Doymuş yağ yemek damarlarınızı sertleştirecek, sizi şişmanlatıp yalnız ve kısa bir yaşama mahkûm edecek…
Tamam, biraz abartıyor olabiliriz ama bu cümle, Amerikan Kalp Derneği ile diğer büyük ulusal sağlık örgütlerinin doymuş yağ için ettikleri acı sözlerin bir yansıması… Ve işin aslı kesinlikle gerçekleri yansıtmıyor. Beslenme endüstrisi, nihayet her yağın aynı olmadığını anlamış gibi görünse de doymuş yağın da tıpkı tekli ve çoklu doymamış yağlar gibi bazı faydaları olduğunu yeni anlıyor.
Testosteron seviyeniz bunun için iyi bir örnek. Araştırmalar, yağı az bir diyet yapmanın bu önemli erkeklik hormonunu azalttığını söylüyor. Peki, sertleşen damarlardan, yüksek kolesterolden ve doymuş yağı sınırlamayan diyetlerle ortaya çıkan kalp ve diğer sağlık sorunlarından ne haber? Görünen o ki, sorun diğer diyet unsurlarında… M&F’in danışma kurulundaki Dr. Jeff Volek, Nutrition & Metabolism (Beslenme ve Metabolizma) dergisine şöyle yazıyor: Karbonhidrat ile doymuş yağın yerini değiştirmek trigliseridleri azaltırken HDL (iyi) kolesterolü yükseltiyor.
Dahası, Volek’e göre biftek ve tavuktaki doymuş yağ, LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde herhangi bir artışa neden olmuyor. Bu bulguların her ikisi de hem fiziğinize hem de sağlığınıza yarar…