Fit HubOmuz & Trapezius AntrenmanıBoyun Tutulması Neden Olur, Hangi Egzersizler İyi Gelir?

Boyun Tutulması Neden Olur, Hangi Egzersizler İyi Gelir?

Yazar: Burcu Tunçok

Boyun tutulması her yaş grubunda görülebilen çok yaygın karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu problem günlük hareketlerinizi kısıtlar, ağrı ve acı çekmenize neden olur. Boyun ağrılarının ve tutulmasının nedenleri çok çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilse de, günlük yaşamda özellikle masa başı iş yapan kişilerde daha sık bir şekilde görülebilmektedir. Masa başı işte çalışanların kısa ve etkili boyun egzersizleri yapmaları bu problemi hafifletebilmektedir. Yanlış hareketlerden veya uzun süre hareketsizlikten kaynaklanan boyun ağrıları, özen gösterilip sonuç odaklı egzersizler yapıldığında çok geçmeden düzelebilir.

Boyun Tutulması Nedir?

omuz-agrisi-dinlenme

Boyun tutulması genellikle sabah uyanınca rahatsız eden, belirgin bir şekilde servikal bölgenin hareket etmesini kısıtlayan, daha çok tek tarafta noktasal ağrı şeklinde görülen, boyun kaslarında gerginlik hissettiren acılı bir durumdur. Bu durum bazen yatış şeklinden kaynaklanabilmektedir. Boyun tutulması esnasında boynun rotasyonu zorlaşır ve belirgin bir şekilde o bölgede ağrı hissedilir. Bu yüzden eğer, “Boyun ağrısı nasıl geçer?” sorusunu her gün kendinize soruyorsanız boyun tutulmasını çözmeye odaklanarak iyileşme sürecinize ilk adımlarınızı atabilirsiniz.

Boyun Tutulmasının Sebepleri Nelerdir?

En önemli nedeni yanlış hareket yapmak veya hareketsizliktir. Bunların yanı sıra doğuştan kas hastalığı olan kişilerde de sık görülür. Kas gevşetici krem veya jel kullanımı bu kişilerin sıkça başvurduğu yöntemler arasındadır.

Boyun tutulmasına neden olan diğer sebepler farklılık gösterebilmektedir. Bu problem yapılan meslek grubuna göre baş gösterebilmektedir. Yaptığınız iş zaman içerisinde sizin bedeninizi etkiler. Yani mesleğiniz dolayısıyla bu problemden muzdarip olabilirsiniz. Masa başında hareketsiz çalışmak, uzun süreli bilgisayar kullanmak, saatlerce araba kullanmak, tek kolda ağır çantalar taşımak boyun omurlarınıza ve kaslarınıza baskı yapar bu da boyun tutulmasına ve ağrıya sebep olur.

Rüzgara maruz kalmak, bebeği tek kol üzerinde uzun süre emzirmek, ağır ev işi yapmak da boyun tutulmasının sebepleri arasındadır.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

“Boyun tutulmasına ne iyi gelir?” sorusunun cevabı çoğu kişinin yanıtını merakla beklediği bir sorudur. Aslında düzenli olarak uygulayacağınız günlük 10-15 dakikalık egzersizler ile kaslarınızın rahatlamasını ve güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Boyun tutulmasında yapılacak ilk tedavi yöntemi egzersizdir. Ancak uygulayacağınız boyun egzersizleri konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta boynu fazla zorlamamaktır.Boyun kaslarınızdan olan trapez kası ne kadar kuvvetli olursa tutulma, kasılma, ağrı o kadar minimuma inecektir.

Yapılabilecek Egzersizler

Egzersiz 1

boyun egzersizi nasıl yapılmalı

Sırtınızı dik tutarak oturun. Baş boyun bölgeniz omurganızı takip etsin. Nefes alın ve başınızı yavaşça aşağıya doğru indirin. Çene iyice göğse yaklaştığında bekleyin ve yaklaşık 15 saniye kadar bu şekilde kalın. Başınızı yavaşça başlangıç pozisyonuna getirin ve şimdi yavaşça başınızı geriye yatırın burada da yaklaşık 15 saniye kadar kalın ve tekrar başa dönerek bu hareketi 3 kez tekrar edin.

Egzersiz 2

boyun düzleşmesi çözümü

Egzersiz 1 de olduğu gibi sırtınızı dik bir konumda tutarak oturun. Başınızı omzunuza doğru sağa yatırın omuzlarınızın kalkmamasına dikkat edin. Boynunuzun bir tarafı gergin diğer tarafı esnek olacak. 10 saniye kadar kalıp, aynı hareketi sol tarafa da uygulayın. 2 tekrar yaptıktan sonra başınızı yavaşça soldan sağa, sağdan sola döndürün.

Egzersiz 3

boyun egzersizleri ile tutulma yaşamayın

Avuç içinizi alnınıza dayayın ve elinizle başınızı, başınız ile elinizi itmeye çalışın. Boynunuzun arkasında gerginlik hissedene kadar karşılıklı itmeye devam edin ve yaklaşık 30 saniye kadar bu şekilde kalın.

Egzersiz 4

 

boyun için egzersiz hareketleriSırt üstü yere uzanın ve küçük bir havluyu başınızın altına koyun. Havlunun iki ucundan iki elinizle tutarak havlu desteği ile başınızı kaldırın. Şimdi yavaşça indirin ve hareketi 10×2 şeklinde tekrarlayın.

Egzersizleri düzenli uygulamanız halinde, kısa bir süre sonra boyun bölgenizin rahatladığınızı ve güçlendiğini fark edeceksiniz.

burcu-tuncok

2 YORUMLAR

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!