B6 vitamini nedir, B6 vitamini ne işe yarar, eksikliğinde neler görülür, hangi yiyeceklerde B6 vitamini bulunur gibi sorularınız var ise bu yazımızda aradığınız cevapların hepsini bulabilirsiniz!
Birçok kişi, halsizlik, yorgunluk, kan seviyelerindeki azalma ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi konularda B6 vitamini (piridoksin) ve diğer B grubu vitaminlerini kullanmayı tercih ediyor. Ancak birçok B vitamini birbirinden farklı faydalara sahip ve farklı yiyecekler içerisinde bulunabiliyor. Bu sebeple bugün sizlerle sağlık açısından çok önemli bir vitamin çeşidi olan B6 vitamini hakkında bilgiler paylaşacağız.
Rehberimizde B6 vitamini nedir, B6 vitamini eksikliği nelere sebep olur, B6 vitamini hangi besinlerde bulunur sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
B6 Vitamini Nedir?
Diğer adı piridoksin olan B6 vitamini, birçok sebze, tahıl ve et ürününde bulunan bir vitamin çeşididir. Piridoksin, yüksek kolesterol, anemi, kalp rahatsızlıkları, homosistein seviyeleri ve tıkalı arterler açısından olumlu etkilere sahip olabilmektedir.
B6 vitamini en çok kırmızı et, yumurta, somon, muz ıspanak, kayısı ve ayçiçek yağında bulunur. Piyasada B6 vitamini supplement olarak da bulunabilir, protein metabolizmasında vücut tarafından koenzim olarak kullanılır. Yani proteinlerin oluşturulması sırasında görev alır. Enerji verici özelliği glikojen metabolizmasında aldığı görev ile ilişkilidir.
B6 vitamini vücutta normal enerji oluşumuna, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına, normal homosistenin metabolizmasına, normal kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna ve bağışıklık sisteminin korunmasına katkıda bulunur.
Kadınlar B6 vitaminini PMS dönemlerinde ve diğer menstrual problemlerinde, hamilelikte görülen sabah bulantılarında, emzirme döneminden sonra, hamileliğe bağlı depresyonda, doğum kontrol hapları kullanımının sonrasında ve menopoz semptomlarında kullanmaktadır. (1)
B6 vitamini çoğunlukla insanlar tarafından tolare edilebilen ve yan etki yaratmayan bir vitamin olmakla beraber nadir de olsa baş ağrısı ve uyku haline sebep olabilmektedir. Hamilelik döneminde B6 vitamini kullanımı konusunda ise mutlaka öncelikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
“B Vitaminleri Nelerdir, B Vitaminleri Hangi Besinlerde Bulunur?” öğrenmek için tıklayın!
B6 Vitamini Eksikliği Nelere Sebep Olur?
Her mikro besin (vitamin ve mineraller) gibi B6 vitamini eksikliği de vücut üzerinde birtakım olumsuz durumlara sebep olabilmektedir. Metabolizmanın düzgün çalışması ve sağlığın korunması açısından hem makro hem de mikro besinler günlük olarak yeterli miktarlarda tüketilebilmeli ve vücut eksiklik çekmemelidir. Aksi halde eksikliğin başladığı ilk dönemlerde vücudun farklı noktalarında belirtiler oluşacaktır. Akabinde ise vücut büyük sağlık problemlerine sürüklenebilir.
B6 vitamini eksikliği kişilerde birçok farklı semptom ile kendini belli edebilmektedir. Ancak bu semptomların en belirgin olanları yorgunluk, cilt üzerinde kuruluk, dudak çevresinde çatlak oluşumu ve bağışıklık sisteminin bozulmasıdır.
Aşağıda sıkça görülen B6 vitamini eksikliği belirtilerini sıralıyoruz: (2)
1. Enerji Düşüklüğü, Bitkinlik ve Yorgunluk
B6 vitamini vücudun normal kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasında görev alan bir vitamin çeşididir. Bazı durumlarda kırmızı kan hücrelerinin azalması vücutta anemi başlatabilmektedir. Bu da kişiyi daha yorgun ve güçsüz hissettir. Ancak anemi her zaman B6 vitamini eksikliğine bağlı değildir bu unutulmaması gereken bir noktadır. Anemi, demir eksikliği ile de oluşabilmektedir. Bu sebeple bir süre yenemediğiniz bir yorgunluğa sahipseniz kan testi ile B6 vitamini ve demir minerali ölçümü yaptırabilirsiniz.
2. Döküntüler
Vücudunuz üzerinde oluşan döküntüler B6 vitamini eksikliğine bağlı olabilir. Çoğunlukla yüzde meydana gelen cilt tahrişleri, birtakım kimyasal değişimlere bağlı oluşur. Zaman zaman bu döküntüler ve tahriş daha belirgin hale gelebilir. Eğer düşük miktarda bir eksikliğiniz varsa bu semptomun gözlemlenmesi aylar alabilir.
3. Kuru ve Çatlak Dudaklar
B6 vitamini eksikliğinin kendini kolayca belli edebileceği yerlerden bir tanesi dudak çevresidir. Dudak çevreniz kuruyabilir ve kenarları çatlayabilir. Aynı dönemde dilinizde de kabartılar oluşabilir.
4. Düşük Bağışıklık Sistemi
Piridoksin eksikliği immün sisteminizin enfeksiyona ve hastalıklara karşı direncini azaltabilir. Bu da istemediğiniz bir döngüyü başlatabilir. Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi diğer hastalıkların vücudunuzda daha hızlı ilerlemesine sebep olabilir.
5. El ve Ayaklarda Uyuşukluk Hissi
Parmaklarda karıncalanma hissi yaşıyor musunuz? Bunun sebebi periferik nöropati denilen bir sinir bozukluğu olabilir. B6 eksikliği bu sinir bozukluğunu tetikleyebilmektedir. B grubu vitaminleri el, ayak ve parmaklardaki uyuşukluk hissinin bir sebebi olabileceği gibi başka sinir sıkışmaları ve kemik problemleri de bu rahatsızlığa sebep olabilir. Bu tür durumları bir ortopedist ile görüşmenizde fayda vardır.
6. Huysuz Bebek Sendromu
Bazı bebekler siz ne yaparsanız yapın susturamadığınız bir dönem yaşayabilmektedir. Huzursuzca ve saatlerce ağlayabilir. Bu durum 6. aydan sonra emzirme kesilirse daha çok görülmektedir. B6 vitamini eksikliği de buna sebep olabilir. Bu durum ayrıca bebeği sese karşı çok daha duyarlı kılar ve kolayca uyanabilmelerine sebep olur.
7. Hamilelikte Sabah Bulantıları
Sabahları, erken hamilelik döneminde yaşanılan bulantı ve kusma gibi problemlerin çözülmesine ya da azalmasına B6 vitamini yardımcı olabilir. Ancak her ne takviye olursa olsun hamilelik döneminde doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız
8. Hafıza
B6 vitamini ruh hali ve hafıza üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir. Eğer kafanız karışık ve üzgün hissediyorsanız ya da ileri yaşlardaysanız vitamin eksikliği bunun sebebi olabilir. Mental becerilerinizin düşüşe geçmesinin sebebi de B6 vitamini olabilir.
9. Kanser
Araştırmacılar nedenini bilmiyor olsa da B6 vitamini eksikliği ve kanser arasında ilişki olabileceğini belirlemişlerdir. Ancak her kanser türü için değil, mide ve yemek borusu kanserleri için bu durum düşünülmektedir. Aynı zamanda steroid hormonu ile ilişkili prostat ve göğüs kanserlerinin gelişiminde de etkili olabilir.
B6 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
B6 vitamini birçok besinde karşımıza çıkmaktadır, ancak en önemli B6 vitamini kaynakları protein içeren yiyeceklerdir. Daha sonra yeşil yapraklı sebzeler ve bazı meyveler yüksek oranda B6 vitamini içerir.
B6 vitamini içeren yiyecekleri sıralıyoruz:
- Kırmızı et
- Balık
- Tavuk
- Yumurta
- Süt
- Havuç
- Ispanak
- Tatlı patates
- Bezelye
- Nohut
- Muz
- Avokado
- Ayçiçek yağı
Riboflavinin faydasi nedir