Salatalar herkesin kulağına daha sağlıklı gelir. Ancak iş doyma kısmına gelince çoğumuzun tereddütleri olur. Protein oranı yüksek ve öğün olarak da tüketilebilen, doyurucu salata tariflerini bir araya getirdik.
Humus Soslu Nohut Salatası
Bu doyurucu vegan salata, bitki bazlı güçlü bileşenlerle dolu. Ay çekirdeğinin çıtırlığı ve közlenmiş biberin beklenmedik lezzeti de cabası.
Malzemeler:
- 150 g karışık salata yeşillikleri
- 90 g pişmiş kinoa
- 75 g nohut, yıkanmış
- 1 yemek kaşığı tuzsuz ayçiçeği çekirdeği
- 1 yemek kaşığı kıyılmış taze maydanoz
- Bir tutam tuz
- Bir tutam öğütülmüş biber
Sosu için
- 2 yemek kaşığı humus
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı doğranmış közlenmiş kırmızı biber
Yapılışı:
Küçük bir tabakta humus, limon suyu ve kırmızı biberi karıştırın. Sosu istediğiniz kıvama gelene kadar su ile inceltin. Geniş bir kaseye yeşillikleri, kinoaları ve nohutları yerleştirin. Ayçiçeği tohumu, maydanoz, tuz ve karabiber serpin. Önceden hazırladığınız sos ile servis yapın.
Siyah Fasulyeli ve Mısırlı Salata
Kalabalık bir akşam yemeği için yapımı oldukça kolay olan bu garnitürü aynı zamanda öğle yemeğinde lezzetli bir ana yemek olarak yiyebilirsiniz. Daha da doyurucu hale getirmek için salatanızı haşlanmış kinoa veya pirinç üzerinde servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 400 gr süzülmüş siyah fasulye
- 170 g tane mısır
- 190 g doğranmış domates
- 110 g doğranmış kırmızı dolmalık biber
- 17 g doğranmış kırmızı soğan
- 1 orta boy, doğranmış avokado
- 1 küçük jalapeno biberi çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış
Sosu için
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2,5 yemek kaşığı taze limon suyu
- 1/3 su bardağı doğranmış taze kişniş
- 1 diş kıyılmış sarımsak
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1/4 çay kaşığı öğütülmüş kimyon ve pul biber
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Tüm sos malzemelerini küçük bir karıştırma kabında çırpın, isteğe göre tuz ve karabiber serpin. Kullanıma hazır olana kadar soğutun. Büyük bir kaseye siyah fasulye, mısır, domates, dolmalık biber, kırmızı soğan, avokado ve jalapeno biberini ekleyin. Sosu salataya dökün ve karıştırın. Hemen servis edebilirsiniz.
Körü Soslu Tavuk Salatası
Klasik tavuk salatasını farklı baharat ve dokularla harmanlayın. Köri tadını daha rahat almak için tavuğu aşırı ince parçalara bölmeyin.
Malzemeler:
- 600 g kemiksiz tavuk but ya da göğüs eti
- 170 g mayonez
- 3 yemek kaşığı körü tozu, bölünmüş
- 1/5 çay kaşığı tuz bölünmüş
- ¼ tatlı kaşığı karabiber
- ¼ tatlı kaşığı pul biber
- 1 elma, doğranmış
- 2 sap doğranmış ya da rendelenmiş kereviz
- 50 g rendelenmiş badem
- 30 g kızılcık kurusu
Yapılışı:
Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Tavuk butlarını 1 tatlı kaşığı tuz, ¼ tatlı kaşığı biber ve 1 yemek kaşığı köri tozu ile harmanlayın ve fırın kağıdı yerleştirilmiş tepsiye koyun. Tavukları tamamen pişene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Tavukları soğuduktan sonra doğrayın. Kalan malzemelerle (kalan tuz ve köri tozu dahil) büyük bir salata kasesine ekleyin ve karıştırın. Servis yapmadan önce en az 30 dakika buzdolabında bekletin (bekledikçe tadı daha güzel oluyor). İster tek başına ister taze yeşillikler üzerinde servis edin.
Beslenme düzeninizde protein alımını artırmak istiyorsanız, Protein Alımını Artırma Yolları başlıklı yazımızı okuyun.
Protein tozu çeşitleri için tıklayın.