Antrenman planında çeşitlilik, motivasyonu artırdığı gibi verimi de artırıyor. Uyguladığınız egzersiz programına ister evde ister spor salonunda çeşitlilik kazandırmak, fitness hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırabilir.Egzersiz yaparken genellikle kapalı alanda koşu bandında olmaya veya bisiklet aletinde egzersiz yapmaya alışığız ancak uzmanlar ve araştırmalar gösteriyor ki kapalı alanda hayali olarak koşmak veya bisiklete binmek, sporcuların pek de hoşuna gitmiyor. Yine de kapalı alanda bu etkileri yaratmadan yapılabilen ve sporla ilgili olanları çok da sıkmayan kürek çekme, birçok faydasıyla fitness ve kardiyo planlarına dahil olmaya devam ediyor.
Kürek çekmek; kalp sağlığından kas sağlığına, eklemlerden dayanıklılığa kadar birçok konuda insan vücudunu olumlu etkilemesiyle biliniyor. Siz de hedeflerinize ulaşmak için çeşitliliğe önem veriyorsanız kürek egzersizine bir şans vermelisiniz.
İşte kürek egzersizlerinin önemli faydaları…
Kürek Çekmek Harika Bir Isınma Yöntemidir
Egzersize başlamadan evvel mükemmel bir ısınma gerçekleştirmek istiyorsanız kürek egzersizi size yardımcı olabilir çünkü bu egzersiz başarılı bir antrenmanın anahtarı olarak adlandırılıyor. Bunun sebebi ise kürek çekmenin kalbi, kasları, eklemleri ve zihni daha zor antrenmanlar için hazırlaması. Kürek çekerek ısınmak güvenli ve verimli bir antrenman seansına hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.
Antrenmandan önce protein deposu atıştırmalıklar tüketin!
Antrenmana Çeşitlilik Katar
Kürek çekmek rutin antrenmanı çeşitlendiren efektif yollardan biridir. Bunun sebebi ise sadece bir hareketle birden fazla kas grubunu çalıştırması ve diğer fitness hareketlerinden farklı olması olarak açıklanabilir. Bunların dışında kürek hareketinde enerji harcamak biraz daha farklıdır. Yani aynı yoğunlukta bir koşu antrenmanında daha çok enerji harcayabilecek ve yorulabilecekken, kürek ile aynı şeyi daha az yorularak gerçekleştirebilirsiniz.
Vücudu Çok Yönlü Çalıştırır
Son derece çok yönlü bir antrenman türü olan kürek çekme, çoğu spor salonunda sıkça tercih ediliyor. Küreği bu kadar çekici yapan özelliklerinin arasında çok yönlü kas çalıştırması geliyor. Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanda veya dayanıklılık antrenmanlarında bulunan kürek çekme egzersizi, vücuda birçok konudan faydalı. Bu faydalar aerobik zindeliği geliştirme, kalbe, akciğere ve genel sağlığa fayda sağlama, güç ve dayanıklılığı artırma ve bacakları kuvvetlendirme olarak açıklanıyor.
Duruşu Düzeltir
Doğru formda kürek çekmek, duruşu güçlendiriyor ve düzeltiyor. Bu sebepten dolayı spora yeni adım atan hemen hemen herkes, programına genellikle kürek egzersizini ekliyor. Böylelikle egzersiz hayatlarına yeni girdikleri bu dönemlerde duruşlarını düzeltmeye başlayarak fiziksel olarak düzgün bir vücuda sahip olmak isteyen kişiler, kürek çekme egzersizine daha çok güveniyor. Ancak herhangi bir sakatlık yaşamamak ve doğru formda yapmayı öğrenmek için öncelikle bir eğitmenle çalışmanızda ve bu konuyla alakalı öğretici bilgiler edinmenizde fayda var.
Kalp Sağlığını Korur
Mükemmel bir kardiyovasküler egzersiz olan kürek çekme, kardiyo yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında. Bunun sebebi ise kürek egzersizi sırasında kalp hızının bir anda artmasından ziyade bu hızın kademeli olarak artıyor olması ve bu sayede vücudunuzun olumsuz yönde etkilenmemesi. Yavaş yavaş artan kalp hızı ile egzersiz yoğunluğunuzu kontrollü olarak artırabilmeniz bu egzersiz ile kolaylaşıyor. Dolayısıyla eğer yüksek yoğunluklu bir kürek antrenmanı gerçekleştirmek istiyorsanız kürek egzersizinin başından sonuna kadar planlı ve programlı şekilde egzersiz yoğunluğunuzu da artırabilirsiniz ve kalbinizi yormazsınız.
Kürek Hareketi ile Tüm Kaslar Çalışır
Kürek çekme hareketi birçok hareketin aksine tek bir kas grubuna odaklanmıyor ve tüm kasları çalıştırıyor. Hareketi tamamlarken özellikle bacak fleksiyonu ve ekstansiyonu gerçekleştiriliyor ve böylece baldır, uyluk, kalça bölgesindeki tüm kaslarını çalıştırılmasına da izin veriliyor. Kollar ve gövde de aynı oranda çalışarak esnekliğini korumaya devam ediyor. Hem üst gövde güçleniyor hem de bacaklar her zamankinden daha kuvvetli ve kaslı duruma geliyor.
Kürek Çekmek Hangi Kasları Daha Çok Çalıştırıyor?
Kürek makinesi oldukça fonksiyonel bir cihazdır. Bu egzersiz ile çalıştırmaya ve güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunuz çeşitli kas gruplarını en etkili şekilde çalıştırabilirsiniz.
Quad Kasları
Bacakların bükülmesi ve uzatılması sayesinde quad kasları da dahil olmak üzere bacaklarınızdaki birçok kas çalışır. Yaygın bilinenin aksine aslında kürek çekme hareketi sadece üst bedeniniz için değildir. Bacak kuvveti de elbette ki gereklidir çünkü bu şekilde kendinizi itersiniz. Böylelikle quad kaslarınız iyice çalışır.
Sırt Kasları
Kürek çekme egzersizi sırasında gövdenizden aldığınız desteği sırt kaslarınızla da paylaştırıyor olacağınız için bu hareket sırt kaslarınızı da çalıştırır. Pedalı geri çekerken özellikle sırt ve bel kaslarınız fazlaca çalışır.
Trapez ve Rhomboid Kasları
Kürek çekme esnasında kuvvetlenen trapez ve rhomboid kasları, omzunuzun ve sırtınızın duruşunu geliştiren önemli kaslardır. Ek olarak, bu kaslar sırtınızı genişletir ve ağrının önlenmesine yardımcı olurlar. Dolayısıyla duruş bozukluklarını ortadan kaldırmak istiyorsanız, kürek egzersizi size bu konuda yardımcı olabilir.
Karın Kasları
Kürek egzersizi karın kaslarınızı da çalıştırır. Ayrıca vücudunuzun dik durmaya yarayan kasları da çalışır. Sırtınızı geriye doğru iterek, bu kas grubunu çalıştırırsınız ve böylelikle hem karın kaslarınız güçlenir hem de doğru orantılı şekilde duruşunuz da düzelir.
Üst Vücut Kasları
Pektoral, deltoid, biceps ve triceps kasları da kürek çekme sırasında aktif hale gelir. Tüm bu kaslar, kürek makinesinde yaptığımız kol hareketleriyle çalışır. Böylelikle kol kaslarınız da güçlenir ve vücudun kas kütlesi artar.
Kürek Makinesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle kürek makinesine oturun ve ayaklarınızı pedalların üzerine yerleştirin. Daha sonra her pedalı ayağınızın boyuna göre ayarlayın. Bant ayağınızın ortasında olacak şekilde yer alsın. Daha sonra rahat olup olmadığınızı kontrol etmek için bacaklarınızı esnetip tekrar bükün. Eğer rahatsanız, kürek çekme hareketine başlayabilirsiniz.
Ağırlık egzersizlerinin faydalarını merak ediyor musunuz? Hemen tıklayın!