Yemeği biraz fazla kaçırıp sindirim problemi çektiğimiz günler elbette olmuştur. Peki, doğru besin seçenekleriyle sindirim sisteminizi rahatlatabileceğinizi biliyor muydunuz? Ne yazık ki birçok insan çeşitli nedenlerle şişkinlik, kramp veya gaz gibi sindirim problemleriyle karşılaşmaya devam ediyor. Siz de ara ara sindirim problemleri çekiyorsanız özenle seçtiğimiz bu smoothie tariflerini deneyebilirsiniz.
Ferahlatan Avokadolu Smoothie
Avokado, ıspanak ve ananas… Farklı tatları deneyimlemeyi sevenlerdenseniz bu smoothie tam size göre. Ananasın sahip olduğu bromelain bileşeni ile avokadonun sindirime yardımcı olan birçok özelliği sayesinde bu smoothie hem ferahlık katıyor hem de kolay bir sindirime yardımcı oluyor.
Malzemeler:
1 olgunlaşmış avokado
3 su bardağı doğranmış ananas
1 su bardağı ıspanak
1 bardak lahana
2 su bardağı Hindistan cevizi suyu
2 çay kaşığı vanilya özü
Yarım limonun suyu
Yapılışı: Avokado, ananas, ıspanak, lahana, Hindistan cevizi suyu, limon suyu ve vanilyayı blender ile karıştırın. Pürüzsüz hale geldiğinde bardağa alın ve tüketin.
Smoothie’nin Özellikleri
Avokado, mükemmel bir doymamış yağ, potasyum, E vitamini ve diyet lifi kaynağı olarak biliniyor. Hem çözünür hem de çözünmez lif açısından zengin olan avokado, sindirim sorunlarına sağladığı katkılar sayesinde sıkça tercih ediliyor. Ek olarak kilo kontrolünde de avokadonun metabolizmayı hızlandırıcı etkisi öne çıkıyor ve avokadoyu birçok tarifin içerisinde görebiliyoruz. Ispanak ise yüksek lif oranı sayesinde sindirim için oldukça önemli bir besin.
İncirli ve Armutlu Smoothie
Yaz mevsiminin aranan lezzeti incir, günümüzde mevsim farketmeksizin raflarda rastladığımız lezzetlerden biri. Bu durumda incir, her zaman güzel karışımların sevilen tadı olmaya devam ediyor. İncir ve armutun armonisi ise daha önce alışılagelmedik bir lezzetin kapılarını aralıyor.
Malzemeler:
6 adet incir
2 adet orta boy armut
2 su bardağı süt
Yapılışı: Tüm malzemeleri küçük parçalara ayırıp blender’a alın. Pürüzsüz olana kadar karıştırın ve sonrasında tüketin.
Smoothie’nin Özellikleri
Armut ve incir, sindirim sorunlarında akla gelen lezzetli meyvelerin arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu iki meyvenin birleşimi, sindirim problemleriniz için kombine bir çözüm olabilir. İncir, besinlerin bağırsaklarınızdan geçişini yavaşlatan ve besin emilimi için daha fazla zaman sağlayan çözünebilir bir lif kaynağı olarak açıklanabilir. Armut ise neredeyse incir kadar yüksek lif oranıyla öne çıkıyor.
Chia Tohumlu ve Kayısılı Smoothie Tarifi
Kayısı, kurusuyla tazesiyle ne şekilde olursa olsun bağırsak dostu meyvelerden biri. Hazımsızlık, şişkinlik gibi yaygın sindirim problemlerinde kayısı tüketmek, sindirim sistemini hızlandırma etkisi sayesinde lezzetli bir çözüm olabiliyor. Bu smoothie, aynı zamanda yulaf ve chia tohumu da içerdiği için sindirim sistemine üçlü etki yapıyor.
Malzemeler:
5 adet kayısı
1 yemek kaşığı chia tohumu
1.5 yemek kaşığı organik yulaf ezmesi
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süt
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı: İlk olarak kayısıların çekirdekleri çıkarılarak küçük küçük doğranır ve rondoya alınır. Üzerine yoğurt, süt, yulaf, chia tohumu ve tarçın eklenir. Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra tüketebilirsiniz.
Smoothie’nin Özellikleri
Bu tarifin ana lezzet notası olan kayısı; çoğunluğu çözünür olan lifler içeriyor ve bu sayede sindirim sistemine iyi geliyor. Öyle ki kayısının Asya bölgesinde alternatif tıpta kullanıldığı bile söyleniyor. Yulaf ise kayısı gibi çözünür lif içermesi ile öne çıkıyor. Ayrıca yulaf, tariflere pürüzsüz dokuyu veren besin olarak açıklanabilir.
Ek olarak chia tohumları, sahip olduğu lif yapısı sayesinde, tüketildiğinde midede jelatine benzer bir kalkan oluşturuyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Prebiyotik açısından da zengin olan chia tohumları bağırsak bakterilerinin büyümesini de destekliyor.
Havuçlu ve Elmalı Smoothie
Haşlanmış veya buharda pişirilmiş havuçlar, birçok tarifin ana malzemesi olmakla beraber içeceklerin de başrolü olmaya devam ediyor. Renkli ve tadıyla büyüleyen lezzetleri tercih ediyorsanız bu smoothie’yi denemenizi öneririz.
Malzemeler:
1 havuç
1 tatlı kaşığı zencefil
160 g elma
200 ml bardak su
Yapılışı: Havucu soyduktan sonra 4 parçaya kesin. Sonrasında elma, zencefil ve su ile birlikte miksere yerleştirin. Orta hızda karışmasını sağlayarak homojen bir kıvama geldiğinde bardağa alıp tüketin.
Smoothie’nin Özellikleri
Tarifin ana maddesi olan havuç, beta karoten açısından zengin olmasıyla ön plana çıkıyor. Ayrıca havuç, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan çözünür lif bileşenine de sahip. Tarifin içerisinde lezzetiyle havucu destekleyen elma ise, en kolay ulaşılabilen meyvelerin arasında yer alıyor. Elmalar çeşitli vitamin ve minerallere sahip olmasının yanı sıra çözünür pektin lifi için iyi bir kaynak olarak bilinir. Elma pektininin ise bağırsak fonksiyonunun iyileştirilmesi gibi özellikleri bulunuyor ve bu sayede sindirim süreçlerinde önemli bir role sahip.
Smoothie’lerinizi taşıyabileceğiniz aksesuarlara da göz atabilirsiniz.