Mucizevi diyetler, zayıflama ilacı ya da zayıflama kemeri düşüncelerini bir kenara bırakın. Hazırsanız kilo sorununuza çözüm üretiyoruz ve zayıflamak için ne yapmalı sorusunu cevaplıyoruz. Beslenme hakkında bilmeniz gereken her şeyi aşağıda listeliyoruz.
Kilo vermek gözünüzde, kafanızda büyüttüğünüz kadar zor değil. Bazı kişiler için bu durum oldukça hızlı olsa da bazılarında zayıflama daha uzun süre isteyebiliyor. Bu metabolizmaya bağlı olan durum şevkinizi asla kırmamalı.
Zayıflamak için yapmanız gereken temel hareket nasıl kilo alıp nasıl kilo verdiğinizi öğrendikten sonra buna uygun bir diyet sistemi oluşturmak. Beslenmeyi bir kere kontrole aldıktan sonra zayıflamamanız için hiçbir sebep yok. (Burada tiroid ve diyabet gibi hastalıklara sahip kişilerin zayıflamak için mutlaka bir doktor eşliğinde hareket etmeleri gerektiğini belirtelim)
Zayıflama yöntemleri kısmına geçmeden önce beslenmeyi ve kilo kontrolünü anlatalım.
Beslenme
Zayıflamak istiyorum diyorsanız beslenmenizi mutlaka kontrol altına almış olmanız gerekiyor. Burada acil bir durum varmış ve kırmızı alarmlar yanıp sönüyormuş gibi düşünmeyin. Esasında beslenme çok basit temellere dayalıdır. Ayrıca kolaydır. Metabolizmanızın nasıl ve neden enerji ürettiğini enerji üretiminin kilo kontrolünüzdeki yerini ve enerji için ihtiyaç duyduğunuz besinleri öğrendikten sonra beslenme aşaması tamamlanmış olacak.
Metabolizmanızın Kilo Üzerindeki Etkisi
Kilo kontrolü için kalorileri kontrol etmeniz gerekir. Kaloriler, besinlerin enerji üretimi sırasındaki ısı miktarlarıdır. Vücudunuz tüm gün boyunca doğal yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyar ve devamlı enerji üretimi içindedir. Bu enerjiyi de besinlerden aldığı kalorilerden elde eder. Nefes almanız, karaciğerinizin besinleri süzgeçten geçirmesi, sindirim sisteminizin çalışması, siz yürürken kaslarınızın oynaması bunların her biri ve daha fazlası için belirli bir enerji açığa çıkarılır.
Tüm bu yaşamsal faaliyetlerin işleyişine bazal metabolizma diyoruz. Metabolizmanız gün içerisinde yediğiniz yiyeceklerden kaslarınıza ve tüm dokularınıza giden enerjiyi sağlar.
Eğer aldığınız kaloriler yakıp harcadığınız kalorilerden fazla ise doğal olarak kilo almaya başlarsınız. Eğer yaktığınız kaloriler tükettiklerinizden fazla ise kilo vermeye başlarsınız.
Sistem kadın erkek her yaşta herkes için geçerlidir. Ancak yaşlılıkta metabolizmanız yavaşlamaya ve hücreleriniz ölmeye başladığında bu süreç uzayabilir. Bir de özel hastalık durumlarında doktor kontrolü ile kilo problemlerinizi görüşmeniz gerekir. Bunun dışında herkes metabolizma tarafından aynı kalori yakım işlemine tabiidir.
Zayıflamak İçin Öneriler
Aşağıda sizlerle tüm bu kilo, kalori meselelerinde size yardımcı olacak, metabolizmanızın hızına katkı sağlayacak önerileri paylaşıyoruz:
1. Kahvaltıyı Es Geçmeyin
Sabahları protein ağırlıklı yapılmış bir kahvaltı acıkma sürenizi ileriye atacaktır. Bu sayede hem sabah güne gerekli besinleri alarak başlamış olacaksınız bu da sizi dinç kılacak hem de daha geç acıkacaksınız ve abur cubur yeme isteğiniz azalacak. Ayrıca sabah kahvaltısı öğle yemeğinizi de öteleyeceği için akşam daha hafif bir öğün ile ya da hiç öğün tüketmeden günü daha az kalorili tamamlayabileceksiniz.
2. Düzenli Yemek Yiyin
Öğünlerinizin düzeni, acıkma düzeninizi de şekillendirir. Daha kontrollü tabaklar ve öğün sayıları oluşturmaya çalışın. Tabaklarınızı daha küçük seçin.
3. Bol Bol Yeşil Sebze ve Biraz Meyve
Meyve ve sebzeler muhteşem besinlerdir çünkü sağlıklı karbonhidrat ve mikro besinler olan vitamin ve mineraller açısından zengindirler. Ayrıca yeşil sebzeler ve bazı meyveler lif oranları bakımından önemlidirler. Lif, sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olur ve tokluk sürenizi uzatır. Lif tüketiminizi arttırmak için ayrıca tam tahılları ve esmer pirinci de beslenmenize ekleyin.
4. Bol Bol Su İçin
Su vücudunuzun en çok ihtiyaç duyduğu bileşiktir. Tüm yaşamsal faaliyetlerinizin korunması ve işlevlerine devam edebilmesi için vücudunuzun suya ihtiyacı vardır. Daha iyi bir sindirim sistemi için bol bol su için.
5. Etiketleri Okuyun
Aldığınız yiyeceklerin besin değerlerini, içindekiler kısmını üşenmeden okumalısınız. Bu sayede hangi besinleri fazla tükettiğinizi ve hangilerini az tükettiğinizi fark edebilir, alışveriş listenizden çıkarmanız gereken ürünleri tespit edebilirsiniz.
6. Sevdiğiniz Yiyeceklere Sansür Uygulamayın
Herhangi sevdiğiniz bir yiyeceği tamamen diyetinizden çıkarmak kabul edin gerçekçi olmayacaktır. Eninde sonunda canınız bu yiyeceği çektiğinde bir anda kendinizi tüm programınızı bosmuş olarak bulabilirsiniz. Bunun yerine dengeleme yolunu seçin. Bir gün karbonhidrattan zengin pizza yediyseniz diğer gün etten ve yeşil sebzeden zengin güzel bir tabak hazırlayın kendinize. Aynı şey tatlılar için de geçerlidir arasıra kaçamak yapmak sizi kilo verme hedeflerinizden alıkoymaz. Ancak mutlaka miktarlarını kontrol edin.
7. Abur Cubura Veda
Tatlı yiyebilirsiniz, meyveli içecekler de içebilirsiniz ancak işlenmiş abur cubur gıdalara ve gazlı içeceklere elveda demenizin vakti bizce geldi. Bunların yerine taze tiramisu, ev yapımı muhallebi ya da meyveli milk shakeler ve smoothieleri seçin.
8. Alkolü Kesin
Bir bardak şarap bir parça çikolata kadar kalori içermektedir. Bira kalorisi en yüksek içkilerden biridir. Bunların suçunu karbonhidratlara atıyor olsak da alkol bazen siz fark etmeden devasa miktarlarda kalori almanıza sebep olabilir.