Rush Üniversitesi Tıp Merkezinin yürüttüğü bir çalışmaya göre ne yediğiniz (ve de yemediğiniz) Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi büyük oranda azaltabiliyor.
“ZİHİN Diyetinden” (Akdeniz ve DASH diyetinin bir karması) şaşmadan beslenen katılımcıların Alzheimer riski %53 oranında düştü. Diyetini arada bozanlarda dahi bu oran %35 oldu. Azaltmanız veya kesmeniz gereken yiyecekler şöyle:
YEMENİZ GEREKENLER:
- Yeşil yapraklı sebzeler
Günde 75g
- Diğer sebzeler
Günde 40g
- Kuruyemiş
Atıştırmalık olarak günde 15g
- Yemiş (ahududu, böğürtlen gibi)
Haftada en az iki porsiyon 50g
- Bakliyat
Haftada en az 3 – 4 porsiyon 100g
- Tam tahıllar
Günde üç porsiyon (1 porsiyon = 1 dilim ekmek veya 150g makarna)
- Balık
Haftada en az 2 porsiyon 85g derisiz balık (kızartmadan)
- Kanatlı
Haftada en az 2 porsiyon 85g derisiz kanatlı eti (kızartmadan)
- Zeytinyağı
En çok kullandığınız yağ bu olsun
SAKINMANIZ GEREKENLER:
- Kırmızı et
85 gramdan haftada en fazla dört porsiyon
- Tereyağı ve margarin
Günde en fazla 1 yemek kaşığı
- Peynir
Haftada en fazla 1 porsiyon
- Tatlı
Haftada 5 porsiyondan az
- Kızartma ve fast-food
Haftada 1 porsiyondan az.
Yazı: Kristin MAHONEY