Eğer gücünüz ve hareket kabiliyetiniz yerindeyse bu egzersizle harika omuzlara sahip olacaksınız.
Arnold Schwarzenegger bunu yapıyor. Dört kez dünyanın en güçlü adamı olan Žydrūnas Savickas bununla tanınıyor. Dünya şampiyonu olimpiyat haltercisi Dmitry Klokov sürekli olarak sosyal medyada bununla poz veriyor. Yine de çoğu insan behind-the-neck press yapmanın omuz yaralanmasına davetiye çıkardığını düşünüyor. Çoğu harekette olduğu gibi bunu da yapıp yapmamaya dair sorunun basit bir evet ya da hayır cevabı yoktur. Başka bir deyişle her şey duruma göre değişir.
Nasıl Başladı?
1950’lerden altın çağa kadar uzanan zamanda birçok vücut geliştiricisi behind-the-neck press çalışıyordu. 1980’lerde Pumping Iron spor kültürünü ana akım haline getirdikten sonra daha fazla kişi spor salonlarına katılmaya başladı, bu da harika bir gelişmeydi ancak yeni başlayanlar spor salonlarını doldurdukça behind-the-neck press gibi daha gelişmiş hareketler genelde unutulmaya başlandı.
Neden Korkulur?
Omzunuz vücudunuzdaki en hareketli eklemdir. Ancak bu egzersize yeteri kadar hareket alanı tanımayan herkes acıyı hissetmeye başlayacaktır. O zaman da bir daha dönüp hareketi tekrarlamak istemezsiniz.
Neden Bu Yanlış?
Kolay yoldan söylemek gerekirse: Yanlış çünkü pek çok deneyimli sporcu bu hareketi yapmaya devam ediyor. Başının arkasından 165 kilo basabilen liftrun-bang.com sitesinin sahibi Paul Carter’a göre koparma gibi olimpiyat hareketleri sizi aynı pozisyona sokar ve o sporcuların bununla ilgili ciddi sorunları bulunmamaktadır. “Eğer bu egzersizi yapacak kadar hareket kabiliyetiniz yoksa o zaman yapmayın. Ama herkesin çekindiği kadar da sakat bir hareket değil. Standart bench pressler esnasında omuzlarını mahveden pek çok kişi gördüm ama kimsenin de bu hareketten caydığına tanık olmadım.”
Egzersize başlamadan önce performansınızı artıracak takviyeleri inceleyin!
BEHIND-THE-NECK PRESS NASIL YAPILIR?
1- Squat yapacakmış gibi, trapleriniz üzerinde dinlenen, hafif bir halterle başlayın.
2- Ellerinizi omuz genişliğinden biraz daha fazla açarak barı kavrayın. Serçe parmaklarınızı barın tırtıklı yerine yerleştirip oradan kendinizi ayaralayabilirsiniz.
3- Dirseklerinizi içeride tutarak barı dümdüz yukarıya kaldırın, ta ki dirsekleriniz tam açılıncaya dek.
4- Yavaşça barı başlangıç pozisyonuna indirin.
Göğüs kası da yapmak artık çok pratik! Evde göğüs kası yapmayı öğrenmek için tıklayın!