Fit HubBeslenme2019 Yılına Hakim Olacak En İyi Diyet Çeşitleri Nelerdir?

2019 Yılına Hakim Olacak En İyi Diyet Çeşitleri Nelerdir?

2019 yılında uygulamayı düşündüğünüz bir diyet planı var mı? Yeni yılın en iyi diyet listeleri sağlık ve beslenme alanı ile yakından ilgilenenler tarafından konuşulmaya başladı bile.

Diyetisyenler aslında kişilerin zayıflamak için sürekli farklı farklı diyetler uygulamalarından çok fazla memnun değiller ancak beslenme alanında yeni yazılar bu yıl da bloglarda yayınlanmaya devam edecek. U.S News and World Report çoktan bu konunun içine daldı bile. 41 çeşit diyetten oluşan bir “en iyi diyet listesi” hazırladılar. Bu listenin en başında ise Akdeniz Diyeti geliyor. (1)

2019-yilinin-en-iyi-trend-diyetleri

Biz de 2019 yılında popüler olacak ve popülerliğini koruyacak diyet trendlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Yılın En Popüler 7 Diyet Trendi

Vücudunuzun genel işleyişine sağlıklı bir şekilde devam edebilmesine yardımcı olurken zayıflamanızı da sağlayabilecek diyet trendleri mevcut. Bu trendlerden 2019 yılında sık sık konuşacağımız 7 tanesini listeliyoruz.

1. Bağırsak Sağlığına Yönelik Diyetler

New York Institute of Technology (NYIT) School of Health Professions ‘da dekan yardımcısı olan Mindy Haar, bağırsak sağlığı konusunun yine önde olacağına inanıyor.

Ancak ona göre insanlar ilk olarak probiyotik hapları kullanmaya yönelmeyecek; probiyotik ihtiyaçlarını taze yiyecekler tüketerek karşılayacak ve bağırsak sağlığı için ihtiyaçları olan mikroorganizmaları dengeleyecekler.

2019-yilinin-en-iyi-trend-diyetleri

Haar Healthline’a 2019’da kişilerin probiyotik alabilmek için yoğurt, kambuçya (kombu) çayı ve lahana turşusu gibi fermente edilmiş yiyecek ve içeceklere yöneleceklerini söylüyor. Yüksek lifli gıdaların tıpkı prebiyotikler gibi probiyotiklerin gelişmesini sağlayabileceği bir ortam oluşturduğundan meyve, sebze, tam tahıllar ve bakliyatların beslenmede büyük bir önemi olacak.

Haar’ın tahminlerine göre saklanılabilen probiyotiklere (fındık ezmesi ve makarna gibi) eğilimin artabileceğini söylüyor. (2)

2. Bitkisel Protein Ağırlıklı Beslenme Diyeti

Birçok sağlık uzmanı, bitkisel proteinlerin bu yılın trendi olacağını düşünüyor.

Sağlık, çevresel faktörler ve etik düşünceler doğrultusunda insanların daha az et tüketimi ve dolayısıyla daha az hayvansal protein aldığını dile getiren Haar, bitkisel protein kaynakları içeren diyetlerin rağbet gördüğünü belirtiyor. Haar bu düşüncesine önümüzdeki dönemde daha çok bitkisel protein seçeneği ile karşılaşacağımızı ekliyor. Bunlardan bazıları bezelye makarnaları, soya, tofu ve kinoalı burgerler.

2019-yilinin-en-iyi-trend-diyetleri

Şu anda kinoa, lahana ve avokado gibi besin değeri kuvvetli ve vazgeçilmemesi gereken yiyecekler sık sık tercih ediliyor. Bu yıl çeşitli yeşilliklerin, havuçların, pancarların, amaranth tahılının ve daha birçok yeni yiyeceğin trend olacağını düşünüyor.

Bitkisel protein ya da soya proteini gibi bitkilerden üretilen protein takviyelerine buradan ulaşabilirsiniz.

3. Intermittent Fasting Diyeti

Son birkaç yıldır tanıdığımız intermittent fasting bu yıl da popülerliğini koruyacak gibi.

Beslenme ve diyetetik uzmanı Besth August’a göre yediklerinizin miktarına ve ne olduklarına karışmaktansa öğün saati ve sayısına odaklanan intermittent fasting 2019’da gündemden düşmeyecek hatta daha da popülerleşecek.

Beth’e göre özel yiyecekler tüketmenizi istemeyen bu diyet uygulanması kolay bit plana sahip.

2019-yilinin-en-iyi-trend-diyetleri

Intermittent fastingin incelendiği bazı çalışmalarda kilo verme açısından olumlu sonuçlar alınmıştır. (3) Ancak oruç modeli ile beslenmek hormonlarınızı etkileyebileceği için dikkatli olmalısınız. Aralıklı oruç modeli menopoza kadar kadınlar için ideal olabilir ancak burada da intermittent fasting uygulamanın emziren ve hamile kadınlara önerilmediğini belirtmek isteriz. (4)

4. Ketojenik Diyet

Yine son yıllarda popülerliğini yitirmeyen bir diyet modeli ile karşınızdayız: Ketojenik diyet!

2019-yilinin-en-iyi-trend-diyetleri

Beth Auguste ketojenik diyetin kilo vermek için faydalı olabileceğini düşünüyor olsa bile uzun süreli ketojenik diyet uygulamayı tavsiye etmiyor. (5) Diyetisyen Rachel Fine da ketojenik diyet hakkında kişilerin dikkatli olması gerektiğine değiniyor ve doktor kontrolü olmadan ketosis sürecini manipüle etmenin doğru olmayacağını söylüyor. Rachel Fine, yağ yakımını diyet ile manipüle etmektense egzersiz ile yağ yakımını arttırmayı öneriyor. Fine yağ metabolizması ve karbonhidrat metabolizmasının bir arada işlediğini ekliyor.

5. Acı Seçeneklerle Dolu Beslenme Diyetleri

New York’ta bulunan diyetisyen Ann Louise Gittleman’a göre kuşkonmaz (çok pişirilmiş), kudret narı, greyfurt ve kakao gibi acı yiyecekler bu yıl daha popüler olacak.

2019-yilinin-en-iyi-trend-diyetleri

Glisemik indeks ve karaciğer açısından bitter yiyeceklerin detoks etkisinin olduğunu söyleyen Gittleman bitterin toksinleri temizlediğini, tiroidin düzenlenmesine yardımcı olduğunu ve genel sağlığı desteklediğini söylüyor.

6. Sezgisel Beslenme Diyeti

Houston’da yaşayan diyetisyen Kathleen Meehan 2019’da sezgisel beslenmenin spesifik diyetlerin yerini almasını umduğunu söylüyor.

Kathleen Meehan Healthline’a diyetlerin %80 ile %95 oranlarında başarısız olduğunu söylüyor. Ayrıca diyetlerin vücut için yıpratıcı olabildiğini, vücudu tatminsiz bıraktığını ve yeme bozukluğu yaratabildiğini söylüyor.

2019-yilinin-en-iyi-trend-diyetleri

Sezgisel beslenmenin yeni bir trend olduğunu söylüyor. Bu diyet modelinin zayıflamak için değil, beslenmede farkındalık ve deneyimi odak aldığını söylüyor. 2019’da daha çok insanın diyet bilincini değiştirmelerini ve kendilerini iyi hissetmeye odaklamalarını umduğunu söylüyor.

7. Kenevire Bakış Açınızı Değiştirecek Diyetler

Kenevirden yiyecek olarak kullanmak için kenevir tohumu yağı ve kenevir tohumu gibi birçok ürün üretiliyor ve Kanadalı diyetisyenler kenevir ürünlerinin 2019’da büyüyecek bir trend olduğunu düşünüyor.

2019-yilinin-en-iyi-trend-diyetleri

Kullanıcılar kenevirin içerisindeki anti-inflamatuar etkiyi sevdiklerini söylüyorlar. Araştırmalar çoğaldıkça, kenevir ürünlerinin sağlık açısından kullanımı da artıyor.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!