Fit HubAntrenmanPowerlifting ve Burun Kanaması

Powerlifting ve Burun Kanaması

Powerlifting ve yüksek ağırlıkla yapılan çalışmalarda sporcuların sıklıkla karşılaşabildikleri bir durum; burun kanaması.

Yüksek ağırlık kaldırmak birçoğumuzun hayali. Yine de burun kanaması gibi ani ve fizyolojik rahatsızlıklar da akılda soru işaretleri yaratabiliyor. Peki bazı sporcuların, özellikle de güç sporcularının çok yüksek ağırlıklar kaldırdıkları zaman neden burunları kanar?

Burun Kanaması Neden Oluyor?

Burundan kan gelmesi bazı güç sporcularının elde etmek istediği şeref madalyalarıdır. Sanki işe yarar zorlu bir antrenman yapıldığını işaret eder gibidir. Peki bu durum normal midir? Bunun genel bir açıklaması var: “Eğer burnunuz kanamıyorsa yeterince ağır kaldırmıyorsunuz demektir.” Bu sözler dünyaca ünlü bir powerlifting sporcusu ve powerlifting dünya rekorunu elinde bulunduran Chad Aichs’e ait. Kendisinin en iyi dereceleri squat’ta 533 kg, bench press’te 373 kg ve deadlift’te 343 kg. Gerçekten de burun kanatacak cinsten…

Burun kanaması, basıncın bir sonucudur. Örneğin; squatta, bir güç sporcusu, tüm vücudunu bükerek ve karın kaslarını ağırlık kemerine karşı zorlayarak başlar. Alçalırken, vücudundaki basınçta sanki bir yay sıkıştırılması gibi artar. Hareketin alt noktasına ulaştığında vücuttaki basınç dayanılmaz hale gelir ve buna kan basıncı da dahildir. Bu artışa, burundaki kan damarlarının kuruma eğilimleri de eklenince tabi ki malum sonuca ulaşmış olursunuz.

Kanama, kas kontrolünüzün iyi olduğunun ve yüksek ağırlıkların uyguladığı aşırı basınçla nasıl başa çıkabildiğinizin fiziksel bir göstergesidir.

Sporcularda Burun Kanamasının Nedenleri Ne Olabilir?

Egzersiz yaparken burundan kan gelmesi kanınızın kalbiniz tarafından daha fazla pompalanmasıdır. Bunun sebebi ise kaslarınıza daha fazla oksijen taşınması gerekliliğidir. Bu yoğun kan dolaşımı sırasında burnunuzdaki kılcal damarlar da etkilenmektedir.

Vücudunuz yüksek basınç ve kan akışı altındayken burnunuzdaki kılcal damarlar buna dayanamayabilir. Özellikle vücut sıcaklığınız ya da ortamın sıcaklığı fazlalaştığında yırtılmalar ve kanamalar artabilir. Bunun dışında burnununzdaki nem azaldıysa ve kuruma olduysa da kanama riski artabilir.

Yüksek tansiyon ve hipertansiyon durumları da burun kanamasına sebep olabilir. Tansiyon probleminiz egzersiz ile birleştiği takdirde daha çok problem yaratabilir. Bunlara ek olarak kan sulandırıcı aspirin gibi ilaçların egzersiz ile birlikte alınması da burun kanamasını tekleyebilir.

Çoğu burun kanaması en fazla 10 dakika sürmektedir.  Bu gibi durumlar ile çok sık karşılaşıyorsanız, kanamanız durmuyor ve uzun sürüyorsa durumu mutlaka bir doktor ile değerlendirmeniz gerekmektedir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!