Fit HubBeslenme1 Sebze 5 Tarif: Enginar Yemekleri

1 Sebze 5 Tarif: Enginar Yemekleri

Yazan U.D. Jenna Werner

Enginar pek çok insanın mesafeli durduğunu sebzeler listesinde üst sıralardaki yerini her daim korur. Ancak içerisinde bulunan zengin vitamin ve mineraller ile pek çok hastalığa iyi gelen enginarın faydaları saymakla da bitmez. C ve K vitamini zengini olan enginar, aynı zamanda karaciğeri temizler, mideyi korur ve kilo verme sürecinde de yardımcıdır.

Enginar kalori bakımından da diyetlerin vazgeçilmezlerindendir. Fakat sadece kilo vermek için değil sağlıklı beslenmek için de tüketilmesi gerekir. Enginarın antioksidan, vitamin ve mineraller açısından gönlü bol olması, onu sindirim sistemi ile kan basıncı düzenlemede, kanı temizleme ve kan hücrelerini güçlendirmede de bir numara yapar.

Enginar nasıl temizlenir biliyoruz. Evet, oldukça zorlu ve meşakkatli bir sebze olsa da kendisine mesafeli durmayın. Enginar dolması ile yetinmeyin. Zeytinyağlı enginar da yiyin enginar salatası da. C vitamini, folat ve magnezyum zengini enginarı yemek tariflerinize eklemenin yolunu bir şekilde bulun.

Başlangıcı, enginarın sizin için seçtiğimiz en lezzetli ve sağlıklı beş hali ile yapabilirsiniz.

Süsleyin

Enginar kalbi, sebzenin çiğ olarak da rahatlıkla tüketebileceğiniz kısımlarındandır. Konserve olarak bulabileceğiniz enginar kalbini süzüp durulayın. Salataya katın, soteleyin ve makarnaya ekleyin ya da pizzanın tadını zenginleştirmek için üstünü enginarla süsleyin.

Fırına Atın

Fırını 220 derecede önden ısıtın. Enginarı sudan geçirin. Tepesini ve sapını kesin. Taçyapraklarını dikkatlice açıp içine limon suyu sıkın; zeytinyağı gezdirip kıyılmış sarımsak, deniz tuzu ve parmıcan peyniri ekleyin. Enginarı sıkı bir şekilde alüminyum folyoya sarıp sap tarafı aşağı gelecek şekilde fırın tepsisine koyun. Ebadına göre 60-90 dakika fırınlayın (orta boy 1 saat). Soğumaya bırakın, folyodan çıkarın ve ister sade isterseniz sosa banarak yiyin.

Kahvaltılık Yapın

Bir avuç ıspanağı ve 2-3 adet doğranmış enginar kalbini sıvıyağ ve sarımsakla birlikte tavada soteleyin. 2-3 yumurtayı bir kapta çırpın. Yumurtayı tavaya ilave edip karıştırın. Yumurta oturmaya başlayınca 2 yemek kaşığı keçi peyniri ilave edin.

Haşlayın

Enginarı sudan geçirip dışındaki sert yaprakların hepsini kesin. Dikenlerini kırpıp sapını 2,5 santim kalacak yerden kesin. Enginarın tepesini kesin. Bir tencere suya limon dilimleri ve sarımsak ilave edip kaynatın. Sapı aşağı gelecek şekilde enginarı haşlama süzgecine koyup tencereye yerleştirin. Kalbi yumuşayana, bıçakla delinene ve yaprakları kolayca soyulana dek 25-40 dakika haşlayın. Yemeden önce yapraklarını soyun ve sarımsak, zeytinyağı, sirkeyi ya da limon, kekik ve zeytinyağını karıştırarak yaptığınız sosun içine daldırın.

NOT: Enginarın mor kısmına geldiğinizde bu kısmı çıkartıp enginar kalbinin tüylü kısımlarını kaşıkla sıyırıp kalbini yiyebilirsiniz.

Pesto

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağını, 50g taze fesleğeni, 100g marine edilmiş enginar kalbini, 2 yemek kaşığı parmıcanı, 2 yemek kaşığı çamfıstığını, 1-2 diş sarımsağı ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu blendere atın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin (isterseniz biraz su ekleyebilirsiniz) ve karışımı protein ve makarna yemeklerinin üstüne dökün.

Akıl Lokması

ABD Tarım Bakanlığı, enginarı hastalıklara karşı koruyan antioksidan zengini bir sebze olarak tanımlıyor.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!