Yer fıstığı ezmesi protein bakımından zengin olması sayesinde birçok kişinin beslenme programlarında önemli bir yere sahip. Genellikle tatlı tariflerinde sıkça kullanılan yer fıstığı ezmesi, tuzlu tariflere de yakışıyor.
Siz de protein kaynağı olarak yer fıstığı ezmesini tercih ediyorsanız ve farklı tarifler arıyorsanız seçtiğimiz bu 3 tuzlu tarifi kesinlikle deneyin!
Tariflerinizde kullanabileceğiniz yer fıstığı ezmesi için tıklayın!
1. Fıstık Ezmeli Tavuk
Malzemeler:
- 1 kg tavuk göğüs eti
Marine için:
- 4 çorba kaşığı soya sosu
- 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı rende taze zencefil
- 4 çorba kaşığı limon suyu
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı kimyon
- 4 çay kaşığı öğütülmüş kişniş tohumu
- 2 çay kaşığı zerdeçal
Yer Fıstığı Ezmesi Sosu:
- 1 su bardağı yer fıstığı ezmesi
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- Yarım su bardağı zar şeklinde doğranmış kuru soğan
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
- 5 çorba kaşığı hazırlanmış marine sos
- Çeyrek su bardağı esmer toz şeker
- Yarım su bardağı su
Yapılışı:
Marine için gerekli olan malzemeleri bir kaba koyup karıştırın. Karışımın 5 çorba kaşığı kadarını başka bir kaba alıp saklayın. Çöp şişleri buzlu bir suya koyun ve buzdolabında bekletin. Tavukları çöp şiş boyutunda doğrayın ve buzlu suda beklettiğiniz şişlere geçirin. Hazırladığınız marine sosunu tavuk etinin üzerine sürün ve 1 saat buzdolabında bekletin. Soğan ve sarımsakları minik minik doğrayın ve tavada pişirin. Daha sonra ilk başta marine sosundan ayırdığınız geri kalan kısmı, toz kırmızı biberi, şekeri, suyu, yer fıstığı ezmesini ve az evvel pişirdiğiniz soğan ile sarımsağı karıştırın. Elde ettiğiniz sos yoğun olursa daha çok su ekleyebilirsiniz. Şiş tavuklarıi önceden ısıttığınız fırında 10-15 dakika boyunca pişirin. Sosla beraber tüketin.
2. Yer Fıstığı Soslu Noodle
Malzemeler:
- 1 paket noodle
- 1 adet yeşil biber
- 4 yemek kaşığı susam yağı
- Yarım çay bardağı kıyılmış yeşil soğan
- 1 çay bardağı kabuksuz fıstık
- 1 havuç
- 1 kabak
- 1 kırmızı biber
- 3-4 adet sarımsak (ezilmiş)
- 1 yemek kaşığı taze zencefil (rendelenmiş) ya da ½ yemek kaşığı toz zencefil
Sosu için:
- ¼ çay bardağı bal
- ¼ çay bardağı yer fıstığı ezmesi
- ¼ çay bardağı soya sosu
- 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi
- 1 tatlı kaşığı chili sos
Yapılışı:
Noodle’ı haşlayın. Susam yağını bir tavada ısıtın. Daha sonra içine soğan, havuç, kabak, biber, fıstık, sarımsak ve zencefili ekleyin. 4 dakika boyunca sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin ve noodle’ın içine karıştırın. Sosu hazırlamak için bal, yer fıstığı ezmesi, soya sosu, sirke ve chili sosunu bir tavaya ekleyin. Sosu 2-3 dakika kadar pişirin. Ardından noodle’ın üzerine dökerek servis edin.
3. Yer Fıstığı Ezmeli Burger
Malzemeler:
- 4 burger ekmeği
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 4 dilim antrikot pastırma
- 1 büyük domates
- 2 salatalık turşusu
- 4 yaprak göbek marul
- 4 hamburger köftesi
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi
- 2 yemek kaşığı krema
Yapılışı:
Bal ile hardalı karıştırın ve pastırma dilimlerine bu karışımdan sürün. Bir fırın kabına pastırma dilimlerini koyun her iki tarafını 5’er dakika pişirin. Başka bir kasede krema ve yer fıstığını karıştırın. Domatesi ve turşuları halka olarak kesin. Göbek marulları doğrayın. Tavada tereyağını eritin ve hamburger köftelerini pişirin. Ekmeklerin içine hazırladığınız sostan sürün; domatesi, köfteyi ve pastırmaları ekleyin. Pastırmaların üzerine diğer malzemeleri de koyduktan sonra sandviç haline getirin.
Bir kavanozda kaç tane yer fıstığı olduğunu merak ediyorsanız hemen tıklayın!