Fit HubSağlıkHafta Hafta Gebelik: 31 Haftalık Gebelik

Hafta Hafta Gebelik: 31 Haftalık Gebelik

Heyecan gittikçe artıyor değil mi? Eğer 31 haftalık gebelik konusunda sorularınız varsa tam olarak doğru yerdesiniz. Anne adaylarının hamilelikte 31. hafta ile yaşayacağı değişimler, bebek gelişimi, bebek kilosu, artan sahte kasılmalar ve 31 haftalık hamilelik döneminde yaşanın diğer gelişmeleri bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.

31 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz ay/hafta hesaplamasına bakalım. Doktorların dili ile yerel dil değişebiliyor. Eskilerin ay ay saydığı hamilelik sürecinde artık doktorlar önemli olanın hafta olduğunu dile getiriyor.

hafta-hafta-gebelik-otuz-bir-haftalik-gebelik

31 haftalık bebek 6 ay ve 3 haftasını doldurmak üzeredir. Bu haftanın sonu ile birlikte anne adayı 7. ayını tamamlayacaktır. Yani artık doğuma iyice yaklaştınız. Hatta bir ihtimal erken doğum bile yaşanabilir. Böyle bir durumdan korkmayın ve olası değişiklikler ve sizi rahatsız eden belirtileri hemen doktorunuz ile paylaşın

31 Haftalık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

31 haftalık gebelik sürecinde bebeğiniz artık rahminizde çok fazla kıpırdayamayacak boyutlara gelmeye başlamıştır. 31 haftalık gebelik bebek kilosu yaklaşık olarak 1,5 kilodur. 31 haftalık bebek boyu ise 40-43 santimetre arasında görülmektedir. Bunların ortalama veriler olduğunu sizin bebeğinizin birebir bu kiloda olması gerekmediğini unutmamalısınız.

Bebeğiniz ilerleyecek kalan yaklaşık 9 hafta içerisinde hızlı bir şekilde kilo almaya ve uzamaya devam edecek. Bebeğinizin de doğum için oldukça heyecanlı olduğunu unutmayın.

hafta-hafta-gebelik-otuz-bir-haftalik-gebelik

Bu hafta bebek gelişimi ile ilgili bilgileri maddelemek istersek:

  • Bebeğinizin üreme organları tamamlanacak. Erkek bebeklerin testisleri böbrek hizasından ayrılarak kasıklara ve erbezlerinin içerisine doğru hareket edecek. Kız bebeklerde ise klitoris belirginleşecek.
  • Bebeklerin bu haftadan itibaren sinir sistemi ve beyin sistemi gelişimini tamamlamaya geçecek. Bu haftadan itibaren beyin dokusundaki kalınlaşma, beyin kanaması riski ihtimalini azaltacak.
  • Sinir sisteminin de oturmasıyla bebeğinizin 5 duyusu da tam anlamı ile çalışmaya başlayacak.
  • 31 haftada bebeğin ciğerleri tamamlanmak üzere ancak biraz daha vakit var. Bu hafta erken doğum olması durumunda bebeğiniz ciğer gelişimi devam ederken bir süre küvezde kalmak zorunda kalabilir.
  • Hareket alanı daraldıkça hareketleri daha düzenli hale gelecek. Bebeğinizin hareketlerini bu haftadan itibaren daha iyi gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz bu haftadan itibaren daha çok uyumaya başlayacak. Uyku sürelerini de daha kolay tahmin edebileceksiniz.

Hamilelikte 32. haftada yaşayacağınız değişimleri ve bebek gelişimini öğrenmek içinHafta Hafta Gebelik: 32 Haftalık Gebelik içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

31 Haftalık Gebelik Sürecinde Annedeki Değişimler

Artık bebeğinizin büyüklüğü pubik simfizden rahmin tepe noktasına kadar 30 santimetreyi geçiyor. Rahminizin tepe noktası göbek deliğinizin 11 santim yükseğinde bir yerlerde. Bu da organlarınızın ve ciğerlerinizin daha çok baskı altında kalmasına sebep oluyor.

hafta-hafta-gebelik-otuz-bir-haftalik-gebelik

  • Nefes daralması: ciğerlerinizdeki baskı, bebeğinizin konumu, nefes alımınızı biraz zorlamaya başlayabilir. Bu sebeple daha az ve daha yavaş hareket etmelisiniz. Kendinize dinlenmek için mutlaka zaman tanımalısınız
  • Vücudunuz bebeğinizin daha iyi beslenebilmesi için su tutmaya başlayabilir bu da sizde şişkinlik yaratabilir. Özellikle el ve ayaklarda hamilelik döneminde şişkinlik görülebilmektedir. Bundan korkmanıza gerek yok. Hamileliğin bitişi ile birlikte bu şişkinlikten de kurtulacaksınız.
  • Bacaklarınızda da uyuşukluk ve şişkinlik yaşayabilirsiniz. Bu da kan dolaşımınızın engellenmesi ile alakalıdır. Hamileliğinizin kalan dönemlerinde bacak bacak üzerine atmamaya, ayaklarınızı uzatarak oturmaya ve uzun süre hareketsiz kalmamaya özen göstermeniz sizi rahatlatacaktır.
  • Bu dönemde Braxton Hicks adı verilen sahte kasılmalar artacaktır. Korkmanıza gerek yok. Kasılmalar düzensiz ise, siz yer değiştirdiğiniz ve hareket ettiğinizde azalıyorsa muhtemelen sahte bir sancıdır. Düzenli ve şiddetli kasılmalar doğumu işaret edebilir.
  • Tuvalet problemi: üzgünüz ki buna yapabileceğiniz bir şey yok.
  • Sırt ağrıları da ağırlaşan ve büyüyen karın ve göğüs bölgesi ile artacaktır. Hamile yogası, sırt ve bel esnetmeleri rahatlamanıza yardımcı olabilir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!