Fit HubSağlıkMagnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Magnezyum Eksikliği Nedir?

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği, sıklıkla gözden kaçan bir sağlık problemidir. Bazı durumlarda, belirgin belirtiler çoğunlukla düzeyleriniz ciddi ölçüde düşük olana kadar ortaya çıkmadığından dolayı, magnezyum eksikliği tanısı hemen konulamayabilir.

Magnezyum eksikliği nedenleri çeşitlidir. Yetersiz besin tüketiminden vücutta magnezyum kaybı yaşanıyor olmasına kadar birçok farklı nedenleri vardır.

Magnezyum kaybı ile ilişkili sağlık sorunları arasında; diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve aç kemik sendromu yer almaktadır. Ayrıca alkole düşkün insanlar, magnezyum kaybı konusunda yüksek risk altındadırlar.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

Kas Seğirmeleri ve Krampları

Kas seğirmesi, titremesi ve kas krampları magnezyum eksikliği belirtileridir. En kötü senaryolarda eksiklik, nöbetlere veya kasılmalara dahi neden olabilir. Bilim adamları bu belirtilere; kas sinirlerini aşırı derecede uyarılmasına sebep olan yüksek miktarda kalsiyumun, sinir hücrelerine akmasının neden olduğuna inanmaktadır.

Magnezyum takviyesi ürünlerinin, magnezyum eksikliği yaşayan bireylerde kas seğirmelerini ve kramplarını hafifletebileceği belirtilirken bir derleme; magnezyum takviyelerinin yaşlı erişkinlerde kas krampları için etkili bir tedavi olmadığı sonucuna varmıştır. Dolayısıyla diğer gruplar üzerinde, daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

İstemsiz kas seğirmelerinin başka birçok nedeni olabileceğini unutmayın. Örneğin buna, stres veya çok fazla kafein de neden olabilir. Ayrıca, bazı ilaçların yan etkisi veya nöromiyotoni veya hareket ettirici nöron hastalığı gibi nörolojik bir hastalık belirtisi olabilir. Nadiren gerçekleşen seğirmeler normal olsa da belirtileriniz devam ederse bir doktora gözükmelisiniz.

Zihinsel Bozukluklar

Zihinsel bozukluklar, magnezyum eksikliğinin başka olası bir sonucudur. Bu durum, zihinsel uyuşukluk veya duygu eksikliği ile tanımlanan “umursamazlık” problemini içermektedir. Kötü durumdaki eksiklik, sayıklamaya ve komaya bile yol açabilir.

Ek olarak, gözlemsel çalışmalar düşük magnezyum düzeylerini artmış depresyon riski ile ilişkilendirmiştir. Bilim adamları ayrıca, magnezyum eksikliğinin kaygıyı artırabileceğini tahmin etmektedirler ancak, bununla alakalı doğrudan kanıtlar mevcut değildir.

Bazı araştırmalarda magnezyum takviyelerinin, kaygı bozukluğu olan kişilerin bir alt kümesine fayda sağlayabileceği sonucuna varmıştır, ancak bu kanıtların kalitesi oldukça düşüktür. Herhangi bir sonuca varılmadan önce daha yüksek kalitede çalışmalara ihtiyaç vardır.

Kısacası magnezyum eksikliğinin, sinir fonksiyon bozukluğuna neden olabileceği ve bazı insanlarda zihinsel sorunlara yol açabileceği görülmektedir.

Osteoporoz

Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırığı riski ile tanımlanan bir hastalıktır. Osteoporoz riski birçok faktörden etkilenir. Bunlar arasında yaşlılık, egzersiz eksikliği ve D ve K vitaminlerinin yetersiz alımı yer almaktadır.

İlginç bir şekilde, magnezyum eksikliği de osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik, doğrudan kemikleri zayıflatabilir, fakat aynı zamanda kemiklerin ana yapı bloğu olan kandaki kalsiyum seviyesini de düşürür.

Fareler üzerinde yapılan çalışmalar; diyetsel magnezyum tükenmesinin, kemik kütlesinin azalmasıyla sonuçlandığını doğrulamaktadır. İnsanlar üzerinde böyle bir deney yapılmamasına rağmen çalışmalar; düşük kemik mineral yoğunluğu ile az magnezyum alımı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Kas ve sinir sistemini düzenlemek, enerji üretmek, protein ve yağ sentezlemek gibi hayati görevleri bulunan magnezyum takviyelerine ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Yorgunluk ve Kas Zayıflığı

Fiziksel veya zihinsel tükenme ya da güçsüzlük ile tanımlanan bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin başka bir belirtisidir.

Hepimiz zaman zaman yorgun düşmekteyiz. Bu da tipik olarak, sadece dinlenmemiz gerektiği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte yaşanılan şiddetli veya kalıcı halsizlik, bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.

Yorgunluk spesifik olmayan bir belirti olduğu için, diğer semptomlar eşlik etmediği sürece bunun sebebinin belirlenmesi imkansızdır.

Magnezyum eksikliğinin başka ve daha spesifik bir belirtisi, “myastenia” olarak da bilinen kas zayıflığıdır. Bilim adamları bu zayıflığa; magnezyum eksikliği ile ilişkili olan kas hücrelerindeki potasyum eksikliği durumunun neden olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle magnezyum eksikliği, yorgunluğun veya zayıflığın olası bir nedenidir.

Yüksek Kan Basıncı

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar; magnezyum eksikliğinin, kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek kan basıncı sorununun öncüsü olabildiğini göstermektedir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda doğrudan kanıt bulunmasa da bazı gözlemsel çalışmalar; düşük magnezyum seviyelerinin veya magnezyum yönünden zayıf beslenmenin kan basıncını artırabileceğini öne sürmektedir.

Magnezyum faydaları için en güçlü kanıt kontrollü çalışmalardan gelmektedir. Mesela birçok yeniden incelemede; özellikle yüksek kan basıncı olan yetişkinlerde, magnezyum takviyelerinin kan basıncını düşürdüğü sonucuna varılmıştır.

Basitçe söylemek gerekirse magnezyum eksikliği, kan basıncını artırabilir ve bu da kişinin kalp hastalığı yaşaması riskinin artması anlamına gelmektedir. Yine de magnezyumun kan basıncı üzerindeki rolünün, tam olarak ne olduğunun anlaşılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Astım

Şiddetli astım problemi olan hastalarda magnezyum eksikliği bazen görülebilir. Buna ek olarak, astımlı bireylerde magnezyum düzeyleri sağlıklı kişilere göre daha düşüktür.

Araştırmacılar, magnezyum eksikliğinin, akciğerlerin havayollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine neden olabileceğine inanıyorlar. Bu durum, solunum yollarının daralmasına ve solunumun zorlaşmasına neden olur.

İlginç bir şekilde, magnezyum sülfatlı bir solunum cihazı, bazen hava yollarını rahatlatmaya ve genişletmeye yardımcı olmak için şiddetli astımı olan insanlara verilir. Yaşamı tehdit eden semptomları olanlar için ise, enjeksiyonlar tercih edilen teslimat şeklidir.

Bununla birlikte, astımlı bireylerde magnezyum takviyesi kullanımının etkinliği olduğuna dair kanıtlar tutarsızdır.

Kısacası bilim adamları; bazı hastalarda şiddetli astımın, magnezyum eksikliğinin bir belirtisi olabileceğine inanmaktadır, ancak magnezyumun astım üzerindeki rolünü araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Düzensiz Kalp Atışı

Magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasında kalp aritmi veya düzensiz kalp atışı bulunur. Çoğu durumda, aritmi belirtileri hafiftir. Hatta çoğu zaman, hiçbir belirtisi yoktur. Bununla birlikte bazı kişilerde, kalp atışı arasında duraklama olan kalp çarpıntısına neden olabilir.

Diğer olası aritmi belirtileri arasında; baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bayılma bulunur. En şiddetli vakalarda ise aritmi, inme veya kalp yetmezliği riskini artırabilir.

Bilim adamları, magnezyum eksikliği ile ilişkili bir durum olan kalp kas hücrelerinin içindeki ve dışındaki potasyum düzeylerinin dengesizliğinin, bu konuda suçlu olabileceğine inanıyorlar.

Konjestif kalp yetmezliği ve aritmisi olan bazı hastaların sağlıklı kişilere göre daha düşük magnezyum düzeyleri olduğu gösterilmiş ve bu hastalar magnezyum enjeksiyonları ile tedavi edilerek, kalp fonksiyonları önemli ölçüde iyileştirilmiştir.

Magnezyum takviyeleri ayrıca, bazı aritmi hastalarında düzensiz kalp atışı belirtilerini azaltabilir.

Magnezyum Eksikliği Tedavisi

Hipomagnezemi sıklıkla, oral magnezyum tablet takviyeleriyle ve magnezyum içeren besinler tüketilmesiyle tedavi edilir.

Genel popülasyonun tahmini yüzde 2’sinde hipomagnezemi vardır. Bu oran hastanede yatan kişilerde daha yüksektir. Doktorunuz aksini söylemedikçe, magnezyumu gıdalardan almanız en iyi yoldur.

Magnezyum içeren yiyecekler:

  • Badem
  • Kaju
  • Yer fıstığı
  • Tam tahıllı gevrek
  • Soya sütü
  • Kara fasulye
  • Tam buğday ekmeği
  • Avakado
  • Muz
  • Trança balığı
  • Somon

Eğer hipomagnezeminiz şiddetli ise ve nöbet gibi semptomları içeriyorsa, damardan enjeksiyon yoluyla magnezyum alabilirsiniz. Tabi bunun için, bir doktora gitmeyi unutmayın.

Magnezyum Eksikliğinin Meydana Getirebileceği Problemleri Bildiğinize Emin misiniz?

1 Yorum

  1. Magnezyum hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Emeğimize sağlık.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!