Fit HubSağlıkHafta Hafta Gebelik: 24 Haftalık Gebelik

Hafta Hafta Gebelik: 24 Haftalık Gebelik

24 haftalık hamilelik dönemindeyseniz “hamileliğin balayı” kabul edilen 2. trimesterin sonlarına yaklaştınız demektir. Bu harika dönemin tadını çıkarırken sizin ve bebeğinizin yaşayacağı değişimleri merak ediyorsanız, sizler için harika bir kaynak hazırladık.

24 haftalık gebelik, artık bebeğinizin bir mısır başağı boyutunda olduğu; sizin de en hareketli ve enerjik günlerinizde olduğunuz bir dönemdir. Çoğu anne adayı bu dönemde bebeklerinin oldukça yoğun bir şekilde hareket ettiklerinden bahsederler. 24 haftalık bebek aslında doğumda nasıl bir bebekle karşılaşacağınızın minyon bir kopyası gibidir. 24 haftalık bebek görüntüsü, ultrasonda bebeğinizi çok daha net hatları ile görebilmenizi sağlar. Bu dönemde iyice şekillenen bebeğiniz artık hızlı bir şekilde kilo alma dönemine girmiştir. Siz de bu aydan itibaren daha çok kilo alabilirsiniz.

24 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

hafta-hafta-gebelik-yirmi-dort-haftalik-gebelik

24. hafta, 6. ayın başlangıç haftasıdır. 24 haftalık gebe bir kadın, hamileliğin 2. trimesteri olan annenin enerjisinin oldukça yüksek olduğu bir dönemi yaşamaktadır. Ağrılar, sancılar, bulantılar ve uyku hali bu dönemde daha az görülmektedir. Ayrıca kadınların cinsel isteklerinin de bu dönemde daha çok olduğu görülür. Bu sebeple 2. trimester hamileliğin balayı dönemi olarak anılır.

2. trimester ile birlikte doğum iyice yaklaşmış olur. Bu da anne adayının daha çok kilo almasına ve daha yorgun hissetmesine yol açar.

24 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?

Bebek anne karnında 24. Haftalık dönemde 540 ila 675 gram arasındadır. Bu haftadan itibaren her hafta ortalama 180 gram kazanmaya başlar. 24 haftalık bebeğin boyu ise yaklaşık 21 santimdir.

24 Haftalık Bebek Gelişimi

hafta-hafta-gebelik-yirmi-dort-haftalik-gebelik

Hamilelikte 25. haftada yaşayacağınız değişimleri ve bebek gelişimini öğrenmek içinHafta Hafta Gebelik: 25 Haftalık Gebelik içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

Bebeğiniz bu dönemde normalden olduğundan daha kuvvetli yumruklar ve tekmeler atmaya başlayacaktır. Bunun en büyük sebebi artık el, ayak, kol ve bacaklarının oturmuş ve kuvvetlenmiş olmasıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi bebeğiniz bu hafta itibariyle hızla kilo alırken bu tekme ve yumrukların şiddeti de artacaktır.

Bu dönemde bebeğinizin cildi hâlâ şeffaf ve inceciktir. Zamanla kalınlaşacak ve matlaşacaktır ancak 24 haftalık bir bebeğin cildinin altından kılcal damarların verdiği hafif pembemsiliği görebilirsiniz. Bununla birlikte artık organlar ve iç kulak da tamamlanmıştır. Hatta bebeğinizin iris kısmında renk oturmuş olmasa da (ki bebeğin göz rengi doğumdan sonra tam anlamıyla belli olacaktır) gözlerin gelişimi de bu dönemde tamamlanır. 24 haftalık bir bebek fetüs dönemini bitirmiş mini bir insandır.

Bebekler bu dönemde annelerinin ruh halinden de etkilenmeye başlarlar. Hormonal değişimlerin bebeğinizde hareketliliği tetiklediğini ya da durgunluk yarattığını gözlemleyebilirsiniz.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-dort-haftalik-gebelik

Bebeğin idrar kesesinin ve göbek deliğinin üstüne çıkması ile vücudunuzu daha çok baskı yapması da başlamış olur. Bu da daha çok tuvalete çıkmanıza ve bebeğiniz sizi tekmeledikçe daha çok canınızı yakmasına sebep olur.

Bebek tüyleri yani lanugo tüylere ek olarak kaş kirpik ve saçlar daha çok belirginleşecektir ancak şimdilik pigmentlere sahip olmadıkları için bebeğinizin tüyleri beyazdır.

24 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişimler

Anne için 24 haftalık gebelik kilosu 6-7.3 kilogram kadardır. Bu kilo aralığında değilseniz doktorunuza danışabilirsiniz. Ancak korkmanız gerekmiyor, ortalama sayılar her zaman her kadın için geçerli olmayabilir.

24. hafta ile birlikte erken doğum gerçekleşebiliyor bu sebeple sancılarınızı dikkatli takip etmeniz gerekiyor. Normalde olmayan rahim bölgesinde kramlar, adet benzeri sancılar, belinizde ağrı ve leğen kemiğinizde baskı yoğun ise bu durumu mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz.

hafta-hafta-gebelik-yirmi-dort-haftalik-gebelik

Annenin göğüsleri bebeğin doğumu yaklaştıkça süt biriktirmeye ve gelişmeye devam eder. Bu dönemde göğsünüzde ağız sütü denilen sulu ve sarımtırak bir sıvı akıntısı gerçekleşebilir. Ağız sütü, enfeksiyonlardan bebeğinizi koruyacak birçok antikoru içerir.

Bebeğin gelişimi ve kilo alım devam ettikçe annenin cildinde de gerilmeler ve çatlamalar başlar. Bunun yanında linea nigra denilen göbek deliği hizasında dikey bir çizgi oluşur. Bu çizgi doğumdan bir süre sonra kendi kendine geçecektir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!