Fit HubBeslenmeKarides: Sağlıklı Beslenmede Nerede Duruyor?

Karides: Sağlıklı Beslenmede Nerede Duruyor?

Yazan Damla Şahin

Karides en çok tüketilen kabuklu deniz hayvanlarından biridir. Besin öğeleri açısından oldukça besleyicidir ve birçok gıdada bulunmayan iyot minerali bakımından iyi bir besin kaynağıdır. Öte yandan, yüksek kolesterol içeriği nedeniyle karideslerin sağlıksız olduğu iddia edilen bir görüş de bulunmaktadır.

Karides Faydaları ve Besin Değerleri

Karides faydalarını oldukça düşük kalorili ve çeşitli vitamin ve minerallerce zengin içeriğinde gösterir. Karides yüksek miktarda protein ve sağlıklı yağ sağlayan bir besindir. Bu nedenle zayıflamaya yönelik diyet listesinde kendisine kolaylıkla yer bulabilir. Aynı zamanda bağ dokusu az olduğundan sindirimi kolaydır.

Karidesin bir porsiyonu (85 gr) 84 kalori sağlar ve karbonhidrat içermez. Karideslerdeki kalorilerin yaklaşık % 90’ı proteinden, kalanı yağdan gelmektedir.

Karides yaklaşık 20 çeşit vitamin ve mineral içeren bir besindir. Kalp sağlığımız için önemli bir mineral olan selenyumun iyi bir kaynağıdır. Bir porsiyon karides günlük ihtiyacımızın yaklaşık %50’sini karşılayacak kadar selenyum içerir. Ek olarak, karides iyot mineralinden zengindir. Birçok kişi iyot mineralinden yetersiz beslenmektedir. İyot minerali tiroid fonksiyonları ve beyin sağlığı için elzem bir mineraldir.

Karides vücutta inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan ve sağlığa birçok olumlu etkisi bulunan antioksidan içeriğinin yanı sıra, iyi bir omega-6 ve omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Dolayısıyla beyin fonksiyonlarının düzenli gelişimi ve çalışmasında etkili bir besindir.

1 Porsiyon Karidesin (85 gr) Besin Öğesi İçeriği:

  • Kalori: 84
  • Protein: 18 gram
  • Selenyum: RDI’nın %48’i
  • B12 Vitamini: RDI’nin % 21’i
  • Demir: RDI’nin % 15’i
  • Fosfor: RDI’nin % 12’si
  • Niasin: RDI’nin % 11’i
  • Çinko: RDI’nin % 9’u
  • Magnezyum: RDI’nin %7’si
  • RDI; (Recommended Daily Intake)

Karides ve Kolesterol İçeriği

Bir porsiyon karides 166 mg kolesterol içerir. Bu, ton balığı gibi diğer deniz ürünlerindeki kolesterol miktarından neredeyse % 85 daha fazladır. Birçok insan, yüksek kolesterol içeren besinlerin kan kolesterol düzeyini artırdıkları ve dolayısıyla kalp sağlığını olumsuz etkilediği inancı nedeniyle kolesterolü yüksek yiyecekleri tüketmekten çekinir.

Bununla birlikte, araştırmalar diyet ile alınan kolesterolün kan kolesterol düzeyleri üzerinde sadece küçük bir etkisi olabileceğini söylemektedir. Bunun nedeni, kanınızdaki kolesterolün çoğunun karaciğeriniz tarafından üretilmesi ve kolesterolü yüksek gıdalar yediğinizde karaciğerinizin kolesterolü daha az üretmesidir.

Bir araştırmada, günde 300 gram karides yiyen yetişkinlerin “iyi” HDL kolesterol seviyelerini % 12 arttığı ve trigliserit düzeyinin % 13 azaldığı bulunmuştur. Bunların her ikisi de kalp hastalığı riskini azaltmada önemli faktörlerdir. 

Sonuç olarak, karidesin sadece tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek gerekir. Zaten her gün soframıza gelen bir besin olmadığı için sıkıntı yaratmayacaktır.

Karides ve Antioksidan İçeriği

Karidesteki primer antioksidan türü astaksantin denilen karotenoiddir. Astaksantin, vücuttaki serbest radikallarin hücrelere zarar vermesini engelleyerek iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda HDL yani iyi kolesterolün artmasına yardımcı olurken kalp sağlığını olumlu etkiler. Bunun yanı sıra, astaksantin anti-inflamatuar özelliği ile Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olur ve beyin sağlığını olumlu etkiler.

Karidesi Nasıl Tüketmeliyiz?

Karides sağlıklı bir besin olmasına rağmen doğru pişirme yöntemi kullanılmadığında rahatlıkla diyetinizi olumsuz etkileyebilir. Diğer et ve kümes hayvanları gibi, su ürünleri de kızartma yerine, fırında veya ızgarada minimum yağ eklentisi ile pişirilmelidir. Güveçte karides her ne kadar ağız sulandırıyor olsa da fırında karidesi tercih etmede fayda vardır. Tereyağında karides yerine çeşitli baharatlar ve limon sosunu karidesi tatlandırmak için kullanılabilirsiniz. Kısacası karidesinize ekstra tereyağı, kremalı soslar ve tuz eklemekten kaçının.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!