Fit HubBeslenmeÇocuğunuzu Okula Hazırlayacak Beslenme Önerileri

Çocuğunuzu Okula Hazırlayacak Beslenme Önerileri

Yaz tatilinin bitmesi ve okul döneminin başlaması, yeni bir düzenin habercisidir. Tatile, oyuna ve boş zamanlara alışmış olan çocuğunuzu okul disiplinine sokmak bir yana dursun, okul için yeni bir beslenme düzeni oluşturmak ve çocuğunuzu derslere hazırlamak en çetrefilli süreçlerden biri olarak biliniyor. Çocuğunuzun okul performansını artıracak, gelişimlerine olumlu katkı sağlayacak ve okul dönemine adapte olmalarına yardımcı olacak beslenme önerileri, bu konuda işinizi kolaylaştırabilir.

Bu önerilere gelecek olursak…

Kalsiyum Kaynaklarını Beslenme Programına Ekleyin

Kalsiyum, çocukların gelişimine katkı sağlayan bir mineraldir. Bu yüzden okul süresince ve büyüme döneminde özellikle önem verildiği bilinir. Okul kantinlerinde kalsiyum içeren besinlere ulaşmak bazen zor olabilir. Dolayısıyla evde beslenme düzenine yeterli kalsiyum kaynaklarının eklenmesi önemlidir. Bunun için günde 1 bardak süt, 1 kase yoğurt ve 1 dilim peynir gibi kaynaklarla çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu almasına yardımcı olabilirsiniz.

Her Öğüne 4 Temel Besin Grubunu Ekleyin

Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için her öğünde yeterli vitamin ve mineral alabilmelerine özen gösterin. Bu sayede çocuğunuz, okul süresince ihtiyaç duyduğu enerjileri bu besinlerden sağlayabilir. 4 temel besin grubuna gelecek olursak; protein, karbonhidrat, yağ ve mineraller olarak açıklayabiliriz. Bunun için de beslenme listelerine; süt ve ürünlerinin, et ve et ürünlerinin (kırmızı et, tavuk, balık) sebze ve meyvelerin, kuru baklagiller ve tahıl grubunun yer verilmesi önerilir.

Okul Saatlerine Uygun Yemek Programı Yapın

Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarının, çocukların zihin performansları üzerindeki olumlu etkisi olduğunu biliyoruz. Düzenli bir beslenme programı, büyüme ve gelişime katkısının yanı sıra eğitim için de gerekli. Çocuklarınızın yediği yemeklerden verim alabilmesi adına okul saatlerine uyan beslenme programı yaratmak önemlidir. Sabah, öğle ya da tam gün ders programı olan okullara göre; kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerinin yanı sıra, ara öğünler de ders aralarına ve teneffüslere göre planlanmalıdır.

Kahvaltı Alışkanlığı Kazandırın

Çocukluk döneminde kahvaltı alışkanlığı kazanmak çok önemlidir. Çocuğunuz bu alışkanlığı ileri yaşlarda da sürdürebilmesi ve gerekli besin değerlerini alabilmesi için her sabah kahvaltı yapmasına teşvik edebilirsiniz. Ek olarak günün ilk öğünü olan kahvaltıda vücudun ihtiyaç duyduğu en gerekli besin kaynakları bulunur. Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, yumurta, peynir ve zeytin gibi besin değeri yüksek gıdalara yer vererek çocuğunuzun okul performansına katkıda bulunabilirsiniz.

Su, Ayran ve Kefir Tüketmeye Teşvik Edin

Gazlı ve şekerli içeceklerde bulunan katkı maddelerin, çocuklarınızın bağışıklık sistemine sokmamanız için onları su, ayran ve kefir gibi sağlıklı içeceklere yönlendirebilirsiniz. Bu içecekleri tercih edebilecekleri menüler hazırlayarak ve faydaları hakkında gerekli bilgileri sağlayarak gazlı ve şekerli içeceklerden onları uzak tutabilirsiniz.

Atıştırmalıkları Evde Beraber Yapın

Atıştırmalık olarak sunulan paketli market ürünleri, katkı maddesi ve boya maddeleri içermesi yüzünden önerilmeyen gıdaların arasında yer alır. Alerjik reaksiyonların yanı sıra, uzun vadede kalp ve damar, diyabet, mide ve bağırsak hastalıklarına neden olduğu bilinir. Çocuğunuza atıştırmalık olarak kuru yemiş, kuru meyve gibi daha sağlıklı opsiyonlar sunabilirsiniz. Bunlara ek olarak sağlıklı atıştırmalıkları daha çok sevmesi için muz, hurma veya pekmez gibi besinler kullanarak atıştırmalıkları evde beraber yapabilirsiniz. Bu atıştırmalıklara örnek olarak evde şeker kullanmadan, balla tatlandırdığınız fıstık ezmesini de verebiliriz.

Fast Food Yemekleri Evde Pişirin

Dışarıdan fast food ürünler yemek, çocuğunuzun sürekli bu ürünleri istemesine ve zincir markaların ürünlerinin içerisinde bulunan katkı maddelerini vücutlarına daha çok almalarına sebep olabilir. Bu menüleri evde kendiniz hazırlayarak çocuğunuzun dışarıdaki bu fast food zincirlerine alışmasını engelleyebilirsiniz. Örneğin, haftanın bir gününü bu yemeklere ayırabilir, hamburger menüleri pişirebilir, sebzelerden üretilen sosis ürünlerinden sandviçler hazırlayabilirsiniz

Boş Tabak Kuralını Rafa Kaldırın

Hepimiz küçüklüğümüzde tabağımızı bitirmemiz gerektiğini dinleyerek büyüdük ancak gerçek şu ki çocuğunuz doyduğunu ve yemek yemeyi bırakması gerektiğini biliyor. Vücutları, onlara yeteri kadar sahip olduklarını anlamalarını sağlayan bir mekanizmaya sahip. Çocuklar daha fazla yemek istemediklerini söylediklerinde onları dinlemeye çalışın. Bunun aksine aşırı yemek baskısı ve aşırı tüketim, istenmeyen kilo alımına neden olabilir. Daha sonraki süreçlerde obezite gibi problemlere yol açabilir. Bunlara ek olarak okul süresince fast food ürünlere olan ilgileri artabilir ve evde olmadığı sürelerde kendi istedikleri yemekleri yemek isteyebilirler.

Zekayı Geliştiren Besinleri Tercih Edin

Zekâ geliştirici besinlerin, zihinsel ve fiziksel gelişim için büyük oranda destek sağladığı biliniyor. Erken çocukluktan itibaren bu besinler, öğrenme, anlama veya iletişim kurma gibi alanlarda daha iyi bir gelişime yardımcı olabilir. Brokoli, patates, kuruyemişler, somon ve deniz ürünleri, yoğurt, süt, üzüm, kabak çekirdeği, fasulye ve yaban mersini gibi besinler zeka gelişimi açısından beyni destekleyen besinlerin arasında yer alır.

Çocukların zeka gelişimleri için omega-3 ve balık yağı takviyelerine de göz atabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!