluşumu, DNA ve RNA onarımı ve kas hareketlerinin düzenlenmesi gibi görevler bulunuyor (6).

Egzersiz Performansını Artırabilir

Egzersiz sırasında, aktiviteye bağlı olarak daha fazla magnezyuma ihtiyaç duyabiliriz.

Magnezyum, kan şekerini kaslarınıza taşımaya ve egzersiz sırasında birikip yorgunluğa neden olabilen laktatı atmaya yardımcı olabilir. Dolayısıyla, eğer sportif bir hayat tarzına sahipseniz magnezyum tüketmek size yardımcı olabilir (7).

Kan Şekeri Seviyelerini Destekleyebilir

Kan şekeri seviyeleri ile magnezyumun ilişkisi günümüzde hala çoğu çalışmaya konu olmaya devam ediyor. Bazı çalışmalar; düşük kan seviyelerinin magnezyum eksikliği ile ilişkisi olabileceğinden bahsediyor. Dolayısıyla magnezyum seviyeleri ile kan şekeri arasında pozitif bir bağ olabileceği düşünülüyor (8).

Anti-inflamatuar Etki Sağlayabilir

Magnezyumun bir diğer önemli özelliği de anti-inflamatuar etkiye sahip olması olarak açıklanabilir. Bu fikre göre bazı araştırmalar düşük magnezyum alımının, yaşlanma ve kronik hastalıkta önemli bir rol oynayan iltihaplanma seviyelerinde artmaya yol açabileceğinden bahsediyor (9).

Kemik Sağlığını Geliştirebilir

Magnezyum, kemik sağlığını korumak ve kemik kaybına karşı korunmak için önemli bir mineral olarak biliniyor. Dahası, magnezyumun %50’sinden fazlası vücudumuzda kemiklerde bulunuyor ve dolayısıyla kemik sağlığı açısından önem taşıdığı biliniyor. Magnezyumun büyük bir bölümünün kemiklerde olması, bilimsel açıdan birçok araştırmanın yürütülmesine ışık tutuyor. Bu araştırmalar, düşük magnezyum seviyelerinin kemiklerin kırılgan ve zayıf olmasına neden olan bir durum olan daha yüksek osteoporoz riskini artırabileceğinden bahsediyor (10).

Magnezyum

Magnezyum Sitratın Özellikleri

Magnezyum, pek çok farklı çeşitte bulunabiliyor. Magnezyum sitrat, magnezyum takviyelerinde en çok tercih edilen çeşitlerin arasına yer alıyor. Magnezyum sitrat; magnezyum minerali ile sitrik asitin birleştirilmesiyle elde edilen bir magnezyum çeşidi olarak açıklanabilir. Magnezyum sitratın başlıca özelliği ise:

Hızlı emilir: Magnezyum sitrat, vücut tarafından nispeten daha iyi emilir ve suda yüksek çözünürlüğe sahiptir, yani sıvı ile iyi karışır. Bazı araştırmalar, bu türün biyolojik olarak en uygun magnezyum formları arasında olduğunu söylüyor. Yani bu durum sindirim sisteminizde diğer formlardan daha kolay emildiği anlamına gelebiliyor (11).

Siz de magnezyum eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız öncelikle bir doktora danışabilirsiniz. Sonrasında ise size uygun olan magnezyum çeşidini seçebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!