Kalori dengeleme, iyi kaynaklardan yüksek protein alımı ve kreatin, iyileşme sürecinde yaşanılan kas atrofisi ve kuvvetsizliğini en aza indirmek konusunda yardımcı olabilir.
Fiziksel aktivite her ne kadar sayısız sağlık faydası sağlasa da spor yapmak sakatlanma riskini de beraberinde getirmektedir. Spora bağlı sakatlıklar atletlerde farklı şiddetlerde ve düzeylerde görülebilmektedir. Sonuçlar kısa dönemliden tutun, gözyaşlarının sel olup aktığı bir basın toplantısıyla duyurulan, kariyer bitirici uzun dönemli sakatlıklara kadar uzanabiliyor.
Spor sakatlıkları genellikle hareketsiz bir dönem gerektirmektedir ki bu da kas kuvvetinde ve fonksiyonlarında azalmalara yol açıp gelecekte kas kaybına neden olur. Bu faktörler atletlerin sakatlık öncesi eski sağlıklarına kavuşmalarını güçleştirebilir.
Genellikle göz ardı edilmelerde besin planlaması yapmak, kası kullanmamaya bağlı olarak gelişen kas hacmi ve fonksiyon kaybının hafifletilmesinde yardımcı olup atletlerin toparlanmasında ve tekrardan antrenman ve yarışmalara dönmelerine destek olabilir.
Kalori Dengeleme
Sakatlık döneminde fiziksel aktivitede ve enerjide bir azalmayla beraber iştah kaybı da görülebilmektedir. Çoğu atlet kalori dengesi sağlamak adına daha az beslenmektedir ve bu da kas sentezine olumsuz etki yapmaktadır. İyileşme sürecinde kalori alımı, özellikle de sakatlanma ciddiyse bazen arttırılabilir.
İyi Kaynaklardan Yüksek Protein
Kas hacmindeki değişikliklerden sorumlu olan metabolik süreç kas proteini dengesidir. Bu denge kas protein sentezi ve protein yıkımı arasındaki dengedir. İyi bir protein dengesini yakalayıp kas kaybını önlemek için, protein sentezi oranı kas kaybı oranını geçmelidir. Buna ulaşmak için ise gün içinde düzenli aralıklarla yüksek miktarda protein ve/veya amino asit alımı yapılmalıdır.
Kreatin Kullanımı
Kreatin alımının hareketsizlik ve rehabilitasyon sonrası kas hacminin gelişmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda GLUT-4 denilen ve iskelet kası glikoz alımından sorumlu olan taşıyıcı önemli bir proteinin düşüşünü azalttığı bilinmektedir.