Antik Yunanlıların bir lafı vardır: “ Güçlü olmak istiyorsan, koş. Güzel olmak istiyorsan, koş. Zeki olmak istiyorsan yine koş.” Ve galiba haklılar. Tabi ki tek başına koşu bütün problemleri arkanızda bırakmanıza yardımcı olmaz, özellikle maratona hazırlanmadan önce profesyonel desteğe ihtiyacınız var. Fakat yine de koşuyu hayatınızın bir parçası haline getirirseniz, kesinlikle pek çok pozitif değişime kapı aralayacaktır. Her şeyi bir kenara bırakırsak koşmak, fit kalmanın ücretsiz yoludur! Ayrıca tonlarca pahalı ekipmana da ihtiyacınız yok. Sadece bir koşu ayakkabısı yeterli. Ama hemen koşmaya başlamanız için daha fazla sebebimiz var:
- Koşmak, vücuttaki kılcal damarların ve ayrıca alyuvarların sayısını arttıracağı için kalp kasının güçlenmesini destekler.
- Oksijen kullanma kapasitesi artan kalp, daha fazla kan pompalar ve kan akışı hızlanır. Bu sayede vücudumuzdaki diğer doku ve organlar, daha fazla besin almış olur.
- Koşmak stresle baş etmenize de yardım eder. Vücut gün boyunca bütün gerginliği ve yorgunluğu biriktirir ve sinirsel hasar yaratır. Bu gerginliği bertaraf etmenin en güzel yolu iyice terlemektir ki koşu harika bir tercih olur.
- Egzersiz esnasında vücut endorfin adı verilen çok özel bir hormon salgılar. Endorfine halk arasında “mutluluk hormonu” denir. Kandaki endorfin arttıkça acı sinyallerinin sinirler arası aktarımı da azalacağından depresyon ortadan kalkar.
- Koşu, mental kapasiteyi de harekete geçirir. Siz orta şiddette bir jog ile meşgulken beyniniz de yaratıcı çözümler üretmek için çalışır. Bunun için teşekkür etmeniz gereken tek varlık oksijendir.
- Orta tempoda bir koşu, kandaki kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin düzeylerini de etkileyerek bağışıklık sisteminin dayanıklılığını arttırır. Aynı zamanda kolesterolü düşürür, açlık hissini azaltır ve bağırsak hareketliliğini geliştirir. Metabolizmanın hızlanmasıyla birlikte, bu etkilerin hepsi vücut ağırlığınızın azalmasını hızlandırır.
- Hangi saatte koştuğunuz hiç önemli değil. Sabah, hormon seviyeleriniz her zamankinden biraz yüksek olduğunda, bir jog rahatlama görevi görür ve sakinlemenize yardımcı olur. Öte yandan, akşamları, iş çıkışı koşarsanız da gevşer, şarj olur, açlık duygunuzu bastırır ve daha sonra da bebek gibi uykuya dalarsınız.
- Çalışmalar aynı zamanda koşmanın kısmen karaciğer rejenarasyonuna yardımcı olduğunu da gösteriyor. Hiç fena değil, ha?
- Düzenli koşu alışkanlığı, kas-iskelet sisteminiz üzerinde de etkili. Özellikle dejeneratif eklem hastalıkları veya osteoartriti bulunan ileri yaştaki bireyler, tedavilerine mutlaka koşuyu eklemeli.