Yazar: Burcu Tunçok
Hepimiz zaman zaman kararlar verip hedefler koyarız. Bunu yaparken karar almak ve hedef koymak kolay diyebiliriz. Peki, diyet ve spor hedefimize ulaşırken de bu kadar başarılı mıyız? Ben bu yazımda spor ve diyet konusunda hedef belirlerken gereken 5 stratejiden bahsedeceğim.
1. Karar Verdiysen Hemen Başla!
Genellikle diyete ya da spora başlama günü pazartesidir. Peki neden? Aslında diyete başlama kararı alırken içten gelen motivasyon tam ve bütündür fakat zihniniz size oyun oynar ve bilinçaltınız hafta sonu kahvaltısını, bol kalorili yiyecekleri hatırlatır ve siz o an zihninizin kölesi oldunuz bile. Sağlıklı yaşamaya, kilo vermeye, egzersiz yapmaya karar verdiyseniz en doğru zaman, şimdi, şu an! Erteleme ve hafta başını beklemeden hemen başla!
2. Hedefleriniz Olumlu Olsun
İstediğimiz şeyler kadar istemediklerimiz de var ve farkında olmadan istemediklerimizi daha fazla dile getiririz. Örneğin; “Artık tatlı yemeyeceğim. “ “Kilo almak istemiyorum” “Yürüyüş yapmak istiyorum ama sabah kalkacak enerjim yok” Bunlar negatif cümlelerdir ve biz dile getirdikçe sorun daha da büyümeye başlar. Bunun yerine; “Artık düzenli ve dengeli besleneceğim” “Sağlıklı yaşayacağım” “Sabahları yürüyüş yapacağım” gibi yapmak istediklerimize odaklanmalıyız. Çünkü zihin olumlu söyleme cevap verir ve pozitif komut aldığında motivasyon enerji üretmeye başlar. Siz olumlu düşündükçe beyniniz de olumluya odaklanır!
3. Hedefler Ulaşılabilir ve Net Olmalı!
Hedeflerinizi belirlerken ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Özellikle kilo odaklı bir hedef belirlerken gerçekçi ve mevcut duruma yakın bir hedef belirlemelisiniz. 90 kiloyken 1 ayda 50 kiloya ulaşmak gibi bir hedef koyarsanız hem sağlığınızı, hem özgüveninizi hem de motivasyonunuzu kaybedersiniz. Ulaşılması daha kolay, motive edici, küçük ara safhalarla adım adım hedefe yaklaşın. Hedeflerinizi net belirleyin. “Spor yapacağım” değil, “Sabah 08:00’de kalkıp 15 dakika koşu, 30 dakika yürüyüş yapacağım” şeklinde net ve somut hedefler belirleyin. Her gün bir önceki günden biraz daha iyiyseniz günlük hedefe ulaştınız demektir. İki gününüz birbirinin aynısıysa zarara uğramadan hemen harekete geçmelisiniz. Ve en önemli motivasyon, kendinizi sevin. Kendinizle ilgili beğendiğiniz şeyleri ayna karşısında yüksek sesle dile getirin, sık sık gülümseyin. Gülümsemek kendiniz iyi hissettirecektir ve siz nasıl hissederseniz etrafınıza da öyle bir enerji yayarsınız.
4. Hedefinizi Görselleştirin!
Bir motto, belki bir resim ya da bir obje… Her şey olabilir! Baktıkça size hedefinizi hatırlatacak herhangi bir hatırlatıcı… Bir şeye sık sık bakmak, sürekli önünüzde olması, hedefinizin önemini vurgulayacak, motivasyonunuzu artıracak, arzunuzu güçlendirecek ve hedefinizi gerçekleştirmek için inancınızı arttıracaktır! Kısacası kişiliğinize uygun bir “motivasyon alarmı” edinmek amacınızdan kopmamanızı sağlar.
5. Mış Gibi Yapın!
“Mış gibi yapmak” benim Yaşam Koçluğu eğitiminde öğrendiğim bir terapi tekniğidir ve hayatımın her alanında çok severek uygularım. İlk olarak gözünüzü kapatın ve hayal edin! Ne istediğinizi düşünün.
Hedefinizi o an sanki gerçekleşmiş gibi yaşayın. Diyelim ki çok fit ve sağlıklı görünen, düzenli spor yapan, doğru beslenen biri var hayalinizde. O sizsiniz. Bunu düşünüp o frekansa gelebildiğinize göre gerçekleştirme gücü de sizin içinizde.
Bu yöntem aslında çocukluğumuzda bolca kullandığımız ve kendimizi şekilden şekile soktuğumuz, meslekten mesleğe koştuğumuz oyunlarımıza benziyor. Bu oyun tekniğini yetişkinlik hayatımızda da unutmamamız önemli, çünkü hayalimizde olmak istediğimiz vücudu ne kadar detaylı canlandırırsak aslında bir nevi zihninizin bunu kabul etmesini sağlamış oluruz. Öte yandan, zihniniz bunun olabileceğine ne kadar çok inanırsa, beden ile işbirliği yapması da o kadar kolaylaşır. Hayalinizin gerçekleştiği anı, zihninize çapalayın ve “mış” gibi yaptığınız eylemin gerçeğe dönüştüğünü keyifle seyredin! Unutmayın, hayal edebiliyorsanız gerçektir!